Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Principii dietetice în terapia gastritelor

Sfatul medicului

Principii dietetice în terapia gastritelor

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Gastritele acute sunt afecțiuni inflamatorii difuze ale mucoasei gastrice. Ele survin în deosebi după agresiuni alimentare (prin masticație incompletă, abuz de vegetale cu conținut crescut de fibre groase, ingestie exagerată de alcool, consum de produse prea reci sau prea fierbinți, abuzurile ocazionale de condimente sau grăsimi prăjite etc), infecțioase (în contextul unor viroze respiratorii, hepatitei epidemice, toxiinfcțiilor alimetare etc), chimice (medicamente, substanțe toxice, reflux duodenogastric etc) și alergice (alergie la unele alimente sau medicamente).
Boala se instalează brusc, cu grețuri și vărsături, dureri în etajul abdominal superior, senzație de plenitudine; uneori cefalee, indispoziție, stare de rău generală.
În absența unui tratament adecvat, boala evoluează spre deshidratări sau hemoragii digestive masive.
Regimul alimentar recomandat trebuie să fie apropiat de obiceiurile alimentare ale pacientului, preparat dietetic și servit într-o formă cât mai apetisantă, ca el să fie acceptat și urmat fără greutate. Mesele se recomandă a fi luate la aceeași oră, să fie puțin abundente și mai frecvente (4-5 mese pe zi). Se evită ingestia unui volum mare de alimente, astfel încât se protejează stomacul de un efort digestiv suplimentar. Masticația insuficientă, datorată fie îngurgitării rapide, fie danturii neîngrijite, crește efortul stomacului de a digera alimentele și implicit accentuează suferința bolnavului. Se recomandă menținerea unei stări de liniște și calm în timpul mesei, evitarea lecturii sau privirii la televizor, cât și discuțiile în contradictoriu. Sunt contraindicate fumatul, băuturile alcoolice, condimentele deosebit de iritante pentru stomac (piper, ardei iute, muștar etc), alimente tari, bogate în celuloză grosolană (ridichi, fasole boabe, mazăre boabe, ceapă uscată, usturoiul, fructele cu coajă, pâinea neagră etc), carnea provenită de la animale bătrâne, insuficient fiartă sau friptă. Alimentele prea concentrate în sare și zahăr sunt de asemenea iritante pentru mucoasa gastrică. Consumul produselor prea fierbinți sau prea reci, este contraindicat. Trebuie evitată stagnarea alimentelor în cavitatea gastrică, de aceea se consumă alimente lichide sau semilichide (care părăsesc stomacul mai repede).
În prescrierea regimului alimentar la bolnavii cu gastrită, se recomandă alimente care sunt mai puțin iritante pentru mucoasa gastrică, precum: apa, apa alcalină (fără CO2), laptele, pâinea veche de o zi, grăsimile, carnea fiartă, fructele dulci (opărite în apă și bine fărâmițate), legumele cu unt, supele de legume îngroșate cu faină albă, orezul și grișul fiert. Dintre alimentele care agresează mucoasa gastrică, menționăm carnea friptă, extractele de carne, pâinea albă, legumele și fructele crude.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:01:30 Ora de vară a Europei de Est