Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou început, cu un nou director

La Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea

Un nou început, cu un nou director

De la 1 septembrie, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” are un nou director, în persoana dlui profesor Ioan Hora, cel mai vechi dascăl al școlii, cu 34 de ani de activitate în acest liceu. Când a venit, în 1973, era cel mai tânăr profesor, deși avea deja patru ani la catedră. A mai ocupat funcții de răspundere în conducerea liceului timp de 12 ani, iar cinci ani a fost inspector școlar.

La început de an școlar, și de mandat, are în plan trei lucruri majore
1.Să vadă elevii și dascălii școlii venind la școală într-un singur schimb
2.cabinete bine dotate la română și matematică, precum și câte un cabinet metodic bine utilat la fiecare rând de clase ale ciclului primar,
3.reamenajarea bazei sportive.
Pentru realizarea obiectivului numărul unu este nevoie de construirea unui nou corp de clădire, în prelungirea celui existent, cu aducerea bustului poetului și patronului spiritual în față, la intrare; un edificiu cu opt săli de clasă, pentru ciclul primar, sală festivă, sală de mese și sală de sport. Pentru dotarea celor șase cabinete metodice au și fost procurate calculatoarele, monitoarele, imprimantele, TV, DVD, și CD player-ele. Pentru baza sportivă se va bate să obțină fonduri cât mai urgent pentru că așa nu se mai poate, să bați mingea din groapă-n groapă.
Fațada laterală așteaptă termopanele
„Schelele sunt ridicate, dimensiunile sunt luate, acum așteptăm din moment în moment să sosească muncitorii cu termopanele. Lucrarea va continua până la înlocuirea tuturor geamurilor, și în restul clădirii. În față, geamurile au fost înlocuite anul trecut. Cu toate acestea școala este pregătită pentru începerea cursurilor. Grupurile sanitare au fost reabilitate, s-au făcut igienizări, iar în cinci săli, s-a montat parchet laminat. Au fost achiziționate 100 de băncuțe cu un loc și scaune pentru trei săli de clasă…”
Pentru Adina, profesia de dascăl e o pasiune
Dintre cele șase cadre noi ale școlii, astăzi (joi, 6 septembrie 2007), am cunoscut-o pe Adina Sabadoș, noua profesoară de biologie, absolventă 2007 a Facultății de Științe a Universității orădene. Ea a reușit să prindă acest post în urma concursului național unic din 16 iulie, pe care l-a luat cu 8,75. Pentru Adina, profesia de dascăl e o pasiune. „Este grea, dar și frumoasă! Am realizat acest lucru în timpul practicii la clasă, la modulul pedagogic ținut la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” și Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”. E optimistă și energică, încrezătoare în reușită. E convinsă că va reuși să-și apropie elevii, cu tact pedagogic, răbdare și perseverență, îmbinând exigența cu respectul, trezindu-le interesul și curiozitatea pentru biologie. Cu cei dotați și pasionați va lucra după ore pentru a obține performanțe la concursurile și olimpiadele școlare.
Ovidiu vrea „acasă”
Tot în holul de la intrare, am stat de vorbă cu Ovidiu Păcurar, fost elev al liceului (în I-VIII), care a urmat clasele a IX-a și a X-a la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, iar acum aștepta să intre la domnul director pentru că ar vrea să vină „acasă”, adică să se transfere la „Lucian Blaga”, la socio-umane.
Pe terenul de sport, aveam să-i cunoaștem pe doi foști elevi ai liceului, Alexandru Florea și Adrian Brie, care băteau minge, jucau „obligata la bară”. Cică duminică de duminică, băieții din cartier, și nu numai, încing aici un adevărat campionat de fotbal.    
Comisia metodică a dascălilor de la clasa a III-a
Cadrele didactice erau prinse cu problemele pe care și le-a programat fiecare. Unii în cancelarie, alții prin sălile de clasă, la amenajat sala, la preluarea și transportul manualelor, iar alții s-au adunat pe comisii metodice pentru discutarea planificărilor anuale și semestriale ori pentru a analiza activitatea din 2006-2007. Adriana Pădurean, profesoara de română, și diriginta clasei a X-a C, era în sala de clasă, dar nu singură, ci însoțită de patru elevi, Geanina Gorcea (Miss-a), Georgiana Tărău, Adrian Abrudan și Alex Radu, care au venit cu multă plăcere să-și  ajuta diriginta la transportul manualelor de la bibliotecă în sala de clasă. În clasa învățătoarei Florica Hora era activitate febrilă, discuții încinse pe marginea programelor, la care participau: Florica Hora, Florica Păduraru, Teodora Sâncelean, Adina Merce și Șandor Traier. La scurt timp, învățătorii de la clasele a III-a (Florica Hora, Șandor Traier și Carțiș Anca) au avut, separat, o ședință a comisiei metodice la care au analizat activitatea comisiei metodice, situația la învățătură și purtare, activitățile extrașcolare și extracurriculare. Responsabila comisiei metodice (Florica Hora) a ținut să sublinieze bunele rezultate obținute, și performanțele înregistrate de elevii Andreea Suciu și Juhasz Bianca la „Cangurul”, Bogdan Catrinar, Bogdan Buta, Andreea Suciu și Sergiu Moș la „Olimpicii cunoașterii”.   
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Un nou început, cu un nou director).

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:45:39 Ora de vară a Europei de Est