Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gânduri de weekend

Kovacs Anamaria

Gânduri de weekend

Departe de lumea dezlănțuită, în cuibul său de vise și trăiri intense, Anamaria se zbate cerând sufletului ceea ce viața nu-i poate oferi: liniștea și traiul decent al unui copil aflat în permanentă căutare a eului. Cu o sensibilitate care nu cunoaște margini, Anamaria ne oferă câteva gânduri de weekend.

Când Zeița plânge
(cu ochii pe factură)
 
Oceanul se revarsă în turbare
Uitarea blândă se îneacă în uitare!
Râuri de gânduri cresc în bătătură
Sufletul se scutură de zgură
Și se transformă prin biciuire-n ură
Cu bici de lacrimi ura se topește
În gând de bine ce în suflet crește.
 
Privești cu milă, sufletu-ți jelește,
Te rogi să taci și zâmbetul să-ți crească
Pe dulce chip el zilnic se ivească!
Iar vocea, tremur de gând în tulburare,
Să pară dulce clinchet de-alinare
Ce lin pătrunde-auzul ființei suferinde
Ce te așteaptă-n lunge coridoare
Să se înece-n zilnică uitare...
Un gând... un pic, un strop de alinare!
 
Copil
Copil cu ochi scormonitori
în lume
privești cu chip angelic,
timid sau îndrăzneț,
și cercetezi temeinic
să poți să te-adaptezi
în lumea ta cea mare să poți să te-ncadrezi...
nu-i puțin de lucru,
ci-i muncă de Sisif,
deși tu pari de-o șchioapă
ești un erou antic.
 
Grădini
Grădini sădite-n suflet de copil
beteag sau nu,
dar viu în pribegie
cu-amar cumplit,
dar cu gândire vie
sau cuget care zace-n amorțire...
însămânțat cu-n pic de omenie,
ogor de suflet
fără de zboruri frânte
și vise, plin de gânduri... dinamite
să-l sfarme chiar pe însuși grădinarul
neputincios să-și bea paharul
golit de vise,
ciorchine de-amintiri
verzi, poate de speranță, ori de ură...
 
Și totuși universu-i o grădină,
iar suflet de copil îi e sămânța...
iar tu, Om mare, ce îți bei amarul,
sădește-un fir de nobil-altoire,
de-ți stă în fire ori numai în putere
ia o sămânță și o transformă-n milă,
în verdele speranței...
Fii grădinar de vieți!
 
Ucenic la vrăjitor
Copil,
cu cerul visului în ochi,
priveai pe magul gândului măreț,
maestrul zeu al cifrelor amare,
ce dulce-ți apărea în depărtare,
ca o visată, dulce alinare,
o simplă șansă, o mare evadare.
 
Voiai să-nveți...
pentru a putea zbura.
El zborul scurt, pe jos ți-l înălța,
pe jos, de jos în preajma lui să stai,
pe zborul tău el urcă sus în rai...
în raiul cel cifrat cu un seif,
ce ție-ți pare mare,
lui prea mic!
 
Cu gustul fructului amar
oprit
rămâi în urma lui, în mers pitic
pe aripi de dragon
în cer zvârlit,
ascuns sub paza chipului bălai,
ce vrea atât:
un mândru colț de rai,
în care zbor de aripi ne-ntrerupt
să bată lin ca visul cel cinstit
în suflet blând și brav de ucenic
ce fuse mic și astăzi e
voinic.
 
Și singur s-a desprins în zbor mitic
Spre cela rai ce-n suflet i-e sortit!
Kovacs Anamaria

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:41:16 Ora de vară a Europei de Est