Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un nou început, cu un nou director

La Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea

Un nou început, cu un nou director

De la 1 septembrie, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” are un nou director, în persoana dlui profesor Ioan Hora, cel mai vechi dascăl al școlii, cu 34 de ani de activitate în acest liceu. Când a venit, în 1973, era cel mai tânăr profesor, deși avea deja patru ani la catedră. A mai ocupat funcții de răspundere în conducerea liceului timp de 12 ani, iar cinci ani a fost inspector școlar.

La început de an școlar, și de mandat, are în plan trei lucruri majore
1.Să vadă elevii și dascălii școlii venind la școală într-un singur schimb
2.cabinete bine dotate la română și matematică, precum și câte un cabinet metodic bine utilat la fiecare rând de clase ale ciclului primar,
3.reamenajarea bazei sportive.
Pentru realizarea obiectivului numărul unu este nevoie de construirea unui nou corp de clădire, în prelungirea celui existent, cu aducerea bustului poetului și patronului spiritual în față, la intrare; un edificiu cu opt săli de clasă, pentru ciclul primar, sală festivă, sală de mese și sală de sport. Pentru dotarea celor șase cabinete metodice au și fost procurate calculatoarele, monitoarele, imprimantele, TV, DVD, și CD player-ele. Pentru baza sportivă se va bate să obțină fonduri cât mai urgent pentru că așa nu se mai poate, să bați mingea din groapă-n groapă.
Fațada laterală așteaptă termopanele
„Schelele sunt ridicate, dimensiunile sunt luate, acum așteptăm din moment în moment să sosească muncitorii cu termopanele. Lucrarea va continua până la înlocuirea tuturor geamurilor, și în restul clădirii. În față, geamurile au fost înlocuite anul trecut. Cu toate acestea școala este pregătită pentru începerea cursurilor. Grupurile sanitare au fost reabilitate, s-au făcut igienizări, iar în cinci săli, s-a montat parchet laminat. Au fost achiziționate 100 de băncuțe cu un loc și scaune pentru trei săli de clasă…”
Pentru Adina, profesia de dascăl e o pasiune
Dintre cele șase cadre noi ale școlii, astăzi (joi, 6 septembrie 2007), am cunoscut-o pe Adina Sabadoș, noua profesoară de biologie, absolventă 2007 a Facultății de Științe a Universității orădene. Ea a reușit să prindă acest post în urma concursului național unic din 16 iulie, pe care l-a luat cu 8,75. Pentru Adina, profesia de dascăl e o pasiune. „Este grea, dar și frumoasă! Am realizat acest lucru în timpul practicii la clasă, la modulul pedagogic ținut la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” și Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”. E optimistă și energică, încrezătoare în reușită. E convinsă că va reuși să-și apropie elevii, cu tact pedagogic, răbdare și perseverență, îmbinând exigența cu respectul, trezindu-le interesul și curiozitatea pentru biologie. Cu cei dotați și pasionați va lucra după ore pentru a obține performanțe la concursurile și olimpiadele școlare.
Ovidiu vrea „acasă”
Tot în holul de la intrare, am stat de vorbă cu Ovidiu Păcurar, fost elev al liceului (în I-VIII), care a urmat clasele a IX-a și a X-a la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, iar acum aștepta să intre la domnul director pentru că ar vrea să vină „acasă”, adică să se transfere la „Lucian Blaga”, la socio-umane.
Pe terenul de sport, aveam să-i cunoaștem pe doi foști elevi ai liceului, Alexandru Florea și Adrian Brie, care băteau minge, jucau „obligata la bară”. Cică duminică de duminică, băieții din cartier, și nu numai, încing aici un adevărat campionat de fotbal.    
Comisia metodică a dascălilor de la clasa a III-a
Cadrele didactice erau prinse cu problemele pe care și le-a programat fiecare. Unii în cancelarie, alții prin sălile de clasă, la amenajat sala, la preluarea și transportul manualelor, iar alții s-au adunat pe comisii metodice pentru discutarea planificărilor anuale și semestriale ori pentru a analiza activitatea din 2006-2007. Adriana Pădurean, profesoara de română, și diriginta clasei a X-a C, era în sala de clasă, dar nu singură, ci însoțită de patru elevi, Geanina Gorcea (Miss-a), Georgiana Tărău, Adrian Abrudan și Alex Radu, care au venit cu multă plăcere să-și  ajuta diriginta la transportul manualelor de la bibliotecă în sala de clasă. În clasa învățătoarei Florica Hora era activitate febrilă, discuții încinse pe marginea programelor, la care participau: Florica Hora, Florica Păduraru, Teodora Sâncelean, Adina Merce și Șandor Traier. La scurt timp, învățătorii de la clasele a III-a (Florica Hora, Șandor Traier și Carțiș Anca) au avut, separat, o ședință a comisiei metodice la care au analizat activitatea comisiei metodice, situația la învățătură și purtare, activitățile extrașcolare și extracurriculare. Responsabila comisiei metodice (Florica Hora) a ținut să sublinieze bunele rezultate obținute, și performanțele înregistrate de elevii Andreea Suciu și Juhasz Bianca la „Cangurul”, Bogdan Catrinar, Bogdan Buta, Andreea Suciu și Sergiu Moș la „Olimpicii cunoașterii”.   
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Un nou început, cu un nou director).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020