Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Am „asediat”... Cetatea Oradea!

În „Săptămâna fără TV”

Am „asediat”... Cetatea Oradea!

Fiind în „Săptămâna fără TV”, proiect implementat de Zibo Help din Satu Mare și Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, am organizat o acțiune în cetate, la care au participat elevii clasa a IX-a I, după terminarea cursurilor.

Elevii au fost foarte încântați de idee, având și informații direct de la „sursă” (de la istoricul cetății, dl Noane Dumitru). Pentru început le-am prezentat și eu câteva detalii, deoarece în 1998, am organizat prima tabără internațională în cetate, în calitate de președinte al unui ONG - Youth Action For Peace sau Mișcarea Tinerilor pentru Pace, la care au participat 15 voluntari din Italia, Germania, Spania, Slovacia, Ungaria și România, încercând, cu mari eforturi, să facem un pic de curățenie în corpurile J și L. Acum, dl Noane ne-a prezentat câteva date despre istoria zbuciumată a cetății; în prezent, cetatea se află într-un proces de renovare totală (de câțiva ani).
 Din relatările „căpitanului” Noane, elevii au aflat că Cetatea Oradea este „legată”, ca istorie, de istoria Ungariei, de regele Ladislau I. Cetatea a fost construită în sec. XI-XIII, ca un castru cu ziduri de piatră, fortificată foarte puternic la acea vreme, având în colțuri turnuri de lemn; în secolele XIV-XV a suferit mai multe modificări, devenind un punct strategic foarte important pentru misiunile diplomatice ungare; în acea perioadă școlile se dezvoltau tot mai mult; aici a învățat și renumitul Nicolaus Olahus și alți cărturari și umaniști renumiți. Cetatea a fost asediată în mai multe rânduri de turci, tătari, mongoli..., dar a rămas de fiecare dată în picioare, din sec. XVIII fiind restaurată de mai multe ori, principii Transilvaniei îi dau forma pentagonală, cu cinci bastioane, ziduri puternice, mai multe corpuri interioare, cu un palat episcopal, cu o activitate administrativă și politică importantă; un șant cu apă termală din pârâul Peța o proteja în mod special. Cetatea a fost mult disputată între regii Ungariei și neglijată în perioada comunistă, până la distrugerea parțială a unor corpuri; abia în anii 2000, a început să i se redea importanța cuvenită, actualmente, așa după cum spuneam, se află într-un proces de renovare. Sunt foarte multe lucruri interesante de spus și de știut despre Cetatea Oradea, dar imposibil de aflat pe parcursul unei ore și ceva cât am stat noi în cetate. Elevii au fost captivați de explicațiile date de istoricul cetății, au pus mai multe întrebări și au plecat mulțumiți de toate câte au aflat la o lecție vie de istorie.
Să mai spunem că în același context au vizitat cetatea și elevii clasei a X-a C de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, însoțiți de prof. ing.Virgil Petruț și prof. ing Victoria Filip. (Daniela Ghiuro)

Trimite email

marţi, 11 august 2020