Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Principii dietetice în terapia gastritelor

Sfatul medicului

Principii dietetice în terapia gastritelor

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Gastritele acute sunt afecțiuni inflamatorii difuze ale mucoasei gastrice. Ele survin în deosebi după agresiuni alimentare (prin masticație incompletă, abuz de vegetale cu conținut crescut de fibre groase, ingestie exagerată de alcool, consum de produse prea reci sau prea fierbinți, abuzurile ocazionale de condimente sau grăsimi prăjite etc), infecțioase (în contextul unor viroze respiratorii, hepatitei epidemice, toxiinfcțiilor alimetare etc), chimice (medicamente, substanțe toxice, reflux duodenogastric etc) și alergice (alergie la unele alimente sau medicamente).
Boala se instalează brusc, cu grețuri și vărsături, dureri în etajul abdominal superior, senzație de plenitudine; uneori cefalee, indispoziție, stare de rău generală.
În absența unui tratament adecvat, boala evoluează spre deshidratări sau hemoragii digestive masive.
Regimul alimentar recomandat trebuie să fie apropiat de obiceiurile alimentare ale pacientului, preparat dietetic și servit într-o formă cât mai apetisantă, ca el să fie acceptat și urmat fără greutate. Mesele se recomandă a fi luate la aceeași oră, să fie puțin abundente și mai frecvente (4-5 mese pe zi). Se evită ingestia unui volum mare de alimente, astfel încât se protejează stomacul de un efort digestiv suplimentar. Masticația insuficientă, datorată fie îngurgitării rapide, fie danturii neîngrijite, crește efortul stomacului de a digera alimentele și implicit accentuează suferința bolnavului. Se recomandă menținerea unei stări de liniște și calm în timpul mesei, evitarea lecturii sau privirii la televizor, cât și discuțiile în contradictoriu. Sunt contraindicate fumatul, băuturile alcoolice, condimentele deosebit de iritante pentru stomac (piper, ardei iute, muștar etc), alimente tari, bogate în celuloză grosolană (ridichi, fasole boabe, mazăre boabe, ceapă uscată, usturoiul, fructele cu coajă, pâinea neagră etc), carnea provenită de la animale bătrâne, insuficient fiartă sau friptă. Alimentele prea concentrate în sare și zahăr sunt de asemenea iritante pentru mucoasa gastrică. Consumul produselor prea fierbinți sau prea reci, este contraindicat. Trebuie evitată stagnarea alimentelor în cavitatea gastrică, de aceea se consumă alimente lichide sau semilichide (care părăsesc stomacul mai repede).
În prescrierea regimului alimentar la bolnavii cu gastrită, se recomandă alimente care sunt mai puțin iritante pentru mucoasa gastrică, precum: apa, apa alcalină (fără CO2), laptele, pâinea veche de o zi, grăsimile, carnea fiartă, fructele dulci (opărite în apă și bine fărâmițate), legumele cu unt, supele de legume îngroșate cu faină albă, orezul și grișul fiert. Dintre alimentele care agresează mucoasa gastrică, menționăm carnea friptă, extractele de carne, pâinea albă, legumele și fructele crude.

Trimite email

marţi, 24 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)