Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Criticul - „un mijlocitor cinstit”

Controverse

Criticul - „un mijlocitor cinstit”

Am fost îndemnați de Morice Blanchot a vedea în critic „un mijlocitor cinstit”, iar de Bernard Pingaud a-l socoti un cititor nu prea mult diferit de masa publicului, însă „un cititor de avangardă” la care apelăm ori de câte ori dorim să surprindem mișcarea profundă a unei opere, căci el posedă acea „experiență a posibilului”, locul comun unde un autor întâlnește mulțimea cititorilor săi.

Ne-am amintit cele de mai sus citind articolul domnului Ion Simuț „Critici cu umor, critici fără umor” (R. l. nr. 46) care elogiază demersul critic al autorului „Istoriei literaturii române contemporane”, între altele și pentru că acesta „pune „tichia de mărgăritar” pe capul eșecurilor literare”, considerând că „în ultimii ani negațiile sale sunt cu mult mai numeroase decât afirmațiile”. Plasându-l în categoria criticilor cu umor, dl Ion Simuț vorbește despre „negativismul jovial” al lui Alex Ștefănescu, negativism ce nu înseamnă „condamnare”.
 Atenția stăruitor îndreptată în ultima vreme spre cărțile proaste nu numai de dl Alex Ștefănescu implică luarea în discuție a două aspecte. Unul, cel mai important, a fost elucidat de Eugen Lovinescu în „Glossa asupra criticei” („Critice, vol.3 ,ed. a ll-a, 1920), în care citim: „Critica e raza de inteligență cordială ce străbate opera artistului. Ea îi luminează adâncurile (...) sub căldura  admirației pricepătoare”. Lovinescu nu tăgăduiește meritul criticii negative, socotind că aceasta o ia înaintea timpului  care elimină de la sine creațiile lipsite de valoare. I se pare însă „cu mult mai folositoare așa-zisa critică a frumuseților” motiv pentru care își încheia Glossa... cu aserțiunea: „Un critic, care a izbutit să sporească „frumosul” omenirii oricât de puțin, e cu mult mai folositor decât criticul care a nimicit oricât de multă urâciune literară”.
Al doilea aspect ține de faptul că un critic preocupat mai ales de reliefarea defectelor unei opere ar putea deveni opac în fața unei creații viabile, fără a găsi tăria morală de a se „revizui”, recunoscând astfel în mod onest că opinia sa formulată în legătură cu opera negată, a fost eronată.
Nu afirma deunăzi un critic galonat, deținător de trei ori al premiului la secțiunea „istorie și critică literară” că opera lui M. Caragiale, „Craii de curte veche” este „cea mai proastă carte din toată proza românească”? (Al Serpens)

Trimite email

miercuri, 23 iunie 2021