Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie

Joi, la școlile din Oșorhei, Ineu, Săcădat și Alparea

Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie

Joi dimineața, am pornit să luăm pulsul la cele două colegii orădene (C.E. “Partenie Cosma” și C.T. “Constantin Brâncuși”) care găzduiau concursul din 16 august pentru ocuparea unor posturi de suplinitori în învățământ, după care ne-am îndreptat spre școlile din Oșorhei, Ineu de Criș, Săcădat și Alparea pentru a vedea cum se muncește pentru pregătirea unităților de învățământ pentru noul an școlar.

La Oșorhei se zugrăvește...
“Deși vorbim de două școli noi la Oșorhei, totuși, timpul a trecut, iar din 2004, la această școală se impune o zugrăvire pentru împrospătarea aerului”, ne spune dra Mirela Molnar, contabilul șef. În hol, pe o scară imensă unul din zugravi se cățărase până aproape de bolta “cerului”. Alții, mai pașnici, vopseau cu picioarele pe podea. De două săptămâni, Ioan Guiaș, Piko Ladislau și Florin Roman o țin una și bună, câteva ore pe zi pentru vopsirea și zugrăvirea celor două holuri și zece săli de clasă. În spatele lor, femeile de serviciu, Juhos Clara și Bruncsak fac curat. La cealaltă clădire nouă, dată în folosință pe 16 octombrie 2005, am găsit-o la lucru pe Jakab Juliana. Ea are de făcut curat în patru săli de clasă, o sală de grădiniță și holuri, sala de sport și grupurile sanitare. Cam mult, dar nu se plânge de muncă, ci de banii puțini pe care îi primește.
Am trecut și pe la Gădinița de vară, unde am găsit-o pe inst. Georgeta Druță (de la Grădinița nr. 27 din Oradea) într-o muncă de voluntariat pentru socializarea unui grup de 26 de copii de etnie romă (mai multe detalii, într-un alt articol).
La Ineu de Criș, se preluau manuale
Vizita noastră la Școala din Ineu de Criș a fost foarte scurtă, întrucât, Sanda Mureșan, contabila, tocmai începuse să preia manualele, iar în rest, prin școală bătea vântul, adică nu mai era nimeni. Prin urmare, nu aveam ce consemna (și poza).
La Săcădat, liniște și pace!
În sala profesorală, educatoarea Corina Bele povestea cu profesoara de română, Florica Hodișan. Corina e de serviciu pe școală timp de două săptămâni. Sala ei de grupă (mică) de la Săbolciu e pusă la punct, după cum singură ne-a declarat. “Sala a fost renovată, avem geamuri termopan, mobilier nou, măsuțe și scaune, podele, toate noi, inclusiv soba de teracotă. Sala este pregătită pentru începerea noului an școlar”. Aflăm apoi că și la Școala din Săcădat s-au pus podele laminate, lambriuri, geamuri și uși termopan. În primăvară, s-a schimbat instalația electrică, și s-au investit 200 de milioane în calculatoare. Între timp, și la Școala din Săcădat au sosit manualele. Femeia de serviciu (Zorița Pașca) și-a abandonat lucrul pe sector, a venit, și a semnat de preluarea celor 18 manuale școlare.
La Școala din Alparea sunt așteptați zugravii de la Oșorhei
La orele amiezii, la Școala cu clasele I-IV din Alparea , am dat cu ochii de femeia de serviciu (Mărioara Pleșa) și prof. Gheorghe Urda (profesor de religie și educație tehnologică).
“La Școala din Alparea, nu se poate face curățenie în sălile de clasă, pe simplul motiv că încă nu au venit zugravii. Îi așteptăm. Acum lucrează la Oșorhei. Dacă termină acolo, vor veni și la Alparea”, ne spune dl profesor, iar femeia de serviciu consideră că ar trebui schimbate și geamurile “batăr la sălile de clasă unde învață copiii”.
Altfel, școala arată ca o casă părăsită, dacă luăm în calcul gardurile, poarta, curtea și geamurile exterioare, cu sticla spartă pe alocuri… (Ov. DAN)
P. S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 18 iunie 2019