Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La „Mihai Viteazul” se învață Gastro-reform – Tradiții și reformă în alimentație

În cadrul unui proiect cu partenerii din Ungaria

La „Mihai Viteazul” se învață Gastro-reform – Tradiții și reformă în alimentație

În 4 februarie 2010, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, a fost lansat proiectul „Gastro-reform - Tradiții și reformă în alimentație”, proiect câștigat de „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria) – liderul de proiect, respectiv Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea – partener de proiect.

Cele două școli partenere derulează, cu succes, proiecte finanțate de Primăria municipiului Oradea, încă din anul școlar 2006-2007 (când s-a început cu proiectul „Specific culinar în Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar); în 2007-2008: „Sărbătorile tradiționale unesc popoarele”, iar în 2008-2009: „Tradițiile gătitului în aer liber în Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar”. 
Acțiunea este cuprinsă în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013, program finanțat de Uniunea Europeană prin „Fondul European de Dezvoltare Regională”. Valoarea proiectului este de 123.799,60 euro.
Joi - o cină reformistă
Joi seara (14 octombrie 2010), partenerii de proiect s-au întâlnit într-un local select  din Oradea (la Grandhill Business Center – restaurant, sală de biliard, tenis de masă și alte jocuri de societate) pentru o cină reformistă, dorind să demonstreze „că se poate mânca bine... și sănătos, pe baza unui meniu întreg compus doar din preparate reformiste”, după cum a ținut să sublinieze directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon. Exact cu o săptămână înainte (pe 7 octombrie), s-a mâncat reformist în Ungaria, cu preparate gătite de partenerii din Ungaria. Acum, meniul reformist a fost gătit de cei de la „Mihai Viteazul”, îndrumați de echipa managerială (prof. dr. Ruben Filimon – asistent manager, Georgeta Erdei – responsabil cu activitățile teoretice, Nogradi Marta – responsabil cu activitățile practice și maistrul Florica Radu). La prezentările în power point care au însoțit prezentarea meniului a pus umărul echipa de informaticieni: Nagy Aurelia, Kusnyer Vasile și Catona Valeria. Invitat special al manifestării a fost dl Gheorghe Tonț - reprezentantul Consiliului Județean Bihor.
„Interes pentru preparatele reformiste există, ne-am convins și cu ajutorul sondajului de opinii realizat în rândul populației, prilej cu care au fost împărțite 2.000 de chestionare și 100 în unități de alimentație publică din Oradea și județ, la fel și în Ungaria. Copiii participă cu foarte mare plăcere, iar pentru ei este un curat câștig, pentru că se familiarizează cu un alt tip de alimentație. Ca produse finale, vom scoate o culegere cu rețete bilingv cu preparate reformiste, precum și un material auxiliar – „Ce trebuie să știm despre gastronomie”. În cadrul concursului online publicat pe web, vom premia cele mai bune rețete postate (cu fotografia produsului)”, ne-a declarat dna prof. Georgeta Erdei.
Să mai spunem că joi seara, preparatele reformiste (canapele cu vinete și roșii, sărmăluțe cu ciuperci, cremă de brocoli cu crutoane graham, ruladă din piept de pui cu sos de cașcaval și piure surpriză, parfe de scorțișoară cu mac și sos de fructe confiate) au fost „asezonate” cu muzică de calitate, muzică populară românească și maghiară, interpretată live de reprezentanții celor două școli partenere. De la „Mihai Viteazul” a cântat și încântat Daria Herlaș (din XII H), de loc din Stracoș – Drăgești. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La „Mihai Viteazul” se învață Gastro-reform  – Tradiții și reformă în alimentație.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 6 august 2020

Poza zilei

La mulți ani, Alexandru!

Astăzi, joi, 6 august 2020, Alexandru împlinește 8 ani.
La mulți ani, Alexandru!
Poza e făcută într-un loc care îți va stârni amintiri frumoase, cu siguranță.
Noi, toți, te iubim și te îmbrățișăm de la distanță...
de la mii de kilometri, de peste mări și țări!