Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„SOS Natura”... la „Orizont”

La culesul roadelor proiectelor

„SOS Natura”... la „Orizont”

Așa precum se spune că „toamna se numără bobocii”, se mai zice că se-adună și recolta. Ce recoltă să aduni?... Ceea ce ai semănat.

Anul acesta la C.S.E.I. „Orizont” se derulează cele două proiecte multilaterale Comenius scrise anul trecut, semănate la vremea potrivită pentru a le culege recolta în anul acesta și anul viitor.
Proiectul multilateral Comenius „SOS Natura” are ca scop respectul pentru natură și mediul de viață, dezvoltarea comportamentului pozitiv al elevilor față de mediu în școală, aprofundarea sentimentului de spirit estetic și moral-civic, dezvoltarea muncii în echipă și consolidarea relației școală-comunitate.
Ideea acestui prim proiect a fost împărtășită echipei de către dna director adjunct, prof. Elena Erdeli (la vremea aceea director al C.S.E.I. nr. 3), care împreună cu coordonatoarea Petruț Raluca (pe-atunci Terheșiu) a reușit să consolideze bazele acestui  proiect care pare a fi un semnal atât de necesar dat partenerilor cu privire la grija pe care trebuie s-o manifestăm față de „mama-natură”.
Școlile partenere care au răspuns la strigătul de ajutor pentru protejarea naturii sunt: România (coordonatoarea proiectului), Turcia, Ungaria, Spania, Cehia, Bulgaria, Estonia, Lituania și Polonia.
În 25 octombrie 2010, au început să vină partenerii invitați.
Marți, conducerea centrului „Orizont” (director - prof. dr. Marușca Angela și director adjunct - prof. Erdeli Elena), împreună cu echipa de proiect, a organizat deschiderea festivă a reuniunii, manifestare la care au fost invitați generalul adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Ungur Nicolae Marcel și inspectorul școlar responsabil cu implementarea descentralizării managementului instituțional, prof. Turcaș Rodica Mihaela.
La Câmpia Turzii și Cluj-Napoca...
Prima activitate realizată împreună după prezentarea scopului și obiectivelor a fost plantarea unor arbuști în curtea școlii, după care s-a vizitat școala și s-a plecat în excursie la Peștera Urșilor și la Muzeul din Chișcău, cu oprire la întoarcere în Băile Felix, pentru a admira nuferii. Miercuri, fiecare partener de proiect și-a prezentat școala, după care au asistat la activități de meloterapie și ecologie, au confecționat obiecte din materiale reciclabile împreună cu elevii și profesorii centrului. Ziua a continuat cu vizitarea I.S.J. Bihor, unde au fost primiți de inspectorul general adjunct (prof. Nicolae Ungur), inspectorul școlar de specialitate (prof. Doina Gyori) și inspectorul școlar responsabil cu proiectele (prof. Florin Negruțiu). Următorul popas (și vizită) a fost la Consiliul Județean.
Joi dimineața, s-a pornit într-o excursie prin țară. S-a ajuns la Cheile Turzii, salina de la Turda și apoi la Cluj-Napoca. Seara s-a lăsat cu o masă festivă îmbelșugată, așa cum obișnuiește românul să-și primească oaspeții, punând pe masă tot ce are mai bun.
Echipa de proiect, care s-a mobilizat exemplar, este la fel de numeroasă precum invitații noștri, care au fost nu mai puțin de 21. În fruntea echipei, cei doi directori: prof. dr. Marușca Angela și prof. Erdeli Elena, urmați de: prof. Pantor Ioana, Petruț Raluca, Maier Daniela, Drugaș Ioana, Laslou Georgeta, Lațcău Daniela, Ursuț Mirela, Denes Melinda, Doroghi Mihaela, Mladin Nicoleta, Suciu Roxana, Cristea Cristina, Haiaș Florica, Bot Daniela, Cacuci Elena, Lehăceanu Ancuța, Strete Mihaela, Ungur Maria.
Vineri, în ultima zi a reuniunii, s-au tras concluziile, după care partenerii noștri și-au luat zborul spre țările de origine, încântați de tot ceea ce au văzut și aflat la prima reuniune de proiect de la Oradea. (Maria Ungur)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „SOS Natura”... la „Orizont”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:55:05 Ora de vară a Europei de Est