Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La școala „Dacia” s-a investit în astronomie și s-au obținut premii internaționale și sute de milioane

Sebi și Denis - doi olimpici internaționali de (peste... 120 de) milioane!

La școala „Dacia” s-a investit în astronomie și s-au obținut premii internaționale și sute de milioane

Povestea sutelor de milioane de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea începe cu profesorul Marin Bica și telescopul său. Pasionat de astronomie și mereu cu „capul în nori”, profesorul de fizică a adunat în jurul său pe toți prichindeii școlii, dornici să deslușească tainele Universului, „căderea stelelor” și atâtea „nebuloase”, începând cu proverbiala cale (Calea Lactee) și terminând cu Terra și al său satelit.

Marin le-a povestit câte în Soare și câte în Lună, i-a înnebunit de-a binelea săptămână de săptămână la cercul său de astronomie, iar mai târziu la club și astroclub „Meridian 0”, în Cetatea Oradea. Dintre acei prichindei, și ei cu capul în nori ca și Marin - profesorul lor de suflet, s-au ridicat, încet, dar sigur, doi învățăcei, care au prins drag de astronomie și au început a se lua la trântă cu toți cei de seama lor din județ și din țară într-ale astronomiei. Cei doi nu se mai dezlipeau de telescop și de domnul profesor, și, precum Făt-Frumos, creșteau într-o zi cât alții într-un an, sub ochii de vultur ai lui nea Mărin - astronomul, dascălul cu șapte inimi care și-a transformat casa și grădina de la țară (Vadu-Crișul) în „observator astronomic”, cantină și hotel pentru pasionații de astronomie ai Oradiei și Bihorului. Sebi și Denis, pupilele și îngerii păzitori ai lui Marin, au devenit în timp olimpici naționali într-ale astronomiei, iar de doi ani, olimpici internaționali.
„Sunt Derecichei Denis. Performanțele mele notabile sunt: un premiu I, un premiu II și trei mențiuni; toate la olimpiada națională de astronomie...”, îmi scria Denis, pe e-mail, mai zilele trecute. Sebi, crescând la umbra unui „stejar” („din stejar, stejar răsare”) și având tot concursul unui profesor psihopedagog 24 de ore din 24 a privit lumea cu alții ochi, iar investiția în educație a dat roade mult mai repede și  mai bogate; palmaresul lui Sebi Trifa este unul strălucitor: premii și mențiuni naționale la astronomie, membru în lotul largit al României; multe și mari izbânzi la Cangurul (matematică, dar și engleză), medalie de broz la matematică, diplome de excelență, certificate de voluntar...
La sala palatului, olimpicii au devenit milionari!
În 29 noiembrie 2010, la sala mare a Palatului Național al Copiilor din București, Sebi avea să se aleagă cu 75 de milioane (7.500 de lei) pentru medalia de argint cucerită tocmai în Crimeea, la Olimpiada internațională de astronomie; Denis - 53,5 milioane (5.350 de lei) pentru bronzul „furat” în 2009, la Olimpiada internațională de astronomie din China; dl profesor Marin Bica s-a ales cu 107,94 milioane (10.794 de lei, impozitați), iar directorul școlii „Dacia”, dl prof. dr. Florian Hava, a adus pentru școală o diplomă de excelență și 128,5 milioane (12.850 de lei).
Aceasta este Povestea (astronomică a)  lui Marin Bica și a celor doi olimpici internaționali, Sebi și Denis, sprijiniți de directorul și prietenul lor cel mai bun, prof. dr. Florian Hava.
În Maramureș și la Suceava, primăria și consiliul județean investesc în olimpicii naționali și internaționali
Sincer și deschis, bătăios și drept, Marin este iubit nu numai de olimpicii României, pe care îi pregătește de câțiva ani în calitate de „diriginte” și dascăl de mare probitate profesională, la lotul național lărgit al României, dar și de profesorii îndrumători, iar „dușmanii” îi știu de frică, pentru că Marin s-a bătut (în mai multe rânduri cu rușii) pentru cauza românilor, atât în China, cât și în Crimeea. De-acum, toți îl știu și îl respectă, pentru că nu vrea decât dreptate și adevăr, iar aceste două valori, domnul profesor nu le negociază cu nimeni!
„Cu acești bani îmi voi acoperi din datorii. Poate nu știți că la țară, mi-am făcut o locație pentru astronomii școlii și județului, pentru copiii pasionați de astronomie care vor performanță. Până acum îi duceam în grădina mea de la Vadu-Crișului... Aș mai vrea și o mașină cu care să car telescoapele și alte materiale trebuincioase... , dar de unde bani pentru un asemenea lux?”... conchide dl profesor. Cu cei 7.500 de lei, Sebi și-a deschis un cont pentru studii. El visează să ajungă la Boston (sau in altă  parte), la Facultatea de Fizică, unde îl interesează un curs de astrofizică. Și Denis rămâne fidel pasiunii sale pentru astronomie. El vrea un colegiu universitar la Londra, cu profil de astronomie.
„Sunt mai mult decât mulțumit și încântat de performanțele la care au ajuns Sebi și Denis, foștii noștri elevi, îndrumați de un profesor de mare suflet și mare probitate profesională, cum este dl profesor Marin Bica. Ei ne-au adus faimă și recunoaștere internațională, ceea ce nu este puțin lucru, uitându-ne în jur în sala palatului național din București... S-au înnobilat pe ei înșiși, dar au ridicat și prestigiul acestei școli și al minunatului colectiv de dascăli și elevi pe care îi avem la școala „Dacia”. Domnul profesor și echipa sa merită toată stima și sprijinul nostru. Deja am început să achiziționăm materialele pe care domnul profesor le-a solicitat pentru o dotare corespunzătoare, pentru obținerea de noi succese în domeniul astronomiei”, ne-a declarat dl director, prof. dr. Florian Hava.
Vorbind la lot cu prietenii-profesori din Baia Mare și Suceava (Fălticeni), Marin a aflat și s-a cutremurat când a auzit cât investesc primăriile și consiliile județene din acele colțuri de țară în pregătirea olimpicilor naționali și internaționali. Olimpicii noștri chiar au profitat (beneficiat) de pregătiri în taberele de profil organizate la Ocna Șugatag și Baia Mare, la școala de vară de la Gura Humorului, profesorii și olimpicii respectivi au devenit cetățeni de onoare ai orașelor pe care le reprezintă în confruntările naționale și internaționale. Cu alte cuvinte îi sprijină și îi sensibilizează în fel și chip pentru a întreține flacăra care alimentează performanța! La noi, din lipsă de fonduri, s-au „desființat” până și centrele de excelență care existau, în sensul că de-acum, profesorii îndrumători vor face voluntariat (muncă voluntară), dacă vor dori să facă performanță cu copiii, pentru că nu mai sunt bani pentru plata lor!!!??? (Ovidiu DAN)

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 04:35:01 Ora de vară a Europei de Est