Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la navigația astronomică la navigația prin GPS

Reuniunea de proiect de la Lyon

De la navigația astronomică la navigația prin GPS

În perioada16-20 noiembrie 2010, membri ai echipei implicate în proiectul Comenius de parteneriat multilateral METER, de la Colegiul Tehnic “Mihai Viteazul” din Oradea au participat la o nouă întâlnire cu partenerii de proiect, de data aceasta la Lyon, în Franța.

Au făcut deplasarea Nicoleta Pazmany, coordonatorul național, profesorii Diana Curila și Horea Abrudan, precum și elevii Georgiana Gavra și Cristian Man.
Dacă la Oradea elevii au învățat să navigheze folosind cunoștințele de astronomie, la Lyon au fost puși în fața a noi provocări. Ei au trebuit să pregătească un balon meteorologic cu echipamentul necesar (cameră de luat vederi, sistem GPS, senzori de temperatură și presiune care au fost calibrați de ei) pentru a fi lansat în spațiu și apoi urmărit. A fost o experiență extraordinară, atât pentru elevi, cât și pentru noi, profesorii. Aceasta a implicat cunoștințe din diferite domenii: fizică, matematică, informatică, geografie, meteorologie, electronică.
Excursie la Paris cu TGV-ul
A doua zi, au urmat noi provocări, deoarece am avut ocazia să plecăm la Paris cu TGV-ul (trenul de mare viteza) care face distanța Lyon-Paris (480 de km) în numai două ore. Pe drum ne gândeam oare când vom face și noi distanța Oradea - București în 3 ore în loc de 12?
Aici am vizitat Muzeul de Arte și Meserii unde am putut urmări evoluția instrumentelor și unităților de măsură, a mașinilor termice, a aparaturii din domeniul fotografiei și a cinematografiei sau a LASER-ului de la care invenție s-au împlinit anul acesta 50 de ani.
Este un muzeu interactiv în care poți face lecții deosebite cu elevii.
După muzeu, am vizitat cel mai vechi observator modern din Europa, Observatorul din Paris, construit în 1667. Și, bineînțeles, după ce am urmat meridianul Parisului prin Grădinile Luxemburg, nu puteam părăsi orașul fără să intrăm măcar pentru câteva minute în celebra Notre Dame de Paris. Întorși la Lyon, am reușit să mai avem o vizită deosebită la Muzeul fraților Lumiere, inventatorii cinematografului.
A fost o experiență care va rămâne mult timp în memoria celor prezenți, în special a elevilor care au fost copleșiți de felicitări pentru modul cum s-au integrat în familiile care i-au găzduit, în echipa internațională cu care au lucrat și cum au comunicat cu ceilalți.
Nicoleta Pazmany (coordonator național)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De la navigația astronomică la navigația prin GPS.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:38:10 Ora de vară a Europei de Est