Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Dacă inspectorii sanitari ar fi aplicat sancțiuni, alta ar fi acum situația!”

Domnul prefect a găsit … „țapii ispășitori”

“Dacă inspectorii sanitari ar fi aplicat sancțiuni, alta ar fi acum situația!”

Altfel spus, domnul prefect, Mircea Ghitea, ar fi dorit ca inspectorii sanitari să-i tragă de urechi și să-i amendeze pe primari și directorii de școli pentru ceea ce nu au făcut?
Dar parcă tot Prefectura ar fi mai competentă să o facă, nu-i așa?

Domnul prefect uită că și directorii au vacanță, iar activitatea în învățământ s-a cam încheiat odată cu sfârșitul anului școlar (în iunie), dar și primarii își mai iau, din când în când, concediu. Iar inspectorii sanitari n-au un temei legal să sancționeze pe cineva care nu este în activitate. Alta e situația începând de la 1 septembrie, când începe anul școlar pentru cadrele didactice. Cât despre dirijarea fondurilor, unii dintre liderii de sindicat din învățământ susțin că “alocările bugetare pentru învățământ se fac în funcție de culoarea politică”. Cităm: ”Federația Educației Naționale protestează împotriva modului în care Executivul alocă fondurile necesare reparării și igienizării școlilor în teritoriu. FEN consideră că alocările bugetare în funcție de carnetul de partid al primarilor dăunează grav sutelor de mii de elevi care învață în aceste unități”.
Bine că s-a mai inventat o portiță de salvare pentru guvernanți: “primesc fonduri cei care au scris proiecte!” Dar, în ultimii ani, fondurile erau distribuite spre școli prin primării nu în funcție de numărul și grandoarea proiectelor scrise, ci acolo unde erau nevoile mai mari. Și în această primăvară și vară, banii au fost dirijați spre școli prin hotărâri de guvern și ordonanțe, în 30 martie, în mai (nr. 464), în iunie (nr. 617) ori în 15 august  (nr. 575)…
14 amenzi în valoare totală de 9. 200 RON
A nu se crede cumva că inspectorii sanitari nu dau avertismente, sancțiuni și amenzi, dar în timpul anului școlar, nu în vacanță!
În perioada ianuarie-iunie 2007, angajații Inspecției Sanitare de Stat Bihor au dat 54 de sancțiuni, 39 de avertismente, precum și 14 amenzi, în valoare totală de 9.200 RON (adică 92 de milioane de lei vechi), iar în patru cazuri, au suspendat activitatea, închizând unitatea, după cum aveam să aflăm, astăzi (marți, 4 septembrie), de la inspectorul șef Răzvan Oros.
În vacanță, reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, cât și cei ai Autorității de Sănătate Publică, au mai mult un rol de consiliere.
“Noi suntem responsabili cu supravegherea stării de sănătate a populației, ne spunea dna Zoia Bitea, director adjunct (al Autorității de Sănătate Publică). Specialiștii noștri fac expertize sanitare în urma cărora acordă sau nu autorizații sanitare de funcționare, dar nu sancționează. Noi acordăm consultanță pentru oricine.”
Din totalul de 1.034 de unități de învățământ (grădinițe cu program normal sau program prelungit, școli primare și gimnaziale, licee), 165 în mediul urban, iar 869 în mediul rural, au obținut, până astăzi, autorizație sanitară de funcționare doar 259 (151 în mediul urban și 108 în mediul rural).
În perioada 16-23 august, inspectorii sanitari au verificat 371 de unități de învățământ, iar de astăzi și până sâmbătă (inclusiv), și-au propus încă 188, după care vor purcede la reverificări, acolo unde au dat termene de soluționare a cazurilor semnalate. Trist este faptul că cei 24 de angajați ai Inspecției Sanitare de Stat au la dispoziție pentru deplasările pe teren, în oraș și județ, doar două Dacii Break, numai bune de casat. La fel de strălucit stau și în ceea ce privește celelalte dotări, cu aparatură și ustensile de specialitate. Dar ce să mai vorbim … că de “săraci” ce sunt, nu au nici secretară! Astăzi, pe post de secretară, am găsit-o pe șefa de serviciu, dna Corina Fonoage.
Peste 20 de grădinițe și școli nu au asigurată sursa de apă potabilă!
De la inspectorul șef, Răzvan Oros, mai aveam să aflăm că peste 20 de grădinițe și școli: din Sârbești (comuna Lunca), Călățea și Poiana (Aștileu), Surduc (Copăcel), Ateaș (Cefa), Vadu-Crișului, Șușturogiu (Cetariu), Bistra (Popești), Poșoloaca (Tileagd), Săbolciu (Săcădat), Fughiu (Oșorhei), Lugașu de Sus, Urvind (Lugașu de Jos), Criștioru de Jos și Șerani (Borod)  nu au asigurată sursa de apă potabilă, iar în atari condiții, unitățile de învățământ respective nu pot începe anul școlar.
În următoarele trei zile, reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului Școlar și Inspecției Sanitare de Stat se vor întâlni cu primarii și directorii de școli din șase sectoare: Oradea și Salonta (mâine, miercuri, 5 septembrie, de la ora 9.00, respectiv, 13.00), Aleșd și Marghita ( joi, 6 septembrie, ora 9.00, și 13.00), Beiuș și Ștei (vineri, 7 septembrie, ora 9.00, și 13.00), pentru a discuta problemele legate de pregătirea unităților de învățământ pentru deschiderea noului an școlar, inclusiv sumele alocate pentru reparații și igienizări.
Ovidiu DAN   

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:29:53 Ora de vară a Europei de Est