Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Principii dietetice în terapia gastritelor

Sfatul medicului

Principii dietetice în terapia gastritelor

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Gastritele acute sunt afecțiuni inflamatorii difuze ale mucoasei gastrice. Ele survin în deosebi după agresiuni alimentare (prin masticație incompletă, abuz de vegetale cu conținut crescut de fibre groase, ingestie exagerată de alcool, consum de produse prea reci sau prea fierbinți, abuzurile ocazionale de condimente sau grăsimi prăjite etc), infecțioase (în contextul unor viroze respiratorii, hepatitei epidemice, toxiinfcțiilor alimetare etc), chimice (medicamente, substanțe toxice, reflux duodenogastric etc) și alergice (alergie la unele alimente sau medicamente).
Boala se instalează brusc, cu grețuri și vărsături, dureri în etajul abdominal superior, senzație de plenitudine; uneori cefalee, indispoziție, stare de rău generală.
În absența unui tratament adecvat, boala evoluează spre deshidratări sau hemoragii digestive masive.
Regimul alimentar recomandat trebuie să fie apropiat de obiceiurile alimentare ale pacientului, preparat dietetic și servit într-o formă cât mai apetisantă, ca el să fie acceptat și urmat fără greutate. Mesele se recomandă a fi luate la aceeași oră, să fie puțin abundente și mai frecvente (4-5 mese pe zi). Se evită ingestia unui volum mare de alimente, astfel încât se protejează stomacul de un efort digestiv suplimentar. Masticația insuficientă, datorată fie îngurgitării rapide, fie danturii neîngrijite, crește efortul stomacului de a digera alimentele și implicit accentuează suferința bolnavului. Se recomandă menținerea unei stări de liniște și calm în timpul mesei, evitarea lecturii sau privirii la televizor, cât și discuțiile în contradictoriu. Sunt contraindicate fumatul, băuturile alcoolice, condimentele deosebit de iritante pentru stomac (piper, ardei iute, muștar etc), alimente tari, bogate în celuloză grosolană (ridichi, fasole boabe, mazăre boabe, ceapă uscată, usturoiul, fructele cu coajă, pâinea neagră etc), carnea provenită de la animale bătrâne, insuficient fiartă sau friptă. Alimentele prea concentrate în sare și zahăr sunt de asemenea iritante pentru mucoasa gastrică. Consumul produselor prea fierbinți sau prea reci, este contraindicat. Trebuie evitată stagnarea alimentelor în cavitatea gastrică, de aceea se consumă alimente lichide sau semilichide (care părăsesc stomacul mai repede).
În prescrierea regimului alimentar la bolnavii cu gastrită, se recomandă alimente care sunt mai puțin iritante pentru mucoasa gastrică, precum: apa, apa alcalină (fără CO2), laptele, pâinea veche de o zi, grăsimile, carnea fiartă, fructele dulci (opărite în apă și bine fărâmițate), legumele cu unt, supele de legume îngroșate cu faină albă, orezul și grișul fiert. Dintre alimentele care agresează mucoasa gastrică, menționăm carnea friptă, extractele de carne, pâinea albă, legumele și fructele crude.

Trimite email

marţi, 10 decembrie 2019