Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Nici ploaia nu ne oprește

Excursie în defileul Șuncuiuș-Vadu Crișului

Nici ploaia nu ne oprește

Meteorologii prognozau ploaie, iar seara de dinaintea excursiei părea să adeverească spusele meteorologilor. Acestea erau condițiile în care în data de 17 octombrie 2010, elevii clasei a Vll-a E de la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea, sub îndrumarea dirigintelui lor, prof. Debrenti Attila, au pornit în aventura ce o promite orice excursie. Totuși providența divină pare să fi ținut cu ei și vremea s-a dovedit a fi numai bună de drumeții.

În condițiile în care lumea virtuală a jocurilor pe calculator pare să umple suficient viețile adolescenților zilelor noastre, iar lumea reală este pe deplin documentată pe internet pentru cei curioși de aceasta, organizarea unei excursii este aparent ridicolă. Totuși unii din participanții excursiei erau exuberați și de simpla călătorie cu trenul, dar până și cei mai „pretențioși” s-au lăsat copleșiți de natura îmbrobodită și aburindă a munților Pădurea Craiului.
Itinerarul excursiei a cuprins și vizitarea peșterilor „Vadu Crișului” și „Unguru Mare” și poate prin forțele telurice, multitudinea formelor de dincolo de întuneric sau poate prin mireasma argilei, natura a învins din nou lumea rigidă a biților. Descoperirea peșterilor i-a preocupat  pe oameni din cele mai străvechi timpuri, se pare că așa suntem codați genetic și tinerii noștri exploratori s-au lăsat conduși și ei de geana lor astfel încât la ieșirea din peșteră exprimându-și fiecare, fără excepție, regretul că explorarea n-a durat mai mult.
Drumul străbătut de-a lungul căi ferate nu se arăta foarte incitant pentru tinerii noștri drept pentru care începuseră să se reîntoarcă la lumea virtuală povestind de modalitatea de trecere la nivelul următor în noul lor joc sau alte de-ale biților când fără să-și dea seama, se opreau înghesuindu-se să admire când o broscuță, când o salamandră și până și o moluscă era suficientă să asigure supremația naturii asupra lumii virtuale, iar aventura de a trece peste un pod suspendat a cimentat suficient reușita excursiei.
Călatoria către casă s-a petrecut repede între jocurile din compartiment, iar în gară, părinții grijulii i-au întâmpinat  pe aventurieri contagiindu-se repede de exuberanța lor în timp ce redeveniți, elevii îl implorau pe diriginte să organizeze cât de curând o nouă ieșire și încă una mai lungă „măcar de trei zile”. (Debrenti Attila)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nici ploaia nu ne oprește.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:11:36 Ora de vară a Europei de Est