Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Tabere de creație religioasă în Episcopia Oradiei

Proiecte de succes

Tabere de creație religioasă în Episcopia Oradiei

În vara anului 2008, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organiza, la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, pentru prima dată, la Mănăstirea Izbuc, o tabără de creație religioasă, în duhul spiritualitatății și tradiției ortodoxe, la care au participat 30 de tineri orădeni.

 Impactul respectivei tabere a fost unul foarte puternic, ecourile ei cât se poate de pozitive, astfel încât Permanența Consiliului eparhial a hotărât dezvoltarea proiectului și cuprinderea în el a unui număr cât mai mare de elevi și tineri.
Așa se face că proiectul a continuat și în vara anului 2009, într-o formă dezvoltată, iar în vara acestui an, respectiv în perioada 30 iunie-15 iulie tabăra de creație religioasă intitulată generic „Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”, a ajuns la cea de-a treia ediție. Astfel, tabăra din acest an a fost organizată în două serii, corespunzătoare ciclurilor de vârstă ale copiilor și tinerilor implicați în generosul proiect. Seria I, desfășurată în perioada 30 iunie - 6 iulie 2010, a reunit în cadrul natural și spiritual deosebit al Mănăstirii Izbucului, 30 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, deci elevi din ciclul gimnazial, din școlile gimnaziale din județul Bihor. Seria a II-a, defășurată în perioada 9 – 15 iulie, în aceeași locație, a adunat 30 de tineri liceeni, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, care învață în colegiile, liceele sau grupurile școlare din județ. Selecția copiilor și tinerilor care au beneficiat de aceste tabere a fost făcută ținând cont de mai multe criterii, precum: rezultate deosebite la învățătură și purtare, premii obținute la olimpiada de religie, etapele județeană și națională, premii câștigate la etapa pe eparhie a concursului național de retorică „Crezul meu”, organizat de Patriarhia Română, locuri fruntașe ocupate la expoziția-concurs de icoane, desene și ouă încondeiate „Patimile și Învierea Domnului”, organizată de Episcopia Oradiei, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea în preajma sărbătorii Învierii Domnului din acest an, și, nu în ultimul rând, situația socială și economică a familiilor din care provin copiii.
Scopul acestor tabere a fost în primul rând acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber. Într-un context social în care copiii și tinerii devin tot mai mult dependenți de calculator și televizor, cu toată influența nefastă a acestora, prin folosirea nechibzuită și în exces, pentru sănătatea sufletească și chiar trupească a lor, copiii și tinerii implicați în proiect au descoperit că se pot petrece zile extrem de frumoase și fără aceste mijloace, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau a activităților sportive. Dincolo de acestea și-au lărgit sfera deprinderilor personale prin inițierea în tainele picturii pe lemn și pe sticlă, în care au fost ajutați cu multă disponibilitate și generozitate de către profesorii Gheorghe Costea de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și Pavel Bența, de la Colegiul Tehnic “Ioan Ciordaș” din Beiuș. Sub îndrumarea și coordonarea atentă a domnilor profesori majoritatea participanților la tabără au reușit să realizeze câte o icoană pe lemn (cei mai avansați) sau pe sticlă (începătorii), astfel încât produsul final al taberei a cumulat nu mai puțin de 50 de icoane ce vor face obiectul unei expoziții lărgite îndată după începerea anului școlar 2010-2011. De asemenea, copiii au deprins meșteșugul împletirii metaniilor și al confecționării cruciulițelor, preocupări specifice vieții din mănăstire, și și-au însușit cu mult interes elemente de muzică bisericească, participând în mod activ la cultul divin oficiat în mănăstire, chiar și cei mai mici constituindu-se într-un cor care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, sub coordonarea părintelui arhidiacon prof. Ștefan Lakatoș. În mod special, copiii s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, care, în duminicile a șasea și, respectiv, a șaptea după Rusalii, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Izbuc, pentru copiii și tinerii din tabără, cărora le-a vorbit despre mesajul evangheliilor duminicale, dar și despre importanța asumării și trăirii valorilor morale ale ortodoxiei în viața de zi cu zi și despre importanța mărturisirii creștine în lumea secularizată în care ne desfășurăm cu toții existența.
Din programul taberelor n-au lipsit apoi drumețiile, concursurile pe teme de cultură generală sau cunoștințe religioase, vizionările de filme cu mesaj creștin, întrecerile sportive sau focurile de tabără cu tot farmecul și veselia specifice.
Generozitatea gazdelor taberei, respectiv a obștii monahale a Sfintei Mănăstiri a Izbucului, conduse de preacuviosul părinte protosinghel Mihail Tărău, starețul asezământului monahal, a contribuit din plin la reușita proiectului. Înconjurați de dragostea și căldura întregii obști, care s-a îngrijit să nu le lipsească nimic, copiii s-au simțit atât de bine încât, după propriile mărturisiri, ar fi vrut ca tabăra să nu se mai încheie și și-au exprimat dorința de a reveni cât mai curând la mănăstire pentru alte experiențe la fel de frumoase.
S-au legat prietenii, s-au format atitudini, s-au dezvoltat  aptitudini, s-au creat deprinderi, s-au descoperit talanți nebănuiți poate și, mai presus de toate, s-a înțeles faptul că timpul poate fi petrecut frumos și echilibrat, plăcut și eficient, în același timp, interesant și constructiv, creativ și recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare. Credem cu tărie că experiența frumoasă trăită de acești copii și tineri în aceste zile nu va fi uitată foarte ușor, ci va împărtășită și dezvoltată și în mediul lor familial și școlar, în cercurile lor de prieteni, astfel încât cât mai mulți tineri să înțeleagă că se poate trăi frumos și curat, păstrând cât mai mult în ei, ca pe cea mai de preț comoară, candoarea și entuziasmul specifice vârstei binecuvântate a copilăriei. (pr. prof. Radu Rus)

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 10:03:28 Ora de vară a Europei de Est