Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Dezbateri asupra aplicării legislației specifice sistemului național de învățământ”

Consfătuirea națională a consilierilor juridici

„Dezbateri asupra aplicării legislației specifice sistemului național de învățământ”

Numeroasele conflictele în justiție privind salarizarea, precum și nenumăratele procese deschise în ultima vreme de sindicate au determinat factorii de decizie din Ministerul Educației să organizeze o întâlnire națională cu toți juriștii din sistem.

Astfel, juriștii din cadrul inspectoratelor școlare județene și din universitățile de stat s-au reunit pentru trei zile la Oradea, la hotel „Continental”, în cadrul  Consfătuirii naționale a consilierilor juridici. 
Aproximativ 74 de juriști din educație, plus responsabili din Ministerul Educației au pus la cale o strategie comună și unitară pentru a face față avalanșelor de probleme litigioase, care deja au început odată cu introducerea legilor de reducere a salariilor. Consfătuirea (cu titlul generic „Dezbateri asupra aplicării legislației specifice sistemului național de învățământ”) a fost deschisă oficial, joi după-amiază. Moderatorul lucrărilor a fost însuși generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Dorel Luca. Șeful inspectoratului școlar a vorbit despre descentralizarea sistemului de învățământ. Invitat de onoare la întâlnirea juriștilor din Educație a fost Violett Margareta Blaga, ea însăși fost angajat pe postul de director în cadrul Direcției Juridice și Contencios în Ministerul Educației. Prezent la deschiderea lucrărilor, prefectul Gavrilă Ghilea le-a transmis juriștilor o realitate constatată personal în urmă cu două zile, când a primit o delegație a dascălilor care au ieșit în stradă: „Ne confruntăm cu ample proteste și revendicări sociale, iar dumneavoastră trebuie să găsiți drumul legal pentru rezolvarea lor. Poate că învățământul românesc a fost supus la prea multe experimente, fiecare nouă guvernare încercând să schimbe ce a moștenit și să-și impună propria viziune, dar în final cine a avut de pierdut a fost tot învățământul”. După intervenția prorectorului Elena Bonchiș, de la Universitatea din Oradea și a domnului prof. univ. dr. ing. Chereji Ioan de la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, frâiele dezbaterilor au fost preluate de Ioana Mihăilă, director general în cadrul Ministerului Educației, care a intrat direct în miezul problemelor. Reprezentantul ministerului de resort i-a invitat pe juriști la discuții, fiecare din ei relatând tipul de litigii pe care le susțin în instanță, unele câștigate, altele pierdute. Tema majorității covârșitoare a proceselor susținute de juriștii din toată țara este evidentă, litigiile salariale situându-se în frunte. O altă categorie de spețe pe care le-au dezbătut juriștii din Educație se referă la alte tipuri de indemnizații revendicate de cadrele didactice, ca de exemplu, sporuri pentru mame, acordarea primelor de vacanță,  indemnizații acordate la pensionare și  reîncadrări pe posturi.
Dacă prima zi a consfătuirii a fost dedicată generalităților și discuțiilor privind descentralizarea, vineri s-a dezbătut modul de salarizare a personalului didactic și litigiile juridice generate. Juriștii au discutat atât pe spețe concrete întâlnite în ultimii ani, cât și pe cele aflate acum pe rolul instanțelor. Sâmbătă, consfătuirea juriștilor din educație s-a încheiat cu clasicele concluzii și, de asemenea, cu propunerea juriștilor de a înființa un sindicat al lor, după cum aveam să aflăm de la consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, jr. dr. Ramona Bacter. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dezbateri asupra aplicării legislației specifice sistemului național de învățământ”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019