Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Obiceiuri strămoșești din vatra Bihorului

Cu ochii și sufletul pe moștenirea noastră culturală

Obiceiuri strămoșești din vatra Bihorului

În această mânecă de țară, în mândra zadie (șorț) bihoreană, sărbătorile de iarnă au fost și din fericire încă mai sunt trăite cu intensitate.

Când mirosurile amestecate de supă aburindă, de „coaste fripte și cârnați”, de jumări și caldaboși, de sarmale, de nuci și scorțișoară din rumeni cozonaci te ademenesc spre casele gospodarilor, numai ce auzi la poartă:
-Gospodari vrednici, cinstiți
În casa dumneavoastră, pe corindători primiți?
Și cum, Doamne, să nu-i primești! Rând pe rând, cete de colindători mari și mici, cu „Steaua” sau „Viflaiemul” îți trec pragul colinde strămoșești te transpun într-o lume miraculoasă. Și dacă ai în casă și o fată, ești norocos, căci vei auzi:
Corinda fetei
Doi tragănă, doi leagănă ...  
Mi lerui, lerui, Doamne!
Domistrește-ne, popistrește-ne...
Și pă fiica me d-o pețește...
Tătă joia mi câte doi...
Și vinerea cu mia...
Și sâmbăta cu suta...
Tinde-ți fiica me mâna-ncoace...
Ba io mânurile n-oi d-a-ntinde...
Căci mânurile că mi-s grele...
De inele me d-argințele...
Tinde-ți fiica me brațele-n coace...
Ba io brațele n-oi d-a-ntinde...
Căci brațele că mi-s grele...
D-aurele me de țânțele...
Cel taler dă mai nainte...
Ia scoate-l fiică-n nainte...
Ș-ai fi fiica me sănătoasă...
Cu câte-s fiice dân casă...Mi lerui, lerui Doamne.
Apoi „highighișul”(cel care cântă la vioară), trage pe strune câteva danțuri bune. Corindătorii dănțăuși iau la joc găzdoaia și pe fetele ei, să le meargă bine tot anul. Gazda, ,,nealcoș”(mândru) tare, plătește ,,corinda”, cinstind corindătorii cu câte un păhar de pălincă ori de vin, cu-o sută sau cât îl ține buzunarul. Găzdoaia pune pe masă cârnații și caldaboșii. Plata supremă este însă colacul de grâu curat, rotund și cu o frumoasă împletitură în semnul crucii, deasupra. Mulțămitorul, adică corindătorul care multumește pentru daruri, începe cu:
Alduitul colacului
Hei, corindători, corindători
De bine-ați stat și-ați corindat,
Jupânu gazdă v-o așteptat
De-o lună, de-o săptămână
Mai vârtos ca-n astă sară bună.
Cu ăsta dar mândru și frumos,
Drept că-i mândru și frumos
Că-i din grâu mănos
Din pelița lui Hristos.
Dar jupânu gazdă n-o făcut
Ăsta dar mândru și frumos
Cum vouă ori nouă ni se pare
Stând pe șanțuri și hârâindu-se
Cu câinii prin garduri.
Ci jupânu gazdă o prins doisprăzece tuluci(boi tineri)
Cu coarne lungi, d-aici până la turci
Poate și mai lungi.
Și-o plecat în câmpul cel mare,
Și-o tras brazdă neagră,
Și-o sămănat grâu roșu.
Ploaia picutea, grâul răsărea,
Soarele ieșea, grâul creștea
Împăiat ca trestia, îmbobat ca mazărea.
Soarele lucea, grâul se cocea.
Când se văzu jupânu gazdă cu-așa mare belșug
A chemat doisprezece feciori însurători
Și douăsprezece fete fecioare
Și-au mers în câmpul cel mare.
Feciorii s-au apucat și grâul l-au secerat
Iar fetele fecioare făceau mănunții mari
Din mănunți, snopi, din snopi, cruci
Din cruci, stog.
Și l-au treierat, și grâu în saci au vărsat,
Și l-au dus la moară și l-au măcinat,
Și cu făină albă la găzdoaie s-or înfățoșat.
Găzdoaia s-o pus pe frământat,
Și gazda foc în cuptor o-ncins,
Și din aluatul dospit, colaci pentru copt o pregătit,
Și cu acest dar mândru și frumos, pe noi ne-or primit.
Cât o fi de-aici în jos, să-l mânce gazda sănătos!
Colindă
Să trăiască gazda noastră ...
Hai, lerui, ler
C-o plătit colinda noastă...
Cu-n colac de grâu frumos...
Să-l mâncăm noi sănătoși...
Și te-ntoarce-o cruce-n casă...
Rămâi gazdă sănătoasă!...
Iar noi cu corinda noastă...
Om mere la altă casă...
Hai, lerui,ler.
Obicei strămoșeac din satul Nădar, comuna Spinuș (de Marghita), județul Bihor.
înv. Floare Vaș

Trimite email
joi, 20 martie 2025, 16:29:58 Ora standard a Europei de Est