Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prințesele toamnei, vinetele, bostanii, ardeii, varza... au făcut legea, bucurând copiii și părinții

Vineri, în curtea școlii „Nicolae Bălcescu” din Oradea

Prințesele toamnei, vinetele, bostanii, ardeii, varza... au făcut legea, bucurând copiii și părinții

De 11 ani, Stela Tăut (maestrul de ceremonii și coordonator de proiect) ne poartă toamnă după toamnă, în luna octombrie, la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea, să vedem cât de frumoasă și de bogată, dar și de creativă este toamna, văzută prin ochii și mintea copiilor din ciclul primar.

La cea de-a XI-a ediție, desfășurată în curte, însuși Soarele a stat în loc, să vadă atâta cânt și joc, să zâmbească copiilor, autorii geniali ai unor lucrări ... „de capă și spadă”, „Magna cum laude”, care i-ar face invidioși până și pe cei mai mari sculptori, care nu ar putea să potrivească cu atâta măiestrie, cu toată știința lor, legumele și fructele, capabile să producă efecte nebănuite și imagini rarisime. Până și învățătoarele s-au declarat îndrăgostite de cele două babe antologice, reprezentate de două verze deștepte și împlinite... Bostanii, cartofii, ceapa și morcovul au dat un robot de ultimă generație; stimabila vânătă este pusă în ipostaze diferite: când o păpușă (marionetă), când un arici; porumbul, cu sau fără pănuși, merele, castanele, dovlecii, nucile, perele și frunzele, bananele, ardeii, lămâia... toate primesc noi sarcini și înfățișări, demne de un roman ... pe care niște copii și dascălii lor îl scriu în fiecare toamnă în cadrul Festivalului toamnei. Vineri (22 octombrie 2010), Stela i-a avut alături ca și parteneri la cea de-a XI-a ediție pe Mădălina Mihuța (prof. de engleză la C.N. „Emanuil Gojdu”), prof. Elena Pavel (de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”), precum și prof. Radu Miron de la Centrul Rezidențial „Sf. Nicolae” din Peciu Nou, județul Timiș. Din cadrul școlii i s-au alăturat: prof. Simona Vancea și teribilii săi actori deghizați în fructe și legume ale toamnei, Simona Mihalca (responsabilă cu jurizarea și înmânarea diplomelor), precum și bibliotecarul școlii, Daniela Pop.
Un spectacol folcloric ca o nuntă bihorenească
Gimnaziștii și artiștii, îndrumați de prof. Radu Pârja și Alina Zaha, au creat atmosfera și buna dispoziție pe scena festivalului, frumos îmbrăcați în costume populare, cu un repertoriu adecvat de dansuri și cântece din Bihor.
Spectacolul a fost deschis de prințesele toamnei (Antonia Mitrașca și Ruxandra Todoran) care au făcut schimb de locuri și de coșuri, iar întreg spectacolul a fost moderat strașnic de un artist complet și inspirat, Ana Maria Mihăieș.
La Festivalul toamnei, au fost invitați, după obicei, parteneri mai vechi și mai noi: Inspectoratul Școlar, grădinițele nr. 30, 49, 24, 46, 16 și 25, școlile gimnaziale „Dacia” și nr. 16, C.N. „Iosif Vulcan”, C.S.E.I. nr. 1, Uniunea Femeilor, Orășelul copiilor și părinții copiilor implicați în festival.
Trebuie să precizăm, însă, faptul că Festivalul toamnei, așa cum a fost conceput dintru început de coordonatorul său, prof. Stela Tăut, nu înseamnă doar expoziția și spectacolul de vineri din curtea școlii. Festivalul a fost deschis odată cu proiectul, în 29 septembrie, și înseamnă o suită de manifestări educative: drumeție la Ciuperca, vizită la tipografia Treira, excursie tematică la Cluj-Napoca, participare la Zilele Oradiei, vizitarea morii din Seleuș, activități la biblioteca școlii... toate acestea cu scopul declarat de a dezvolta creativitatea și toate laturile educației, precum și protejarea mediului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prințesele toamnei, vinetele, bostanii, ardeii, varza... au făcut legea, bucurând copiii și părinții.    

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:34:39 Ora de vară a Europei de Est