Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

“Dacă inspectorii sanitari ar fi aplicat sancțiuni, alta ar fi acum situația!”

Domnul prefect a găsit … „țapii ispășitori”

“Dacă inspectorii sanitari ar fi aplicat sancțiuni, alta ar fi acum situația!”

Altfel spus, domnul prefect, Mircea Ghitea, ar fi dorit ca inspectorii sanitari să-i tragă de urechi și să-i amendeze pe primari și directorii de școli pentru ceea ce nu au făcut?
Dar parcă tot Prefectura ar fi mai competentă să o facă, nu-i așa?

Domnul prefect uită că și directorii au vacanță, iar activitatea în învățământ s-a cam încheiat odată cu sfârșitul anului școlar (în iunie), dar și primarii își mai iau, din când în când, concediu. Iar inspectorii sanitari n-au un temei legal să sancționeze pe cineva care nu este în activitate. Alta e situația începând de la 1 septembrie, când începe anul școlar pentru cadrele didactice. Cât despre dirijarea fondurilor, unii dintre liderii de sindicat din învățământ susțin că “alocările bugetare pentru învățământ se fac în funcție de culoarea politică”. Cităm: ”Federația Educației Naționale protestează împotriva modului în care Executivul alocă fondurile necesare reparării și igienizării școlilor în teritoriu. FEN consideră că alocările bugetare în funcție de carnetul de partid al primarilor dăunează grav sutelor de mii de elevi care învață în aceste unități”.
Bine că s-a mai inventat o portiță de salvare pentru guvernanți: “primesc fonduri cei care au scris proiecte!” Dar, în ultimii ani, fondurile erau distribuite spre școli prin primării nu în funcție de numărul și grandoarea proiectelor scrise, ci acolo unde erau nevoile mai mari. Și în această primăvară și vară, banii au fost dirijați spre școli prin hotărâri de guvern și ordonanțe, în 30 martie, în mai (nr. 464), în iunie (nr. 617) ori în 15 august  (nr. 575)…
14 amenzi în valoare totală de 9. 200 RON
A nu se crede cumva că inspectorii sanitari nu dau avertismente, sancțiuni și amenzi, dar în timpul anului școlar, nu în vacanță!
În perioada ianuarie-iunie 2007, angajații Inspecției Sanitare de Stat Bihor au dat 54 de sancțiuni, 39 de avertismente, precum și 14 amenzi, în valoare totală de 9.200 RON (adică 92 de milioane de lei vechi), iar în patru cazuri, au suspendat activitatea, închizând unitatea, după cum aveam să aflăm, astăzi (marți, 4 septembrie), de la inspectorul șef Răzvan Oros.
În vacanță, reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, cât și cei ai Autorității de Sănătate Publică, au mai mult un rol de consiliere.
“Noi suntem responsabili cu supravegherea stării de sănătate a populației, ne spunea dna Zoia Bitea, director adjunct (al Autorității de Sănătate Publică). Specialiștii noștri fac expertize sanitare în urma cărora acordă sau nu autorizații sanitare de funcționare, dar nu sancționează. Noi acordăm consultanță pentru oricine.”
Din totalul de 1.034 de unități de învățământ (grădinițe cu program normal sau program prelungit, școli primare și gimnaziale, licee), 165 în mediul urban, iar 869 în mediul rural, au obținut, până astăzi, autorizație sanitară de funcționare doar 259 (151 în mediul urban și 108 în mediul rural).
În perioada 16-23 august, inspectorii sanitari au verificat 371 de unități de învățământ, iar de astăzi și până sâmbătă (inclusiv), și-au propus încă 188, după care vor purcede la reverificări, acolo unde au dat termene de soluționare a cazurilor semnalate. Trist este faptul că cei 24 de angajați ai Inspecției Sanitare de Stat au la dispoziție pentru deplasările pe teren, în oraș și județ, doar două Dacii Break, numai bune de casat. La fel de strălucit stau și în ceea ce privește celelalte dotări, cu aparatură și ustensile de specialitate. Dar ce să mai vorbim … că de “săraci” ce sunt, nu au nici secretară! Astăzi, pe post de secretară, am găsit-o pe șefa de serviciu, dna Corina Fonoage.
Peste 20 de grădinițe și școli nu au asigurată sursa de apă potabilă!
De la inspectorul șef, Răzvan Oros, mai aveam să aflăm că peste 20 de grădinițe și școli: din Sârbești (comuna Lunca), Călățea și Poiana (Aștileu), Surduc (Copăcel), Ateaș (Cefa), Vadu-Crișului, Șușturogiu (Cetariu), Bistra (Popești), Poșoloaca (Tileagd), Săbolciu (Săcădat), Fughiu (Oșorhei), Lugașu de Sus, Urvind (Lugașu de Jos), Criștioru de Jos și Șerani (Borod)  nu au asigurată sursa de apă potabilă, iar în atari condiții, unitățile de învățământ respective nu pot începe anul școlar.
În următoarele trei zile, reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului Școlar și Inspecției Sanitare de Stat se vor întâlni cu primarii și directorii de școli din șase sectoare: Oradea și Salonta (mâine, miercuri, 5 septembrie, de la ora 9.00, respectiv, 13.00), Aleșd și Marghita ( joi, 6 septembrie, ora 9.00, și 13.00), Beiuș și Ștei (vineri, 7 septembrie, ora 9.00, și 13.00), pentru a discuta problemele legate de pregătirea unităților de învățământ pentru deschiderea noului an școlar, inclusiv sumele alocate pentru reparații și igienizări.
Ovidiu DAN   

Trimite email

luni, 16 decembrie 2019

Poza zilei

Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii

Timp de 7 zile și 7 nopți, între 15-21 decembrie, Radio ZU se mută la Oradea
Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii, iar Oradea devine O.F.B. (orașul faptelor bune)!
,,Fii pe fază pentru că venim și cu muzică bună! Vrei să te apuci de pe acum de făcut fapte bune? Atunci aruncă o privire aici:" radiozu.ro/orasulfaptelorbune
Daniel Buzdugan, Mihai Morar, Răzvan Popescu, Flick „Domnul Rimă", Raluca Benavides, Emma Ștefan, Tea Teodorescu și Adi Mihăilă „The Hitman", bine-ați venit la Oradea, și să vă simțiți ca acasă!
Suntem cu ochii pe voi!
Ovidiu Dan