Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

E.C.O.G.A.I.A

La Liceul de Artă, un nou proiect Comenius

E.C.O.G.A.I.A

Începând cu acest an școlar, Liceul de Artă din Oradea are deosebita onoare de a fi beneficiara unui nou proiect de tip Comenius multilateral al cărui acronym e E.C.O.G.A.I.A.(Education pour construire et optimiser la gestion active et interculturelle a l’environnement, în traducere „Educația pentru construirea și optimizarea gestionării active a mediului înconjurător).

Școala coordonatoare este College Via Domitia - Poussan, Franța, la proiect participând și școli partenere din Italia și Spania. Liceul nostru are o colaborare bătătorită timp de șapte ani cu acești parteneri.
În sinergie cu partenerii pe parcursul celor doi ani, vor fi aplicate practici didactice centrate pe inovație și creativitate.
Tema proiectului o reprezintă protecția mediului.
Proiectul își propune să dezvolte la elevi o cultură a calității vieții și are ca obiectiv să-i facă să înțeleagă ce înseamnă a exista prin mediu și să acționeze adecvat în favoarea mediului.
Vom realizare cu partenerii proiectului activități comune, practici ecologice (site web internațional al proiectului, comunicarea cu elevii UE prin intermediul poștei electronice, crearea Ghidului european al tânărului ecologist).
Ne-am propus activități practice în fiecare lună, cum ar fi: realizarea din materiale reciclabile a obiectelor necesare împodobirii bradului, a mărțișoarelor, obiectelor de artă, creații vestimentare. Acestea se vor finaliza prin expoziții și parada modei.
Vom crea două spații verzi, câte unul în fiecare curte a liceului și vom colecta selectiv deșeurile, vom igieniza, vom planta puieți, vom realiza broșuri și un calendar pentru anul 2013 cu realizările acestui proiect în imagini.
Miercuri – lansarea proiectului
Miercuri, 13 octombrie 2010, a avut loc lansarea oficială a proiectului în curtea școlii. La manifestare au participat elevii, profesorii și părinții acestora. Câte un elev din fiecare clasă avea un balon verde pe care era inscripționat un obiectiv, iar pe spatele fiecăruia era câte o literă din acronimul proiectului. Prin această lansare de baloane, am dorit ca aceste obiective să fie răspândite, citite și urmate de cât mai mulți cetățeni ai UE. Lansarea a fost acompaniată de orchestra de cameră a liceului (dirijată de dna prof. Nagy Viola), care a interpretat piesa „Dansuri”, de Frantz Schubert. Cu toții eram îmbrăcați în verde - culoarea mediului, a naturii, a vieții. La școală a fost constituită o echipă de lucru, formată din profesori și elevi, intitulată „Pronatura” din care fac parte și doamna director, prof. Doina Marcu, directorul adjunct, doamna profesor Iurea Irina, iar responsabilul de proiect este doamna profesor Sorina Tivadar. (S. T.)

Trimite email

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."