Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

“Dacă inspectorii sanitari ar fi aplicat sancțiuni, alta ar fi acum situația!”

Domnul prefect a găsit … „țapii ispășitori”

“Dacă inspectorii sanitari ar fi aplicat sancțiuni, alta ar fi acum situația!”

Altfel spus, domnul prefect, Mircea Ghitea, ar fi dorit ca inspectorii sanitari să-i tragă de urechi și să-i amendeze pe primari și directorii de școli pentru ceea ce nu au făcut?
Dar parcă tot Prefectura ar fi mai competentă să o facă, nu-i așa?

Domnul prefect uită că și directorii au vacanță, iar activitatea în învățământ s-a cam încheiat odată cu sfârșitul anului școlar (în iunie), dar și primarii își mai iau, din când în când, concediu. Iar inspectorii sanitari n-au un temei legal să sancționeze pe cineva care nu este în activitate. Alta e situația începând de la 1 septembrie, când începe anul școlar pentru cadrele didactice. Cât despre dirijarea fondurilor, unii dintre liderii de sindicat din învățământ susțin că “alocările bugetare pentru învățământ se fac în funcție de culoarea politică”. Cităm: ”Federația Educației Naționale protestează împotriva modului în care Executivul alocă fondurile necesare reparării și igienizării școlilor în teritoriu. FEN consideră că alocările bugetare în funcție de carnetul de partid al primarilor dăunează grav sutelor de mii de elevi care învață în aceste unități”.
Bine că s-a mai inventat o portiță de salvare pentru guvernanți: “primesc fonduri cei care au scris proiecte!” Dar, în ultimii ani, fondurile erau distribuite spre școli prin primării nu în funcție de numărul și grandoarea proiectelor scrise, ci acolo unde erau nevoile mai mari. Și în această primăvară și vară, banii au fost dirijați spre școli prin hotărâri de guvern și ordonanțe, în 30 martie, în mai (nr. 464), în iunie (nr. 617) ori în 15 august  (nr. 575)…
14 amenzi în valoare totală de 9. 200 RON
A nu se crede cumva că inspectorii sanitari nu dau avertismente, sancțiuni și amenzi, dar în timpul anului școlar, nu în vacanță!
În perioada ianuarie-iunie 2007, angajații Inspecției Sanitare de Stat Bihor au dat 54 de sancțiuni, 39 de avertismente, precum și 14 amenzi, în valoare totală de 9.200 RON (adică 92 de milioane de lei vechi), iar în patru cazuri, au suspendat activitatea, închizând unitatea, după cum aveam să aflăm, astăzi (marți, 4 septembrie), de la inspectorul șef Răzvan Oros.
În vacanță, reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, cât și cei ai Autorității de Sănătate Publică, au mai mult un rol de consiliere.
“Noi suntem responsabili cu supravegherea stării de sănătate a populației, ne spunea dna Zoia Bitea, director adjunct (al Autorității de Sănătate Publică). Specialiștii noștri fac expertize sanitare în urma cărora acordă sau nu autorizații sanitare de funcționare, dar nu sancționează. Noi acordăm consultanță pentru oricine.”
Din totalul de 1.034 de unități de învățământ (grădinițe cu program normal sau program prelungit, școli primare și gimnaziale, licee), 165 în mediul urban, iar 869 în mediul rural, au obținut, până astăzi, autorizație sanitară de funcționare doar 259 (151 în mediul urban și 108 în mediul rural).
În perioada 16-23 august, inspectorii sanitari au verificat 371 de unități de învățământ, iar de astăzi și până sâmbătă (inclusiv), și-au propus încă 188, după care vor purcede la reverificări, acolo unde au dat termene de soluționare a cazurilor semnalate. Trist este faptul că cei 24 de angajați ai Inspecției Sanitare de Stat au la dispoziție pentru deplasările pe teren, în oraș și județ, doar două Dacii Break, numai bune de casat. La fel de strălucit stau și în ceea ce privește celelalte dotări, cu aparatură și ustensile de specialitate. Dar ce să mai vorbim … că de “săraci” ce sunt, nu au nici secretară! Astăzi, pe post de secretară, am găsit-o pe șefa de serviciu, dna Corina Fonoage.
Peste 20 de grădinițe și școli nu au asigurată sursa de apă potabilă!
De la inspectorul șef, Răzvan Oros, mai aveam să aflăm că peste 20 de grădinițe și școli: din Sârbești (comuna Lunca), Călățea și Poiana (Aștileu), Surduc (Copăcel), Ateaș (Cefa), Vadu-Crișului, Șușturogiu (Cetariu), Bistra (Popești), Poșoloaca (Tileagd), Săbolciu (Săcădat), Fughiu (Oșorhei), Lugașu de Sus, Urvind (Lugașu de Jos), Criștioru de Jos și Șerani (Borod)  nu au asigurată sursa de apă potabilă, iar în atari condiții, unitățile de învățământ respective nu pot începe anul școlar.
În următoarele trei zile, reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului Școlar și Inspecției Sanitare de Stat se vor întâlni cu primarii și directorii de școli din șase sectoare: Oradea și Salonta (mâine, miercuri, 5 septembrie, de la ora 9.00, respectiv, 13.00), Aleșd și Marghita ( joi, 6 septembrie, ora 9.00, și 13.00), Beiuș și Ștei (vineri, 7 septembrie, ora 9.00, și 13.00), pentru a discuta problemele legate de pregătirea unităților de învățământ pentru deschiderea noului an școlar, inclusiv sumele alocate pentru reparații și igienizări.
Ovidiu DAN   

Trimite email

duminică, 9 mai 2021