Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Micii campioni au devenit mari actori într-un proiect internațional

La Grădinița nr. 52 din Oradea

Micii campioni au devenit mari actori într-un proiect internațional

În cetatea de scaun a „micilor campioni” de la Grădinița nr. 52 din Oradea au descins, miercuri, 13 octombrie 2010, delegațiile din Spania, Italia, Polonia și Turcia, viitorii parteneri de proiect ai grădiniței conduse de prof. Maria Nan, în proiectul Comenius „Actor”.

Gazdele și-au primit oaspeții cu sufletul deschis și așezat pe palmă, cu sinceritate și bucurie!
Joi, activitățile au fost programate la cinci grupe, începând cu grupa specială, care a prezentat dramatizarea „Ursul păcălit de vulpe”; grupa mare B a surprins străinii cu teatru în limba engleză (Cei trei purceluși); grupa mijlocie C  - cu teatru de păpuși; copiii din grupa mare A au pictat măști pentru teatru, iar cei din grupa mijlocie A – cântece românești, îmbrăcați în costume populare tradiționale. În toate grupele vizitate, micii actori s-au manifestat obișnuit, chiar dacă asupra lor erau îndreptate zeci de priviri, aparate de filmat și de pozat. Emoțiile inerente nu i-au copleșit și inhibat. Ei au radiat și afișat aceeași sinceritate și dezinvoltură, copilărie și naivitate, dublate însă de cunoașterea partiturii și rolului. Frumusețea, drăgălășenia și cumințenia lor i-au atras pe străini ca un magnet, determinându-i să se pozeze cu micii actori.
Primire la generalii inspectoratului școlar
La orele amiezii, partenerii de proiect au fost primiți de generalii Inspectoratului Școlar Județean Bihor. În sala de ședințe s-au întreținut cu oaspeții prof. Nicolae Ungur – generalul adjunct, prof. Ilie Crăciun, Florin Negruțiu și Rodica Turcaș – inspectori școlari, în timp ce generalul Dorel Luca era reținut în birou de o videoconferință. Între inspectori și oaspeți s-a (dez)legat o informare reciprocă despre sistemele de educație, condusă de generalul adjunct. La finalul videoconferinței, generalul și-a primit oaspeții în birou, invitându-i la un dialog deschis.
După-masă, pe agenda primei zile de lucru au figurat workshopuri, program artistic și o seară românească.
Vineri – noi actori și alte măști
Cea de-a doua zi a întâlnirilor de lucru a început cu participarea la activitățile celorlalte șase grupe. La grupa mică A, au asistat la teatrul de păpuși cu piesa „Scufița Roșie”; copiii din grupa mică B i-au primit cu picturi pe față (cu alte cuvinte, cu alte fețe și alte măști); cei din grupa pregătitoare au pictat măști; la grupa mijlocie D au fost întâmpinați cu cântece și dansuri; la mijlocie B, cu „Scufița Roșie” – dramatizare în engleză și română, iar cei mai mari dintre preșcolari (gr. pregătitoare B) au pus de o șezătoare.
Vizite – la primărie, la „Arcadia” și universitate
După-masă, programul a cuprins vizite la Primăria Oradea (unde au fost primiți de viceprimarul Biro Rozalia), la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” și la Universitatea Oradea, după care au ieșit la o plimbare pe centru...
Sâmbătă și duminică - excursii
Pentru sâmbătă și duminică, gazdele le-au pregătit partenerilor de proiect ieșiri în țară și județ: la salina de la Turda, la Cluj-Napoca, Izvorul Crișului și la Ciucea (sâmbătă), iar duminică, vizitarea stațiunii Băile Felix, Cetatea Oradea și Orășelul copiilor; o masă „împărătească” la Hanul pescarilor, o descindere sub cupola „Lotus”și o masă festivă la „Continental”; luni – reîntoarcerea în patrie.
„Am gândit un program bogat și variat, pe gustul tuturor, atractiv și educativ, care să slujească scopului proiectului, în care să regăsim materializate obiectivele pe care dorim să le înfăptuim cu succes: promovarea unui mediu educațional pozitiv, prin poveste și dramatizare, dezvoltarea abilităților și creativității copiilor, un schimb fructuos de experiență pentru cadrele didactice, stimularea comunicării în limba engleză, iar la final, o abordare nouă a educației ca o încununare a tuturor achizițiilor dobândite pe parcursul derulării proiectului”, ne-a declarat directorul grădiniței, prof. Maria Nan. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (153 de poze), accesați Galeria foto: Micii campioni au devenit mari actori într-un proiect internațional.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:38:00 Ora de vară a Europei de Est