Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”

Marele praznic împărătesc Nașterea Domnului

„Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”

A plouat mult de Crăciun la Oradea. Aceasta nu i-a împiedicat pe credincioșii parohiei „Sf. Apostol Andrei” să fie prezenți, sâmbătă și duminică, la sfânta Liturghie, iar vineri seara la Vecernie și Litie. Potrivit bunelor rânduieli instituite încă de anul trecut, după Vecernie și Litie, părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan i-au așteaptat pe credincioși la o seară specială de colinde.

Așa s-a întâmplat și anul acesta, iar slujitorii sfântului altar au fost bucuroși de prezența colindătorilor, într-un număr însemnat. Fără colindătorii care să vestească Nașterea Pruncului Sfânt, parcă nu știi că e Ajun de Crăciun, iar copiii care vin cu colindul în seara de Ajun sunt tot mai puțini. Așadar, credincioșii s-au adunat în biserica de jos și au cântat colinde tradiționale, împreună cu părinții parohi și cântăreții bisericii.
Momentele de bucurie și de firească emoție i-a cuprins pe toți. Gazda bună și-a omenit colindătorii cu coronițe cu susan și cu vin fiert (și nefiert). La un  pahar de vin, cu toții și-au urat un praznic fericit.
Cuvântul de învățătură al mitropolitului Bartolomeu
Sâmbătă și duminică (în prima și a doua zi de Crăciun), biserica a devenit neîncăpătoare. Sâmbătă, s-a citit pastorala preasfințitului episcop Sofronie Dincec - episcopul ortodox al Oradiei, iar duminică, mesajul preasfințitului Bartolomeu, arhiereu al Vadului, Feleacului și Clujului, mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
Făcând o paralelă între trecut și prezent, preasfințitul arhiereu Bartolomeu a ținut să sublinieze faptul că „cei mai vechi ai noștri aveau o mai dreaptă înțelegere a Crăciunului decât o avem noi, mulți din cei de azi. Copleșiți de atâta simț al istoriei, suntem tot mai aplecați să observăm pe un Iisus al ei, care s-a născut cândva, cu aproape două mii de ani în urmă, o dată pentru totdeauna, a cărui întrupare o celebrăm printr-o amintire liturgică și, eventual, printr-un ospăț la care El nu a fost poftit. Imnografii Bizanțului știau mai mult decât pricepem noi din cântările lor, și anume că Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic, mai mult decât o noapte festivă; ea e nu numai amintirea evenimentului, ci evenimentul însuși, tot atât de real ca și acela din Betleem...”
Preasfințitul mitropolit face referire și la „vechile noastre colinde de Crăciun, una din moștenirile cele mai prețioase pentru înțelegerea noastră ca oameni ai locului și neam de durată. Colindele de Crăciun, opere colective ale creatorilor anonimi, evocă sentimentul Nașterii Domnului în versuri de mare adâncime și frumusețe, al căror lirism e alimentat de certitudinea credinței și de participarea afectivă directă.”
Presfințitul Bartolomeu exemplifică și chiar comentează, așa cum ar putea să o facă unii grămătici ai limbii, constatând  că „cei mai vechi ai noștri, anonimii făcători de colinde, ne-au lăsat această bijuterie lirică de a cărei frumusețe eu, unul, nu mă pot sătura în veac: „Mare-i seara de-astă seară,/ Dar nu-i seara de-astă seară,/ Ci e seara lui Crăciun,/ Lui Crăciun celui bătrân/ Când s-a născut Fiul Sfânt,/ Fiul Sfânt pe-acest pământ.”
Analizând versurile și înțelesul lor, mesajul transmis, preasfințitul arhiereu s-a oprit și asupra „uneia dintre cele mai gingașe poezii izvorâte din lirica poetului nostru Mihai Eminescu, Colinde, colinde! (pe care, pentru marea ei frumusețe și prospețime” avea să o citeze în întregime): „Colinde, colinde!
E vremea colindelor,/ Căci ghiața se’ntinde/ Asemeni oglindelor/ Și tremură brazii/ Mișcând rămurelele./ Căci noaptea de azi-i/ Când scânteie stelele./ Se bucur’ copiii./ Copiii și fetele/ De dragul Mariei/ Își piaptănă pletele./ De dragul Mariei/ Și-al Mântuitorului/ Lucește pe ceruri/ O stea călătorului”.
„Nu este liber cel care poate să facă și să spună ce vrea...”
În mesajul său plin de simțire și de har dumnezeiesc, preafințitul Bartolomeu se referă și la libertatea prost înțeleasă de mulți dintre cei de astăzi.
„Din păcate, există printre noi destui creștini care sărbătoresc un Crăciun fără Iisus, o Bobotează fără aghiasmă, un Sfânt Ioan fără Ioan și, mai ales, un An Nou într-un revelion perpetuu, fără sfârșit, condimentat cu narcotice vaporoase, straie impudice, și aburi etilici. Nimic alarmant, dacă o astfel de petrecere în lanț nu s-ar contura ca mod de viață al multora din tinerii noștri de azi, fără nici o apărare legiuită într-un mediu din ce în ce mai agresiv și mai dizolvant.
Pornind de la premiza că planeta noastră este opera lui Dumnezeu, sunt un partizan al mișcărilor ecologiste, care nu-și propun altceva decât refacerea și menținerea pământului în toată puritatea, frumusețea și rodnicia lui. Nu am auzit însă de un ecologism spiritual, de un curent împotriva poluării sufletelor tinere, sistematic agresate de libertinajul mediatic care le inculcă gustul pentru vulgaritate, pornografie, violență și desfrâu. Or, gustul viciat devine mentalitate, iar mentalitatea deviată răstoarnă valorile, consfințind anormalitatea drept normalitate, în interiorul unei libertăți prost înțelese și rău folosite...
Nu este liber cel care poate să facă și să spună ce vrea, ci este liber cel care spune și face ceea ce trebuie și ceea ce este cuviincios.”
Profund și drept întru credință, cinste, adevăr și morală creștină, preasfințitul arhiereu, învățătorul nostru, continuă să tragă semnale.
„Avem o lege pentru protecția copilului, dar ea nu se resimte și pe micul ecran, și cu atât mai puțin în școlile publice unde funcționează, obligatoriu, așa-zisele programe de sănătate care-i învață pe copii cum să îmbătrânească vertiginos prin depravare planificată. Avem o lege antidrog, dar nu și una antidezmăț. Avem o lege anticorupție, dar nu și una antiseducție... Ne interesează copiii străzii, dar nu avem dreptul să-i uităm pe copiii maidanului moral. Astăzi suntem într-o febrilă căutare de soluții împotriva crizei și a sărăciei, dar nu vom face nimic fără remediile spirituale împotriva acestei crime lente și bine studiate care distruge conștiința tinerilor.
Zadarnic curățim pământul de gunoaie dacă-l vom lăsa populat cu oameni deformați și mutilați sufletește.
Vă rog, părinților, ocrotiți-vă copiii! E vorba de viitorul nostru ca neam, popor și patrie...”
Un mesaj plin de învățătură, de sfaturi realiste și utile pe care preasfințitul Bartolomeu ni le transmite din tot sufletul, cu sinceritate și dragoste, spre atenționare și îndreptare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 7 iulie 2020