Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Relansarea pe piață a firmelor de exercițiu (ediția a V-a)

Joi, la C.E. „Partenie Cosma” din Oradea

Relansarea pe piață a firmelor de exercițiu (ediția a V-a)

Evenimentul numărul unu al acestei toamne pentru elevii claselor a XII-a de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea s-a consumat ieri (joi, 28 octombrie 2010), la „Târgul” firmelor de exercițiu organizat în sala de sport a colegiului.

La cea de-a V-a ediție a relansării firmelor de exercițiu au participat 12 firme de exercițiu aparținând elevilor din clasele a XII-a (F.E. Balparaisso, Bonny, Dice Travel, Di Lusso, Don Gusto, Electrolines, Fantasy Bloom, Happy Pool, Nutrition for Life, Paper House, Smile Studio și Toyota Revolution).
„Noutatea ediției constă în modul diferit de evaluare (jurizare) și premiere. La fiecare din cele trei secțiuni (stand, catalog și prezentare), vom premia câte trei firme (clasate pe locul I, II și III), iar juriu va fi format, de această dată, din doi profesori de la alte catedre și un elev (premiant, olimpic)”, ne-a declarat doamna profesor Marioara Vașadi, coordonator principal în cadrul echipei organizatorilor, alături de prof. Mihaela Petrița și Monica Faur. Pentru prezentarea evenimentului au fost desemnați Georgiana Cristea din a XII-a F (fostă Miss boboc) și Vlad Cohuț din a XII-a E. Ajunși la microfon, reprezentanții firmelor au încercat să atragă atenția publicului printr-o modalitate originală și provocatoare de prezentare, prin efecte sonore și o prezentare power point cât mai incitantă. Dar cel mai mare impact l-a avut, totuși, standul, unde echipa de manageri și-a pus în valoare toată imaginația, spiritul de rafinat întreprinzător și versat comerciant, pregătit să atragă și să fascineze vizitatorii, prilej de a stabili relații de parteneriat în vederea tranzacționării...
„Târgul” place elevilor, fiind un eveniment așteptat și gustat atât de membrii firmelor de exercițiu care își etalează măiestria în pregătirea profesională pentru o viitoare carieră de succes în domeniul economic, cât și pentru publicul larg care are posibilitatea să-și vadă și să-și admire colegii într-o postură inedită, având parte și de nenumărate surprize... dulci!
Tradiție, competență... și succes național
Din cele 58 de firme înființate în liceele și colegiile orădene, 27 au fost înregistrate de-a lungul anilor la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Mai mult, unele au ajuns să se impună și pe plan național, participând cu succes la târguri și concursuri naționale. Spre exemplu, la Târgul firmelor de exercițiu „Rivulus Dominarum”, organizat la Baia Mare (în 11-13 decembrie 2009), F.E. European Food Sweet Pleasure (coordonată de prof. Marcela Pașcalău), Electrolines (coordonată de prof. Viorel Timar), Dice Travel (coordonată de prof. Monica Faur), Lider Consulting (coordonată de prof. Simona Man) și Di Lusso (coordonată de prof. Ileana Popa) au cucerit nu mai puțin de două premii I, două premii II, un premiu III și nouă mențiuni. În cadrul etapei regionale a concursului național „Business Plan”, desfășurate la Oradea (în 22-23 aprilie 2010), la care au participat 16 firme de exercițiu (din Oradea, Baia Mare, Beiuș, Bistrița, Cluj-Napoca, Marghita, Salonta, Zalău, Sângeoz Băi și Beclean), firma coordonată de doamna profesor Alice Scarlat (Fantasy Bloom) s-a clasat pe locul I, iar la etapa națională (desfășurată la București, în 18-20 iunie) s-a situat pe cea de-a II-a treaptă a podiumului național. Tot în semestrul al II-lea al anului școlar trecut, trei firme de exercițiu: F.E. Bonny (coordonată de prof. Laura Dan), Di Lusso (coordonată de Ileana Popa) și Paper House s-au întors de la Târgul de primăvară al firmelor de exercițiu (desfășurat la Timișoara, în 23-24 aprilie 2010) cu un premiu III și o mențiune, câștigate de primele două firme (Bonny și Di Lusso).
„Þin să felicit coordonatorii firmelor și organizatorii evenimentului, dar și pe elevii care reprezintă aceste firme pentru seriozitate și responsabilitate, dar și pentru profesionalismul și ingeniozitatea de care au dat dovadă, atât în prezentarea firmelor, cât și în organizarea propriilor standuri”, ne-a declarat directorul colegiului, prof. dr. Ioan Corba, care a fost însoțit la târg de dl Florin Pop – președintele Comitetului reprezentativ al părinților.
Cea de-a VI-a ediție este programată în 11 noiembrie, când vor fi lansate pe piață firmele de exercițiu înființate de elevii claselor a XI-a. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (108 poze), accesați Galeria foto: Relansarea pe piață a firmelor de exercițiu (ediția a V-a).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:03:15 Ora de vară a Europei de Est