Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul firmelor de exercițiu (ediția a V-a)

Astăzi (miercuri), la C.T. „Traian Vuia”

Târgul firmelor de exercițiu (ediția a V-a)

Managerii firmelor de exercițiu de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea și-au lansat, astăzi (miercuri, 8 decembrie 2010), activitatea firmelor de exercițiu, în cadrul tradiționalului târg, găzduit de sala de sport a colegiului.

Un asemenea eveniment produce multă bucurie, având un impact pozitiv și pentru restul liceenilor, mulți regretând că nu au onoarea de a îmbrăca ținutele de gală ale colegilor, de a amenaja un stand, de a găti bucate alese și a le expune în fața camerelor de luat vederi (deși, fie vorba între noi, televiziunile nu s-au prea călcat în picioare pentru mediatizarea evenimentului, spre regretul zecilor de manageri dornici de afirmare și publicitate pe „sticlă”). Ca totdeauna, târgul a fost privit și primit cu aceeași deschidere și responsabilitate de conducerea colegiului, în frunte cu directorul său, prof. Dorel Șaitoș și prof. Adriana Petrică – director adjunct, de profesorii îndrumători: Alina Cotca, Ioana Boroș, Gabriela Popa, Edina Csapo, Silvia Mateaș, Daniela Popa și Daniela Avram, de inspectorul de specialitate, prof. ing. Florian Mieluț (reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor), nelipsit de la astfel de manifestări de ținută și de importanță instructiv-educativă. Mobilizarea generală exemplară și implicarea responsabilă, dublate de dăruirea competitorilor au dus la o reușită sută la sută a manifestării, cu toate micile neajunsuri din debutul lansării. Spre încântarea și prestigiul gazdelor, o seamă de agenți economici, parteneri de la firmele reale (mamă) orădene, au onorat evenimentul, între care dna Greta Nemeș - manager al S.C. Danessa S.R.L. și dl Cătălin David - manager al S.C. Davidsign S.R.L., conferindu-i astfel o greutate și importanța pe care o merită și în rândul mediului de afaceri și al comunității în genere. Așa încât, un simplu „joc” De-a firmele de exercițiu devine de la an la an un eveniment bine primit și  privit cu simpatie de nenumărați economiști și oameni de afaceri.   
La a V-a ediție a târgului, vorbim de șapte firme preluate (reluate, fiind înființate în anii precedenți) și de una nou înființată, unele cu renume internațional, precum F.E. „Paradis Vuia” care a produs furori și a adus un capital de imagine internațională colegiului și județului, cu cele două premii internaționale obținute la târgul de la Zagreb, în 2008 (de: Ioana Criste, Valentina Bochiș, Denisa Cotuna, Incze Ioana și Mădălina Oros  - coordonate de prof. Adriana Petrică, Marieta Pop și Gabriela Goina).
La masa distinsului prezidiu, în rândul juraților, a membrilor juriului, au luat loc, cu multă mândrie, managerii generali ai firmelor de anul trecut: Alina Crișan și Patricia Porumb (din XII C), Aldagisa Lascu și Ligia Perțe (din XII D), Zsebe Erika, Szabo Brigitta și Koszta Laszlo (din XIII D și G), alături de greii juriului, inspectorul școlar Florian Mieluț, directorii colegiului (Dorel Șaitoș și Adriana Petrică) și prof. Marieta Pop...
Câștigătorii celei de-a cincea ediții a târgului   
Cel mai bun stand : F.E. „Black Pearl” SRL – coord. prof. Edina Csapo – 12 E cu activitate de alimentație publică, respectiv restaurant.
Cel mai bun catalog : F.E. „Tom și Jerry” SRL - coord. prof. Ioana Boroș – 11 C – cu activitate de grădiniță privată
Cea mai bună prezentare :  F.E. „Bon Apetitte” SRL – coord. prof. Alina Cotca – 11 D – cu activitate de comerț cu produse zaharoase.
Cele mai bune materiale promoționale :  F.E. „Fantasy” SRL – coord. prof. Daniela Avram – 11 D – cu activitate de pensiune.
Cea mai bună ținută : F.E. „Paradis Vuia” SRL – coord. prof. Gabriela Popa -  11 C – cu activitate de comerț și închiriere îmbrăcăminte de ocazie.
Cele mai bune abilități de comunicare la stand : F.E. „Vuia World Travel” SRL - coordonator prof. Silvia Mateaș – 11 D – cu activitate de agenție de turism.
Cea mai bună siglă : F.E. „Think Pink” SRL - coord.prof. Daniela Popa – 12 D – cu activitate de recreere și divertisment.
PREMIUL CEL MARE - Cea mai bună firmă : F.E. „Student’s Design” SRL - coordonator prof. Gabriela Popa – 11 C – cu activitate de design și amenajări interioare.
Prezentatorii evenimentului au fost Lioara Ciugudean (din a XII-a C) și Octavian Danciu (a XII-a D), iar reporterii de „război”, Gabriela Popa și Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Târgul firmelor de exercițiu (ediția a V-a).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:48:50 Ora de vară a Europei de Est