Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„SOS Natura”... la „Orizont”

La culesul roadelor proiectelor

„SOS Natura”... la „Orizont”

Așa precum se spune că „toamna se numără bobocii”, se mai zice că se-adună și recolta. Ce recoltă să aduni?... Ceea ce ai semănat.

Anul acesta la C.S.E.I. „Orizont” se derulează cele două proiecte multilaterale Comenius scrise anul trecut, semănate la vremea potrivită pentru a le culege recolta în anul acesta și anul viitor.
Proiectul multilateral Comenius „SOS Natura” are ca scop respectul pentru natură și mediul de viață, dezvoltarea comportamentului pozitiv al elevilor față de mediu în școală, aprofundarea sentimentului de spirit estetic și moral-civic, dezvoltarea muncii în echipă și consolidarea relației școală-comunitate.
Ideea acestui prim proiect a fost împărtășită echipei de către dna director adjunct, prof. Elena Erdeli (la vremea aceea director al C.S.E.I. nr. 3), care împreună cu coordonatoarea Petruț Raluca (pe-atunci Terheșiu) a reușit să consolideze bazele acestui  proiect care pare a fi un semnal atât de necesar dat partenerilor cu privire la grija pe care trebuie s-o manifestăm față de „mama-natură”.
Școlile partenere care au răspuns la strigătul de ajutor pentru protejarea naturii sunt: România (coordonatoarea proiectului), Turcia, Ungaria, Spania, Cehia, Bulgaria, Estonia, Lituania și Polonia.
În 25 octombrie 2010, au început să vină partenerii invitați.
Marți, conducerea centrului „Orizont” (director - prof. dr. Marușca Angela și director adjunct - prof. Erdeli Elena), împreună cu echipa de proiect, a organizat deschiderea festivă a reuniunii, manifestare la care au fost invitați generalul adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Ungur Nicolae Marcel și inspectorul școlar responsabil cu implementarea descentralizării managementului instituțional, prof. Turcaș Rodica Mihaela.
La Câmpia Turzii și Cluj-Napoca...
Prima activitate realizată împreună după prezentarea scopului și obiectivelor a fost plantarea unor arbuști în curtea școlii, după care s-a vizitat școala și s-a plecat în excursie la Peștera Urșilor și la Muzeul din Chișcău, cu oprire la întoarcere în Băile Felix, pentru a admira nuferii. Miercuri, fiecare partener de proiect și-a prezentat școala, după care au asistat la activități de meloterapie și ecologie, au confecționat obiecte din materiale reciclabile împreună cu elevii și profesorii centrului. Ziua a continuat cu vizitarea I.S.J. Bihor, unde au fost primiți de inspectorul general adjunct (prof. Nicolae Ungur), inspectorul școlar de specialitate (prof. Doina Gyori) și inspectorul școlar responsabil cu proiectele (prof. Florin Negruțiu). Următorul popas (și vizită) a fost la Consiliul Județean.
Joi dimineața, s-a pornit într-o excursie prin țară. S-a ajuns la Cheile Turzii, salina de la Turda și apoi la Cluj-Napoca. Seara s-a lăsat cu o masă festivă îmbelșugată, așa cum obișnuiește românul să-și primească oaspeții, punând pe masă tot ce are mai bun.
Echipa de proiect, care s-a mobilizat exemplar, este la fel de numeroasă precum invitații noștri, care au fost nu mai puțin de 21. În fruntea echipei, cei doi directori: prof. dr. Marușca Angela și prof. Erdeli Elena, urmați de: prof. Pantor Ioana, Petruț Raluca, Maier Daniela, Drugaș Ioana, Laslou Georgeta, Lațcău Daniela, Ursuț Mirela, Denes Melinda, Doroghi Mihaela, Mladin Nicoleta, Suciu Roxana, Cristea Cristina, Haiaș Florica, Bot Daniela, Cacuci Elena, Lehăceanu Ancuța, Strete Mihaela, Ungur Maria.
Vineri, în ultima zi a reuniunii, s-au tras concluziile, după care partenerii noștri și-au luat zborul spre țările de origine, încântați de tot ceea ce au văzut și aflat la prima reuniune de proiect de la Oradea. (Maria Ungur)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „SOS Natura”... la „Orizont”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019