Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Proiectul “Pronatura 2007”, program de educație pentru mediu

Miercuri, 22 august 2007, a fost lansat, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna” Oradea

Proiectul “Pronatura 2007”, program de educație pentru mediu

“Proiectul Pronatura 2007 încearcă, dragul meu elev, să îți arate gesturile de bun-simț prin care să protejezi mediul, căile prin care sănătatea ta și a urmașilor tăi nu va fi periclitată”. Să înlăture ignoranța, să te învețe cum să înveți ce e bine și ce e rău față de pământul care ne ține în brațe! Ce e corect și bine! Și să faci acel lucru, chiar dacă nu poți ști ce roade vor da acțiunile tale! Dar dacă nu vei face nimic, nu vor exista niciun fel de roade!”, spunea responsabilul de proiect, prof. Gabriela Roman-Doboș.

Grupul țintă al proiectului este format din 20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a (foste a IX-a și a X-a), de la Gr. Șc. “Andrei Șaguna”, iar beneficiarii sunt elevii școlii, cadrele didactice, părinții elevilor și comunitatea locală. Echipa de proiect, alcătuită din Gretta Postole, director, Gabriela Roman-Doboș, responsabil de proiect, Cristinco Olar, prof. de geografie, Biro Ildiko, prof. de biologie, Dan Chiușiu, prof. de info, Ramona Fleșeriu, prof. de sport, și Maria Bar, contabil, și-a propus realizarea a cinci obiective (cunoașterea conținutului documentului “Carta Pământului”, educația, informarea și conștientizarea populației școlare privind problemele de mediu, formarea la elevi a unor atitudini pozitive față de mediu, dezvoltarea unor deprinderi și obișnuințe ecologice, însușirea unor metode și tehnici de lucru specifice activităților de protecție și conservare a mediului) prin workshop-uri, informări, aplicații practice (realizare de minipostere, fluturași, a unui calendar pe 2008, lucrări de întreținere a unor spații verzi și de igienizare a unor zone turistice ale județului), excursii de studiu, informare și igienizare în zone protejate ale județului, și printr-o campanie de colectare selectivă a deșeurilor de hârtie și flacoane PET.
Parteneri și finanțatori
Partenerul echipei Pronatura este Ecotop Oradea, care le va oferi consultanță, după cum se exprima Eleonora Mircescu, vicepreședinte Ecotop, iar finanțatorul este Administrația Fondului pentru Mediu (care pune la bătaie 16.666 RON).
La lansarea proiectului au fost prezenți membri ai echipei de proiect, conducerea liceului (director Gretta Postole, directorii adjuncți, Carmen Matiuța și Gavril Porțan), alți profesori, precum și elevi din grupul țintă, invitați (ec. Călin Mocan, directorul executiv, și ing. Felicia Enache, consilier principal, din partea Agenției pentru Protecția Mediului Bihor), reprezentanți ai presei.
Directorul A.P.M. Bihor s-a arătat încântat de noul proiect (“șogunii” orădeni fiind cuprinși și în programul “Eco-școala”, organizat de Centrul Carpato-Dunărean din București). “Ne bucură acest nou proiect. Aflăm că vreți să faceți foarte multe lucruri cu bani foarte puțini. Ar trebui să apelați și la sponsori…” Descurajant este însă faptul că nu există firme care să preia și să valorifice deșeurile adunate de copii, altfel, unitățile de învățământ ar deveni, pentru asemenea firme, adevărată “mană cerească”, după cum a ținut să sublinieze directorul A.P.M, care trage speranțe că astfel de firme vor veni până la urmă de-afară.
Oricum, “șogunii” sunt optimiști și merg pe mâna lui Gandhi: “Ceea ce prezintă importanță este acțiunea în sine… dacă nu faci nimic, nu vor exista niciun fel de roade.” (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Proiectul “Pronatura 2007”, program de educație pentru mediu).

Trimite email
joi, 16 ianuarie 2025, 23:17:27 Ora standard a Europei de Est