Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Am reușit să cunosc o țară pe care o predam și a cărei limbă o vorbeam...”

Programul de „Învățare pe tot parcursul vieții”

„Am reușit să cunosc o țară pe care o predam și a cărei limbă o vorbeam...”

„Un profesor bun este ca o lumânare, se consumă pe sine ca să lumineze calea celorlalți”.

În ultimii ani, școlile s-au schimbat în același ritm cu societatea. Motivația, atitudinile elevilor despre cât din procesul de predare-învățare este responsabilitatea lor și cât aparține profesorilor, așteptările lor privind stilul și formatul în care primesc informația s-au schimbat și ele.
Reforma cere ca  profesorii să-și asume noi roluri și metode noi de predare. Acest lucru înseamnă un proces îndelung de formare care presupune ca profesorii să se focalizeze pe schimbarea propriului stil de predare. Trebuie să testăm noi idei, să evaluăm efectele lor, să ne adaptăm strategiile și abordările, și să evaluăm din nou ca să includem toți elevii în procesul educativ, indiferent de nivel, stil de învățare, și să dăm un sens învățării (cognitiv, social și cultural).
Formarea noastră temeinică, repetată este așadar imperativ necesară. Și, dacă are loc și în străinătate, este cu atât mai prețioasă, pentru că îți oferă oportunitatea de a funcționa și a-ți întări încrederea în cunoștințele proprii în context european, îți oferă perspective diverse ale oamenilor de diferite culturi și te învață să accepți și să prețuiești diversitatea, aducând uriașe beneficii, atât personale, cât și pentru elevi, instituție, colegi și întreaga comunitate.
În perioada 26 septembrie - 8 octombrie 2010, am avut marea șansă de a participa la un curs de formare, curs care a avut loc într-unul din cele mai vechi orașe anglo-saxone ale Angliei, Ipswich, comitatul Suffolk, regiunea estică. Acest curs a însemnat extraordinara posibilitate de a mă descoperi și a mă identifica într-o mare de culturi și obiceiuri care și-au pus puternic amprenta asupra personalității și dezvoltării mele profesionale.
Am reușit să particip la acest curs datorită obținerii unui grant Comenius în cadrul Programului de „Învățare pe tot parcursul vieții” (Comenius, Grundtvig etc., www.anpcdefp.ro), prin Agenția Națională de Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, program care se adresează, printre altele, formării continue a personalului didactic pentru a crește calitatea și a consolida dimensiunea europeană în educație, asigură dezvoltarea competențelor cheie, cunoștințelor și abilităților necesare formării și dezvoltării de tineri competitivi pe piața europeană.  
Þările reprezentate de cei 12 participanți la stagiul de formare au fost: Republica Cehă, Danemarca, Germania, Ungaria, România, Turcia și Italia.
Cursul, intitulat „2 week course for European teachers of English at secondary level”, s-a derulat la University of Suffolk, Ipswich, Anglia pe parcursul a două săptămâni, în 50 de ore de pregătire și a fost destinat profesorilor de limba engleză.
Să fii european înseamnă să-ți păstrezi identitatea
Cele două săptămâni de pregătire au însemnat însușirea de noi idei de predare și realizarea de materiale motivaționale pentru ora de limba engleză, cunoașterea Marii Britanii multiculturale, vieții, societății, sistemului educațional și poate unul din cel mai important aspect pentru noi, dascălii prezenți, două zile de participare la cursuri alături de elevii britanici, momente autentice și reale de viață, reușind să trăim pentru câteva ore viața de elev britanic, lucru pe care îl știam numai din filme și documentarele televizate.
Am beneficiat de zile de excursii educative în orașe cu istorie și de mare bogăție culturală, cum ar fi: Londra, Cambridge, Ipswich, Norwich, Felixstowe.
Acest stagiu de formare mi-a îmbogățit spiritul, viziunea asupra a ceea ce înseamnă dimensiune europeană a culturii și a vieții, în general și totodată căile de relaționare cu cei din jur. Am reușit să cunosc o țară pe care o predam și a cărei limbă o vorbeam, dar tot ce știam era doar din cărți.
Să fii european înseamnă să-ți păstrezi identitatea, „să-ți prețuiești rădăcinile”, pentru că diferențele culturale înseamnă diversitate și motive de sărbătoare; să înțelegi, să respecți și să conviețuiești în pace. (Denisa Lucuța)

Trimite email

marţi, 4 august 2020