Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Kovacs Anamaria - Cugetări poetice (II)

Opinii

Kovacs Anamaria - Cugetări poetice (II)

Fire sensibilă, cu predispoziții spre creația literară, Anamaria își așterne ades gândurile pe hârtie, mai degrabă la îndemnul prietenilor. Astăzi (29 decembrie 2010), vă supunem atenției câteva cugetări poetice asupra unor îndeletniciri mai mult sau mai puțin didactice (vorba autoarei)

Evaluare
A evalua...
poate a-nvăța...
știința prinsă-n teze seci
măsurate-n gânduri reci
ce-n itemi
ne sunt ghidate
competențele-s uzate
obiective-n gând și joc,
subiective...
la mijloc
între știință și neștiință
măsurate în barem,
studiate-n caz stufos
îmbrăcat în stil sfătos
ce mai este de folos?!
Ușurel! El e tăios!
 
Strategie optimistă
cercetarea e pornită...
ea tocmește în cuvinte
litere și alte științe!!
 
Trăsătura
 
Trăsătură încărcată
în barem e răsuflată!
Tehnici moi și mititele
ce se pierd în gânduri grele,
prinse-n iale de cuvinte,
strânse-n cifre-ngrămădite,
răsturnate și-ncleiate
cu idei vechi
dezghiocate.
 
 Erată
 
Cărticică eronată,
fără a fi o ratată,
tu-n oroare ne îmbraci
sau la suflet ne împaci!
 
La lățime
în lungime
cu erate deochiate
plină ochi
din ochi ne face
e-o eroare încălțată
cu pantofi cu toc modern
în orașul greu și tern
ce-n erate e etern!
 
Sfătuitorii
 
Sfătuiri, sfătuitori...
gând de tril... șuierător,
tril cu note destrămate
cu of și amar cântate.
 
Ei! Bareme aninate!
 
Vorbe, vorbe
ce vorbesc,
dar castele nu clădesc
și nici ziduri nu zidesc,
ci de sens
ele golesc…
cel sistem ce-l plămădesc…
 
Tot proiectul
prinde-a trece ca un joc
de-a nebunia
ce-mi înfinge-n creier glia-
și sămânța -gând de bine-
ce-n bareme șade bine !
 
Sfatu-i dat și aprobat…
lin, cu gând de-ntins în pat
moale, plat și adorat,
mult visat și înțepat
cu concepte-ntortocheate
ce-s trăsnite
și acceptate.
 
 
Epilare
 
Epilare, descentrare...
Trase-n păr îs gândurile
epilate în consens
și golite rău de sens!
 
 
Formatorii
 
Formatorii-s în formare!
O armată înștiințată
și apoi (des)centralizată.
 
Cadre, cadre
adunate…lăudate…
ce-s bine implementate
prin licențe aclamate
și-n contracte
anulate de sistem…
 
O, licențe trâmbițate
de-a fi zău, bine tratate!
În fond…
formă mișcătoare,
fără prea mare valoare:
la vraf sunt amestecate,
par a fi rău deocheate,
din buget îs aruncate
prin reducerile-n rate
științific calculate
și rapid executate
de rodați aplaudate,
de mojici slab digerate,
ele par implementate,
în sistem sunt formatate…

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:32:52 Ora de vară a Europei de Est