Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Lansări de carte, autori: Ion Pițoiu Dragomir și Florin Horvath

Eveniment cultural, la Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai”

Lansări de carte, autori: Ion Pițoiu Dragomir și Florin Horvath

Comanderia Sf. Mina Oradea, Ordinul Templierilor, a organizat, vineri (5 noiembrie 2010), în amfiteatrul Bibliotecii Județene “Gheorghe Șincai” din Oradea un eveniment cultural de excepție: Scriitori și operele lor.

Cu acest prilej au fost lansate cărțile a doi autori sălăjeni: Ion Pițoiu Dragomir și Florin Horvath.
După cuvântul de deschidere rostit de cavaler Sergiu Coroiu (moderatorul manifestării), de prezentarea celor doi autori s-au ocupat prof. Mircea Chirilă și Vasile Todinca.
Ion Pițoiu Dragomir este scriitor sălăjan, fost profesor la Zalău. La vârsta de 70 de ani, se menține încă tânăr ca spirit; este membru al Uniunii Scriitorilor din România și a ajuns la al douăzeci și cincilea volum publicat
Distinsul profesor Viorel Chirilă i-a prezentat volumele de poezie: „Pergole pe fulger”, editura Delta III, București, 2010, „Fire de Mare Șal”, ed. Delta III, București și romanul „Fracul de lut”, ed. Rao Internațional, București, 2010.
Privit prin prisma celor trei lecturi, dl profesor în consideră pe Ion Pițoiu Dragomir drept „un poet de factură neoxpresionistă moderată, receptiv la formele alienării condiției umane contemporane. Scrie o poezie în care esențializează stări de spirit particulare revelate de contemplarea lumii de azi. Ochiul poetic se îndreaptă cu luciditate spre cotidianul banal inocent, sublimul naturii, aspirațiile idealizante ale creatorului așezate în opoziție cu degradările registrului moral. Poetul apelează discret la ironie, sarcasm în fața peisajului social-politic contemporan, dar caută și rigoarea și esențializarea emoției în tiparul celor șaptesprezece silabe ale haiku-ului japonez.
Face din cărțile sale adevărate obiecte estetice, îmbinând tensiunea versului cu explozia cromatică a acuarelei. Este în aceeași măsură o conștiință ludică, ce inventează jocuri de cuvinte, cum e și titlul „Fire de Mare Șal”(cu sens de imaginar poetic, poezie, zbor al imaginației, neîngrădire, altitudine spirituală), cu intenția de ambiguizare a discursului poetic. Poemele se constituie pe tensiunea abil regizată între sublimul lumii și expresiile degradării, între expresiile luminii, desfășurările curcubeului, întrupările de rouă, tandrețea iubirii, zonele de taină, fluidul inefabil și încrâncenările și meschinăria lumii.
Romanul „Fracul de lut” este o creație de factură postmodernă prin modul în care reutilizează parodic structuri din romanul de aventură, fresca socială, basmul cult, romanul alegoric sau parabola epică. E un adevărat Satiricon al epocii noastre ieșite din matcă, în care se remarcă densitatea episoadelor, ineditul întâmplărilor, ritmul epic alert, valoarea simbolică a unor personaje și episoade, confruntarea dintre gândirea diabolică și atitudinea umanistă în fața istoriei. Situațiile de viață sunt când veridice, când fantastice sau alegorice, ținta autorului este de a arăta mereu tragica dialectică a răului care alterează ordinea lumii, într-o manieră parodică, tensionată dar și zâmbitoare. Rezultatul demersului scriptural este un amalgam subtil de evenimante epice care oferă tabloul unei lumi burlești dar și tragice, cu destine caricaturale traversând o gravă criză a valorilor, în care relațiile de putere anexează și infestează autenticul și ordinea lumii”.
Florin Horvath
Este cofondator al Cenaclului literar județean „Silvania”, colaborator a mai multor reviste și publicații: Transilvania, Steaua, România literară, Echinocțiu, Silvania, Tribuna, Vatra, Graiul Sălajului, Caiete silvane, precum și fondator al ziarelor de opinie „Șopârla” și „Clepsidra”, colaborator al ziarului „Opus” pentru Republica Moldova, cofondator al revistei de cultură „Silvania”...
Despre Florin Horvath și romanele sale ne-a vorbit dl Vasile Todinca.
„Dl Florin Horvath este cunoscut publicului larg pentru romanele istorice ale domniei sale „O lacrimă pentru Măria Sa”, „Voievodul Albastru” (premiul Duiliu Zamfirescu al Uniunii Scriitorilor, în 2001), și „Un templier la Sarmizegetusa”. În calitatea sa de membru al Ordinului Cavalerilor Templieri (unde are al doilea rang ca importanță în România) și al Francmasoneriei, dl Florin Horvath a publicat și studii de specialitate despre și pentru aceste organizații, „Coroana celor șapte maeștri” (2001), Îndreptar francmasonic (2004), 125 de ani de lumini și umbre în francmasoneria românească (2005).
Domnul Florin Horvath are și o calitate mai puțin cunoscută de publicul larg, el este Prior al Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului în cadrul Ordinului Suprem Militar al Templului de la Ierusalim. Istoria acestui Ordin începe puțin după prima Cruciadă, lansată de Papa Urban al II-lea, în anul de grație 1118...
Scriitorul sălăjan Florin Horvath face parte dintr-o categorie rară de slujitori ai cuvântului. Probabil majoritatea cititorilor Domniei sale i-au cunoscut scriitura datorită romanelor istorice „O lacrimă pentru Măria Sa” ori „Voievodul Albastru”. În ultimii ani, Florin Horvath a dat o nouă turnură preocupărilor sale scriitoricești, îmbinând cercetarea istorică, scrisul și „iluminarea” asupra unor aspecte ținute ascunse din istoria poporului român: dacii dinaintea cuceririi romane. După romanul „Un templier la Sarmizegetusa”, prin care ne-a pregătit pentru ce avea să vină, iată că cercetările sale au luat forma unui studiu cu un subiect despre care el însuși recunoaște că se așteaptă să fie contestat și controversat – „Legenda Marelui Zalmoxis”. Subiectul cărții stârnește atât imaginația, cât și curiozitatea cititorului care ar vrea să afle mai multe despre această perioadă a poporului nostru, „despre străvechile noastre rădăcini”. Autorul de față tranșează ideea „că nu suntem o seminție lipsită de protoistorie”, făcând dovada unei forme de scrieri, a unui străvechi alfabet. De altfel, Florin Horvath aduce prin cartea sa cel puțin două elemente de noutate: legenda integrală a zeului dac Zalmoxis și alfabetul dacic despre care s-a presupus că nu există...”. L-am citat astfel pe dl Vasile Todinca, cel care l-a „descifrat” atât de bine pe scriitorul și cercetătorul Florin Horvath. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansări de carte, autori: Ion Pițoiu Dragomir și Florin Horvath.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 18:44:09 Ora de vară a Europei de Est