Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul „Oradea – orașul meu frumos și îngrijit”

Joi, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”

Simpozionul „Oradea – orașul meu frumos și îngrijit”

Între 15 mai și 15 noiembrie 2010, elevi din mai multe clase liceale de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea participă la un proiect local finanțat de Primăria Oradea (cu suma de 5.000 de lei).

Joi (4 noiembrie 2010), în amfiteatrul gojdiștilor, s-a desfășurat simpozionul „Oradea – orașul meu frumos și îngrijit”. Cu o zi înainte (miercuri, 3 nov.), membrii echipei de proiect au participat la ecologizarea malului stâng al Crișului Repede, prilej cu care au fost împărțite pliante (cu cele zece sfaturi practice pentru economisirea energiei electrice).
În cadrul simpozionului, au fost prezentate: macheta platformă a municipiului Oradea (creată de aceiași admirabili liceeni din XI B, care, anul școlar trecut, ne-au prezentat o machetă a orașului văzută de ei în perspectiva următorilor 100 de ani; autorii actualei machete sunt: Sergiu Doboș, Mădălina Macarie, Paula Iovan, Flavia Bonțe, Adrian Culici, Vlad Vâlceanu, Florina Heredea, Oana Marcu și Ioana Betea); Cosmin Delea și echipa sa (din XII C) au prezentat „Panoul solar” (pentru încălzirea internatului colegiului), iar Carina Ghiță și Delia Roman (din XII D) – „Becuri economice”. De economisirea energiei electrice („Energia azi și mâine”) s-au ocupat și au împărtășit opinii Andrei Ignat, Gabriel Vârtop și Celia Bud (din XI B). Alexandru Tiriteu, Paul Goina, Mircea Negruțiu, Lidia Piscoi și Mirabela Ursădan (din X F) ne-au captat atenția cu proiectul lor meteo, elaborat în urma excursiei făcute la sfârșitul lunii octombrie la stația meteo de la Stâna de Vale. Alex Negrean (din VI B) ne-a surprins cu „Jurământul micului om de știință” (din care cităm: „Jur să-mi folosesc cunoștințele științifice în folosul Omenirii. Promit să nu fac rău nimănui pe parcursul drumului pe care îl voi urma pe calea cunoașterii. Voi fi curajos și grijuliu în căutarea unor cunoștințe mai vaste privitoare la misterele ce ne înconjoară...”).
Din cuvântul de deschidere, rostit de coordonatorul de proiect, prof. Lucia Curta, dar și din discuțiile avute cu parte din membrii echipei de proiect (prof. Dora Anderson, Daniela Berchez, Dorina Iova, Ana Poinar și Cristina Ignat, cărora li s-a alăturat și contabil Leontina Pașc), aveam să aflăm scopul și obiectivele proiectului.
Prin realizarea acestui proiect, dorim să dezvoltăm în rândul elevilor spiritul de inițiativă, comunicarea, un schimb de bune practici în vederea formării unei educații ecologice demne de un cetățean european. Prin aceste activități, ne-am propus să dezvoltăm conștiința copiilor cu privire la natură și mediu, prin oferirea de informații cu caracter interdisciplinar, prin punerea în aplicare a regulilor de ocrotire a mediului înconjurător. Indiferent de vârstă, avem obligația morală de a forma un comportament ecologic încă din primii ani de școală. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul „Oradea – orașul meu frumos și îngrijit”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:56:10 Ora de vară a Europei de Est