Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea

O nouă ediție de succes a „Zilelor școlii”

La Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea

Prof. Adriana Bunea – directorul Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea – este unul dintre managerii de succes ai școlii bihorene.

Pregătirea profesională, experiența la catedră, trăsăturile de personalitate și flerul său de om de succes, toate au demonstrat și demonstrează că e omul potrivit la locul potrivit, directorul care sfințește locul, așa cum sunt mulți alți manageri de școli în municipiul Oradea și nu numai, născuți, iar nu făcuți... pentru a conduce.
Modul în care a organizat „Zilele școlii”și „Zilele porților deschise”, precum și toată politica și strategia managerială adoptate pe parcursul întregului an școlar, se văd în procentele importante cu care a crescut efectivul de elevi pe clase, de la o medie de 17,2, anul acesta s-a ajuns la 21 de elevi, iar în clasa I, germană, sunt 28 de elevi.
Liceul german are în prezent 20 de clase, dintre care nouă la ciclul primar (cinci la secția germană și patru la secția română), opt la gimnaziu (una la secția maghiară, trei la secția română și patru la germană), trei clase de liceu, cu un efectiv total de 408 elevi, în cele 20 de clase.
Preșcolarii au „curtat”, ieri, liceul german  
De la ora 9,13, mai bine de o oră și jumătate, am „monitorizat” activitatea la clasele ciclului primar, unde „sărbătoarea” a început după ora 9.30, chiar dacă de la ora 8.00, părinții (și nu numai) puteau asista la lecțiile deschide de la toate clasele (primare). Noi am optat pentru lecțiile-experiment de la clasa a III-a B, conduse cu măiestria-i cunoscută de prof. Krisztina Vasi, un pedagog de excepție (de la care s-a „molipsit”, pesemne, și Marius – „prietenul copiilor”). Prietenii știu de ce! Cu tot felul de recipiente pe masă, Krisztina și elevii săi au „măsurat” din ochi apa curată (și colorată cu cerneală) din vase, au cântărit „apa” îmbibată în șervețele, vata și biluțele de cauciuc, pentru a demonstra proprietățile apei și ale corpurilor prezentate în cadrul experimentelor, experimente care s-au dovedit a fi, ca și anul trecut, o adevărată revelație pentru elevi.
Surpriza ediției din acest an aveam să o descoperim în clasa I A și se numește prof. Mariana Lucaci (pe care o știam de mulți ani, de la Liceul Teologic Greco-Catolic, un dascăl de calitate care face cinste învățământului românesc). Cu ghiozdanul în brațe, doamna profesor începuse să le prezinte preșcolarilor de la Grădinița nr. 16 (însoțiți de prof. Rodica Balog) și celor de la Grădinița nr. 30 (îndrumați de prof. Simona Badea) „piesele de greutate” ale școlarului. Elevii săi erau postați în fața clasei, spre a lăsa locul lor în bănci și pe saltele oaspeților dragi. Unul câte unul, școlarii, deghizați în personaje de poveste, au ieșit în față să se prezinte și să capteze atenția celor mici. Doamna învățătoare le-a spus povestea cu tâlc a „Pomișorului fermecat”... Concluzia dascălului a fost aceea că „Toți copiii sunt cuminți, iar omul e ca pomul!”
Un spectacol de pomină
Ajungând într-un târziu și în sala de sport, aveam să ne crucim de atâta mulțime de copii, câtă frunză și iarbă, preșcolari cu zecile, ca să nu spunem o cifră rotundă... de peste 160, vorba doamnei director. Micii spectatori erau numai ochi și urechi la mătușa Mărioara și la Ionică. Cei doi fugeau unul după altul prin cânepă spre deliciul general. În fața copiilor, au venit tot felul de personaje de poveste, interpretate admirabil de elevii doamnei învățătoare Emilia Huza (un alt dascăl de top, cu vechi state de plată).
Un tort câștigător și artiști de artiști
După orele amiezii, mergând spre „sala de sport” a gimnaziștilor și liceenilor, privirea ne-a căzut pe tortul clasei a VIII-a A. Elevii câștigători la concursul culinar tocmai începuseseră să-l felieze și să se înfrupte din el. Alături era dirigintele clasei, prof. Adina Veteși.
În sala de sport erau așteptate cu sufletul la gură „vedetele” de liceu... să se dea în spectacol. Printre marii actori ai clasei a X-a A, care păreau cel puțin de-a XII-a, aveam să descoperim un intrus, artist de artist și elev „model” prin comportament, care o ascundea și o „imita” (perfect la voce) pe doamna director (Adriana Bunea). În urma „săpăturilor” efectuate, aveam să descoperim că elevul-actor fusese chiar doamna director (în carne și oase), strașnic deghizată pentru a prezenta împreună cu liceenii din a X-a A „Școala de-a lungul timpului”!
Povestind cu Liana Teaha și Adina Veteși, doi dintre profesorii puternic ancorați în organizarea și desfășurarea manifestărilor, aveam să ne edificăm asupra întregului program pus în undă de „Ziua școlii”: concursuri de cultură generală și de ilustrație de carte, dar și  expoziție de carte (amenajată de doamna bibliotecar, prof. Mariana Trofin), aranjamente cu specific autumnal, concurs de artă culinară, atelier de studiu (cabinet de orientare școlară și profesională), atelier de autocunoaștere și desen (pus la cale de psihologul Carla Florin și prof. de sprijin Violeta Bobotan, cu concursul dnei prof. Carmen Ilisie), concurs de dans (menuet), concurs de recitări, „Un pedagog de școală nouă” (dramatizare, cu actorii clasei a VI-a B), workshopuri cu semințe și castane, aranjamente și alte invenții ale celor din ciclul primar (conduse de prof. Dorina Bratiș, înv. clasei a IV-a A), alte și alte activități pregătite pentru preșcolari de învățătorii și profesorii din ciclul primar (între care și dna Ellenes Jakobffy Emese, de la clasa a IV-a B). Doamna director, prof. Adriana Bunea, s-a arătat deosebit de încântată de succesul pe care l-au avut și în acest an „Ziua porților deschise” (în 20 octombrie) și „Ziua școlii” (ieri, miercuri, 10 noiembrie). „Revelația ediției au fost cei peste 160 de copii preșcolari, care ne-au trecut, astăzi (miercuri –n.n.) pragul, de la opt grădinițe (nr. 45, 31, 37, 43, 30, 16, 36 și 27), în ciuda ploii și a atmosferei de plumb care nu ne-au slăbit deloc. Prezența celor mici ne-au mobilizat enorm, ne-au dat încredere și putere să trecem peste toate neajunsurile. Am găsit înțelegere și deschidere și la Primăria Oradea, la domnul primar ( Ilie Bolojan), și tragem speranțe că vom reuși să înfăptuim și alte obiective pe care ni le-am propus, care nu țin de noi, ci de administrația locală, cum ar fi o sală modernă de sport... ”, a conchis doamna director, prof. Adriana Bunea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea.   

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:44 Ora de vară a Europei de Est