Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Săptămâna Erasmus” (ed. VII)

18 - 23 octombrie

„Săptămâna Erasmus” (ed. VII)

Luni, 18 octombrie 2010, a debutat, la Universitatea din Oradea, cea de-a VII-a ediție a „Săptămânii Erasmus”.

Seria manifestărilor săptămânii a fost deschisă de dl prof. dr. Barbu Ștefănescu (prorector), cu o conferință de presă, la care au fost invitați studenți români care au beneficiat de mobilități Erasmus, dar și studenți străini care studiază la Universitatea din Oradea prin programul Erasmus.
O cină internațională
Seara s-a lăsat cu o cină internațională bogată și gustoasă, pusă la cale de conducerea Asociației studenților Erasmus, înființată săptămâna trecută de Carmen Buran – coordonator instituțional Erasmus în cadrul Universității Oradea. „Asociația îi reunește pe toți cei care au beneficiat de mobilitate Erasmus. Și nu sunt puțini cei care au beneficiat de acest program timp de 10 ani. Numai anul acesta, avem selectați 200 de studenți care pot beneficia de programul Erasmus. Anul trecut, au plecat circa 170”, ne-a declarat Manuela Popovici – LLP Office Incoming Erasmus Students (mâna dreaptă a dnei Carmen Buran). „Prima condiție e să fii integralist (fără restanțe), să ai o situație universitară bună, după care locurile se ocupă în ordinea mediilor. Fiecare decide și își alege universitatea parteneră”...
Preparate tradiționale, armonie și veselie
Manuela e o fire deschisă, prietenoasă, care cucerește și impune respect, care zâmbește cu sufletul și bine dispune pe oricine. Ea a reușit să mobilizeze un colectiv de studenți inimoși (Cătălina Ficuț și Kallai Jambor, Anamaria Tunduc și Dafina Leac, Cristian Ban, Flavia Blaga și Alina Florentina Bițiș), care au pus în mișcare forțe serioase, studenți străini Erasmus binevoitori să gătească mâncăruri tradiționale. Ana (din Portugalia) și încă nouă colegi (Rui, Henrique, Emanuel, Pedro, Luis, Diana, Ines, Filipe și Tiago) au pregătit o supă, orez cu fasole și cabanos; Inma (din Spania) a făcut „prăjitura bunicii”, după propria-i declarație, în spaniolă „Natillas”: biscuiți, ciocolată, cremă de vanilie și frișcă; Juliette (din Franța) a ieșit la interval cu o plăcintă cu carne – „Quiche”; Maria și Daniel (din Spania) au pregătit omletă de cartofi; Claudia (plecată din Satu Mare în Ungaria, în urmă cu 10 ani) și Krisztina (din Ungaria) s-au prezentat cu două boluri de lecso; Șimal și Alper (din Turcia) s-au axat pe cartofi picanți, cu nuci, legume și pui, precum și ardei umpluți, tot picanți; Șafak, Mirka, Juan și Pinar (prieteni buni, din Slovacia, Turcia și Portugalia) au optat pentru o prăjitură cu lapte bătut; Patryk și Anna (din Polonia) au expus o mâncare tradițională ce se cheamă „Bigos” (varză, ceapă, ciuperci, roșii, cârnat, condimente aromate și vin). Cu asemenea preparate pe masă și muzică bună, mai că-ți venea să joci. De fapt, două studente, una din Franța, iar cealaltă din Turcia, chiar s-au prins de mâini și au început să se onduleze (ca două feline), deși nu cred că au gustat din bigosul polonezilor (stropit cu vin). La cina internațională (precum la Nunta Zamfirei) a venit mult popor, pentru că vestea a circulat cu repeziciune pe ovidan.ro (de la Împărăție, au onorat dra Adela Mucea și Olimpia Popoviciu, iar Grădinița nr. 25 a fost reprezentată de   Olivia)...
Programul săptămânii
Marți (19 octombrie)
12.00 - Sesiune de informare referitor la programul Erasmus, în Aula Magna.
Miercuri
18.00 - Bowling, Billy’s Art Club, Centrul Comercial Lotus
Joi
14.00 - Sesiune de informare la Facultatea de Medicină și Farmacie, în vederea organizării în luna noiembrie a unei noi selecții de studenți pentru mobilitățile Erasmus
21.00 Petrecere Erasmus, Blue Monday
Vineri
12.00 - Turul municipiului Oradea și o scurtă vizită în stațiunea Băile Felix
Sâmbătă
09.00 - Excursie la Peștera Urșilor, cu pornire din parcarea din fața Bisericii cu Lună; participă 50 de studenți. (Olimpia & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna Erasmus” (ed. VII).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:08:24 Ora de vară a Europei de Est