Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dăruiește un zâmbet!”

La școala „Dacia” a fost lansat proiectul educațional (național)

„Dăruiește un zâmbet!”

Un colectiv de cadre didactice de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea a lansat, la nivel național, proiectul educațional „Dăruiește un zâmbet!”

„Prin intermediul acestui proiect, cu deschidere națională, ne propunem sensibilizarea elevilor din ciclul primar și gimnazial prin diferite acțiuni de voluntariat și de caritate, realizate în colaborare cu diferite instituții; ilustrarea prin creații literare și lucrări artistico-plastice a trăirilor legate de evenimente importante din viața lor și a comunității (Nașterea Domnului, 8 Martie, Paștile și 1 Iunie), precum și valorizarea creațiilor elevilor”, ne-a declarat responsabilul de proiect, prof. dr. Florian Hava (directorul școlii).
Coordonatorii de proiect (prof. Teodora Sîncelean și Florica Hava) ne-au invitat, zilele trecute, la vernisajul expoziției cu vânzare organizate în cadrul primei etape, expoziție cuprinzând podoabe și ornamente (dar nu numai) pentru pomul de Crăciun; în paralel a fost declanșat un concurs (național) de creații literare (povestiri) în care să se relateze, pornind de la întâmplări adevărate, fapte de caritate făcute de elevi cu prilejul sărbătorilor de Crăciun, cu tema  „Și eu pot fi un bun creștin”. Dorim astfel să antrenăm elevii în activități de creație literară și artistică prin care să-și formeze priceperi și deprinderi care să le dezvolte potențialul creator. Totodată, urmărim să dezvoltăm elevilor calități precum: toleranța, altruismul, cooperarea, comunicarea, solidaritatea și cultivarea încrederii în forțele proprii”, a ținut să sublinieze prof. Florica Hava - coordonator de proiect.
În continuare, prof. Teodora Sîncelean (celălalt coordonator de proict) ne-a prezentat următoarele trei etape ale proiectului: „Cu prilejul zilei de 8 Martie, se vor confecționa mărțișoare și felicitări pe care le vom oferi spre vânzare într-un târg de mărțișoare. De asemenea, se va realiza un concurs de creație literară cu tema „Mama - ființa cea mai iubită”.
Cu ocazia sărbătorilor Pascale, se vor confecționa podoabe specifice acestei sărbători, care vor fi expuse spre vânzare; în paralel se va desfășura concursul (național) de creație literară cu tema: „Și eu pot fi un bun creștin” (texte narative, legate de sărbătorirea Paștilor).
De 1 Iunie, ne-am propus o activitate în colaborare cu C.S.E.I. „Orizont” cu tema „Copil ca tine sunt și eu”; realizarea unor lucrări artistico-plastice pe această temă, precum și a unor  „compuneri în lanț” (începe un grup de elevi, continuă altul și finalul îl redactează un al treilea grup).
Banii obținuți din vânzarea de obiecte în cadrul celor patru etape vor fi vărsați într-un cont special creat și direcționați spre fundații umanitare. În finalul proiectului, lucrările de creație literară premiate vor fi publicate în broșura proiectului”.
Potrivit calendarului, activitățile și responsabilitățile sunt împărțite „frățește” celor opt membri ai echipei de proiect: înv. Popovici Aurelia, prof. Bucșe Georgeta, înv. Negruț Gabriela, Floruț Maria și Zlibuț Diana, prof. Bojan Mariana, Mihuț Niculina – toate șapte de la școala „Dacia” și prof. Kanalaș Liliana – de la C.S.E.I. „Orizont” Oradea.
În derularea acest proiect educațional național, membrii echipei de proiect și coordonatorii așteaptă sprijin și o implicare cât mai activă și eficientă a partenerilor: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dăruiește un zâmbet!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:44:56 Ora de vară a Europei de Est