Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul micilor patiseri (ediția a II-a)

La Oșorhei – Cel mai tare festival al prăjiturilor din sud-estul Europei

Festivalul micilor patiseri (ediția a II-a)

Elevii din Oșorhei și-au propus, ca în timp, să devină cei mai mari și mai tari patiseri din țară - cel puțin așa își doresc Lavinia și Claudia (inițiatorii festivalului), iar doamna director, prof. Adriana Indrie și dl primar Ioan Pop subscriu... cu încântare!

Vineri (3 decembrie 2010), la Școala cu clasele I-VIII din Oșorhei, s-a desfășurat cel mai mare și mai tare festival al patiserilor din zonă. Vestea i s-a dus peste mări și țări chiar de la prima ediție (de anul trecut)... ajungând până la Drăgești și Rieni...
Isteții și inventivii elevi ai dlui înv. Teodor Galiș s-au ambiționat să ia toate premiile puse în joc (și nu au fost departe, fiind lideri autoritari între... „primari”).
Holul școlii din Oșorhei a devenit pentru moment un uriaș laborator de cofetărie. Pe standuri, circa o mie de prăjituri, din 70 de sortimente și cinci torturi (derutante) și peste 60 de concurenți așteptau marele fast și declanșarea competiției. Potrivit obiceiului, în juriu au luat loc gospodarii nr.1 ai primăriei, cei doi ioni pozitivi ai Oșorheiului (primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor), conducerea școlii (director – prof. Adriana Camelia Indrie, director adjunct – prof. Ana Fraciac) și prof. de engleză, dna Laura Pop. Doamna director a deschis festivalul prezentând competitorii și jurații, după care microfonul a fost preluat de moderatorul festivalului, prof. Lavinia („șagunista”) Scriminți. Dacă la prima ediție, succesul a fost enorm, de neimaginat  pentru fiecare clasă și membru al echipei, de-acum, fiecare a venit să câștige bani... în primul rând, dar și imagine! Chiar și cei mai devotați părinți au rămas pe poziții aproape două ore cât a durat confruntarea și târgul. De admirat emulația care s-a creat, atmosfera, dăruirea și angajarea micilor patiseri! Condimentele festivalului au fost cele trei probe: Cine mănâncă cel mai repede o prăjitură, Ghicește ce ai gustat și Cea mai sugestivă strofă despre prăjituri (festival). Imaginați-vă cum arătau pe mese zecile de sortimente de prăjituri: cremeș, nuga, bombe, cornulețe, fanta, fulgi de nea, piersici, mușuroi, rafaelo, doboș, diplomat, albina...
Competitorii: reprezentanții claselor a III-a A (înv. Teodor Galiș), clasele I-IV B (secția maghiară - înv. Fekete Nausica), a IV-a A (înv. Mirela Romocea),  I-IV Alparea (înv. Mirela Groza), a III-a Alparea (înv. Sanda Cîmpan), V A (prof. Amalia Þoca), V C (prof. Viorica Þeposu), VII A (prof. Claudia Tișe), VIII A (prof. Mirela Damaschin), VIII C (Octavia Nica).  
Premii
Cea mai gustoasă prăjitură (prăjitura clasei a III-a din Alparea)
Cea mai mică (prăjitura elevei Emanuela Bâtea din VIII-a A și a lui Antal Șandor din a IV-a A),
Cea mai haioasă (prăjitura lui Alexandru Mateaș, din IV C)
Cea mai repede vândută (prăjitura „Iliescu”, a elevei Andreea Piț)
Cele mai bine vândute prăjituri: locul I - reprezentanții clasei a III-a A (cei care au adunat și cei mai mulți bani – 120 de lei), locul II – VII A și IV A, locul III – VIII A.
Clasamentul
(alcătuit în urma celor trei probe de concurs)
Locul I – VII A, locul II – V C și VIII A, locul III – V A.
Toți participanții au primit diplome (de participare), iar premianții și niște moșuleți de ciocolată și suc.
Cel mai grozav cumpărător s-a dovedit a fi și la această ediție dl primar (Ioan Pop), care a cumpărat zeci de prăjituri, de la toți comercianții, pentru ca și angajații primăriei să afle cât de bune prăjituri s-au vândut la Festivalul micilor patiseri de la Oșorhei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul micilor patiseri (ediția a II-a).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:55:48 Ora de vară a Europei de Est