Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am „asediat”... Cetatea Oradea!

În „Săptămâna fără TV”

Am „asediat”... Cetatea Oradea!

Fiind în „Săptămâna fără TV”, proiect implementat de Zibo Help din Satu Mare și Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, am organizat o acțiune în cetate, la care au participat elevii clasa a IX-a I, după terminarea cursurilor.

Elevii au fost foarte încântați de idee, având și informații direct de la „sursă” (de la istoricul cetății, dl Noane Dumitru). Pentru început le-am prezentat și eu câteva detalii, deoarece în 1998, am organizat prima tabără internațională în cetate, în calitate de președinte al unui ONG - Youth Action For Peace sau Mișcarea Tinerilor pentru Pace, la care au participat 15 voluntari din Italia, Germania, Spania, Slovacia, Ungaria și România, încercând, cu mari eforturi, să facem un pic de curățenie în corpurile J și L. Acum, dl Noane ne-a prezentat câteva date despre istoria zbuciumată a cetății; în prezent, cetatea se află într-un proces de renovare totală (de câțiva ani).
 Din relatările „căpitanului” Noane, elevii au aflat că Cetatea Oradea este „legată”, ca istorie, de istoria Ungariei, de regele Ladislau I. Cetatea a fost construită în sec. XI-XIII, ca un castru cu ziduri de piatră, fortificată foarte puternic la acea vreme, având în colțuri turnuri de lemn; în secolele XIV-XV a suferit mai multe modificări, devenind un punct strategic foarte important pentru misiunile diplomatice ungare; în acea perioadă școlile se dezvoltau tot mai mult; aici a învățat și renumitul Nicolaus Olahus și alți cărturari și umaniști renumiți. Cetatea a fost asediată în mai multe rânduri de turci, tătari, mongoli..., dar a rămas de fiecare dată în picioare, din sec. XVIII fiind restaurată de mai multe ori, principii Transilvaniei îi dau forma pentagonală, cu cinci bastioane, ziduri puternice, mai multe corpuri interioare, cu un palat episcopal, cu o activitate administrativă și politică importantă; un șant cu apă termală din pârâul Peța o proteja în mod special. Cetatea a fost mult disputată între regii Ungariei și neglijată în perioada comunistă, până la distrugerea parțială a unor corpuri; abia în anii 2000, a început să i se redea importanța cuvenită, actualmente, așa după cum spuneam, se află într-un proces de renovare. Sunt foarte multe lucruri interesante de spus și de știut despre Cetatea Oradea, dar imposibil de aflat pe parcursul unei ore și ceva cât am stat noi în cetate. Elevii au fost captivați de explicațiile date de istoricul cetății, au pus mai multe întrebări și au plecat mulțumiți de toate câte au aflat la o lecție vie de istorie.
Să mai spunem că în același context au vizitat cetatea și elevii clasei a X-a C de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, însoțiți de prof. ing.Virgil Petruț și prof. ing Victoria Filip. (Daniela Ghiuro)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:07:01 Ora de vară a Europei de Est