Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La „Mihai Viteazul” se învață Gastro-reform – Tradiții și reformă în alimentație

În cadrul unui proiect cu partenerii din Ungaria

La „Mihai Viteazul” se învață Gastro-reform – Tradiții și reformă în alimentație

În 4 februarie 2010, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, a fost lansat proiectul „Gastro-reform - Tradiții și reformă în alimentație”, proiect câștigat de „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria) – liderul de proiect, respectiv Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea – partener de proiect.

Cele două școli partenere derulează, cu succes, proiecte finanțate de Primăria municipiului Oradea, încă din anul școlar 2006-2007 (când s-a început cu proiectul „Specific culinar în Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar); în 2007-2008: „Sărbătorile tradiționale unesc popoarele”, iar în 2008-2009: „Tradițiile gătitului în aer liber în Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar”. 
Acțiunea este cuprinsă în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013, program finanțat de Uniunea Europeană prin „Fondul European de Dezvoltare Regională”. Valoarea proiectului este de 123.799,60 euro.
Joi - o cină reformistă
Joi seara (14 octombrie 2010), partenerii de proiect s-au întâlnit într-un local select  din Oradea (la Grandhill Business Center – restaurant, sală de biliard, tenis de masă și alte jocuri de societate) pentru o cină reformistă, dorind să demonstreze „că se poate mânca bine... și sănătos, pe baza unui meniu întreg compus doar din preparate reformiste”, după cum a ținut să sublinieze directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon. Exact cu o săptămână înainte (pe 7 octombrie), s-a mâncat reformist în Ungaria, cu preparate gătite de partenerii din Ungaria. Acum, meniul reformist a fost gătit de cei de la „Mihai Viteazul”, îndrumați de echipa managerială (prof. dr. Ruben Filimon – asistent manager, Georgeta Erdei – responsabil cu activitățile teoretice, Nogradi Marta – responsabil cu activitățile practice și maistrul Florica Radu). La prezentările în power point care au însoțit prezentarea meniului a pus umărul echipa de informaticieni: Nagy Aurelia, Kusnyer Vasile și Catona Valeria. Invitat special al manifestării a fost dl Gheorghe Tonț - reprezentantul Consiliului Județean Bihor.
„Interes pentru preparatele reformiste există, ne-am convins și cu ajutorul sondajului de opinii realizat în rândul populației, prilej cu care au fost împărțite 2.000 de chestionare și 100 în unități de alimentație publică din Oradea și județ, la fel și în Ungaria. Copiii participă cu foarte mare plăcere, iar pentru ei este un curat câștig, pentru că se familiarizează cu un alt tip de alimentație. Ca produse finale, vom scoate o culegere cu rețete bilingv cu preparate reformiste, precum și un material auxiliar – „Ce trebuie să știm despre gastronomie”. În cadrul concursului online publicat pe web, vom premia cele mai bune rețete postate (cu fotografia produsului)”, ne-a declarat dna prof. Georgeta Erdei.
Să mai spunem că joi seara, preparatele reformiste (canapele cu vinete și roșii, sărmăluțe cu ciuperci, cremă de brocoli cu crutoane graham, ruladă din piept de pui cu sos de cașcaval și piure surpriză, parfe de scorțișoară cu mac și sos de fructe confiate) au fost „asezonate” cu muzică de calitate, muzică populară românească și maghiară, interpretată live de reprezentanții celor două școli partenere. De la „Mihai Viteazul” a cântat și încântat Daria Herlaș (din XII H), de loc din Stracoș – Drăgești. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La „Mihai Viteazul” se învață Gastro-reform  – Tradiții și reformă în alimentație.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:59:57 Ora de vară a Europei de Est