Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

47 de unități de învățământ au sărit în ajutorul Andradei

„Eu pot, poți și tu!”

47 de unități de învățământ au sărit în ajutorul Andradei

Joi (25 noiembrie 2010), în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bihor a fost lansat proiectul umanitar „Eu pot, poți și tu!”... în sprijinul Andradei Bucurean (elevă în clasa a III-a, la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea). Întrebam, atunci, în articolul nostru „Cine o ajută pe Andrada?”

Astăzi vă dăm răspunsul. În ajutorul Andradei au sărit 47 de unități de învățământ. Patruzeci au și predat banii. Gojdiștii sunt iarăși campioni, cu cele mai multe calendare vândute, după cum aveam să aflăm de la doamna profesor Maria Ivănescu (de la C.S.E.I.S. din Oradea), cea care a lansat proiectul și care marți (21 decembrie 2010), a venit la școala „Dacia”, în clasa Andradei, să-i predea aparatul care o va ajuta să citească. Este vorba despre un aparat de mărit Visio (din Germania), importat de o firmă din Timișoara, care costă circa 2.000 de euro (86.700 de lei), după cum aveam să aflăm de la dl Mihai Merca, președintele asociației Bonga, cel care o învață pe Andrada să folosească aparatul de mărit.
S-au adunat 13.500 de lei
Meritul în obținerea acestui mare succes îl au, în egală măsură,  inițiatorii și coordonatorii proiectului SNAC, oameni de mare suflet care alcătuiesc echipele de implementare și coordonare: prof. Rodica Lezeu, prof. Doina Marcu, prof. dr. Florian Hava, prof. Teodora Sîncelean, Simina Morar, Maria Ivănescu, Mihai Merca și Mihaela Costea, dar și cei care au pus umărul și au adunat banii, valorificând calendarele, coordonatorii și voluntarii SNAC din cele 47 de unități de învățământ, copiii și părinții acestora care și-au deschis sufletele și buzunarele pentru a o sprijini pe Andrada.
S-au adunat 13.500 de lei, dar, așa după cum spuneam, din șapte unități nu au sosit încă banii. Doamna profesor Maria Ivănescu, coordonatorul principal al acțiunii, declara că din banii adunați se va achiziționa o imprimantă performantă care va rămâne la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială de care să beneficieze toți copiii cu probleme de vedere ai centrului. Pentru calendare s-a plătit 1.460 de lei, iar de 2.400 de lei s-au luat premii pentru tombola organizată cu acest prilej, fiind suplimentat numărul de premii de la 12 la 30: 10 sticuri și câte o cutie de bomboane de ciocolată, 10 ceasuri de mână, 10 DVD-uri și câte o cutie cu bomboane de ciocolată la fiecare premiu. În plus, asociația Bonga (cea care s-a ocupat cu achiziționarea aparatului și cu premiile de tombolă) va mai acorda primilor trei care își vor ridica premiile câte un tricou al asociației, câte o căciuliță și rechizite. Și următorii (de la 4 la 30) vor mai primi și alte premii-surpriză.
O multifuncțională A3 și un reportofon... tot pentru Andrada
În cuvântul său, directorul școlii „Dacia”, dl prof. dr. Florian Hava, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat și au sărit să o ajute pe  Andrada, cadre didactice, copii și părinți. La nivelul școlii „Dacia” s-au adunat 22,5 milioane (2.250 de lei), din care se vor achiziționa, tot pentru Andrada, o multifuncțională A3 și un reportofon, care să o ajute în procesul instructiv-educativ...
Recordul, bucuria, lumina din ochii Andradei, a părinților și a doamnei învățătoare, profesor Teodora Sîncelean, au dat măsura unui succes umanitar de proporții pe care, iată, l-a obținut Andrada Bucurean în preajma marelui praznic împărătesc care se apropie, fiind, în același timp, o izbândă a copiilor, dascălilor și părinților, o dovadă de milostenie, de deschidere a sufletului pentru a primi vestea Nașterii Pruncului Sfânt.
Eu pot, tu poți, el poate, noi (toți) putem... atunci când vrem!
În numele Andradei și al omeniei, felicitări tuturor!
Câștigătorii tombolei
Ban Denisa – Șc. „Ion Bogdan” Oradea, Bilti Luciana - Col. Ec. „Partenie Cosma”, Chiriloaei Robert -  Lic. Teol. Greco-Catolic, Cocis Florin - C. N. „Emanuil Gojdu”, Cocos George – Șc. „Miron Pompiliu” Ștei, Comaniciu Andrei - Lic. Teol. Greco-Catolic, Craciun Vlad  - Șc. nr. 16 Oradea, Cristutiu Bianca - C. N. Octavian Goga” Marghita,  Dinu Miruna – „Oltea Doamna” Oradea, Fekete Mark – „Oltea Doamna” Oradea, Frențiu Flavia – C.N. „Avram Iancu” Ștei, Gall Rachel - Lic. Teol. Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, Herman Andrei – C.T. „Mihai Viteazul” Oradea, Jitaru Darius – Grădinița nr. 20, Laslau Malin - Lic. Teol. Greco-Catolic, Marcus Alex – Grădinița nr. 42 Oradea, Oros Claudiu - C. T. Traian Vuia”, Plugar Ioana - Gr. Șc. Sanitar Vasile Voiculescu”,  Popa Vlad - C. N. „Emanuil Gojdu”, Popescu Patricia - Șc. „George Coșbuc” Oradea, Popovici Patricia - C. N. „Emanuil Gojdu”, Rusu Patrik - Lic. Teol. Ortodox. „ep. Roman Ciorogariu”, Sabau Cristina – Șc. Ioan Slavici Oradea, Scurt Florina - Col. Ec. „Partenie Cosma”, Sincai Razvan - C. N. „Emanuil Gojdu”, Sirca Denisa - Col. Ec. „Partenie Cosma”,  Szegecs Victoria – Grădinița nr. 53 Oradea, Tocut Codrin - C. N. „Emanuil Gojdu”, Trif Alexandru - C. N. „Emanuil Gojdu”,  Ursutiu Benjamin - L. T. Dobrești.
Vă mulțumim, dle Mihai Merca, pentru lista câștigătorilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 47 de unități de învățământ au sărit în ajutorul Andradei.  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:32 Ora de vară a Europei de Est