|
La Oșorhei, Steaua povestește! |
Sărbătoarea Crăciunului este anunțată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului.
Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului și Anului Nou; ele sunt considerate cele mai vechi forme literare și la noi sunt atestate încă din Evul Mediu.
|
|
|
La Școala cu clasele I-VIII din OÈ™orhei, vestea că Iisus se naÈ™te în fiecare an È™i renaÈ™te sufletele tuturor a fost adusă prin momente speciale. ÃŽnainte cu o zi de aceste clipe de neuitat, prof. ScriminÈ›i Lavinia, Þoca Amalia È™i Fekete Nausica au decorat holul mare al È™colii pentru a primi colindătorii È™i cei care au pus în scenă cel mai frumos moment al anului. Un grup de colindători dirijat de profesor Rada Cristian a adus vestea NaÈ™terii în acorduri de chitară È™i orgă. Serbarea “Steaua povesteÈ™te” a fost pusă în scenă de profesor Þoca Amalia. Evocând momentul când, la naÈ™terea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi-magi la locul naÈ™terii, copiii (câte trei, ca cei trei magi, apoi trei păstori) au ajuns la Iisus la iesle, precum È™i celelalte personaje: Maica Domnului, Iosif, îngeraÈ™ii È™i steaua care a vestit NaÈ™terea. Elevii din clasele I-IV, secÈ›ia maghiară, coordonaÈ›i de prof. Fekete Nausica È™i elevii din clasa a V-a A, coordonaÈ›i de prof. Þoca Amalia, cu o săptămână înaintea acestei serbări, au marcat momentul pictând icoane pe sticlă, pe care le-au adunat într-o expoziÈ›ie. ÃŽn activitățile noastre, ne-am bucurat de sprijinul doamnei director, prof. Indrie Adriana, care a anunÈ›at fiecare moment în desfășurarea programului, iar la încheierea activității i-a invitat pe părintele Robotin Nicolae È™i pe doamna Barna Mariana (de la Biblioteca JudeÈ›eană „Gheorghe Șincai”), iar domnul primar, Pop Ioan, un apropiat al È™colii È™i un prieten al copiilor È™i dascălilor, a fost prezent È™i la această activitate, ca de altfel la toate activitățile È™colii noastre. (Amalia Þoca) |