Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Continuarea lucrărilor este condiționată de lichidarea restanțelor

La Școala din Mădăras,

Continuarea lucrărilor este condiționată de lichidarea restanțelor

Multe s-au înfăptuit în vară la Școala cu clasele I-VIII din Mădăras: șarpantă, geamuri și uși termopan, parchet laminat în toate sălile, zugrăveli interioare, grup sanitar interior, la fel și la grădiniță, unde este tras și gazul. Dar directorul școlii, Alexandru Filip, nu este mulțumit până nu vede rezolvate încălzirea centrală și zugrăvirea exterioară. Apa vine din turnul de apă la chiuveta din cancelarie și laborator, dar și la grupul sanitar, în sălile de clasă, însă, directorul vrea dozatoare.

Restanțele sunt usturătoare, circa patru miliarde!
Lucrările sunt de calitate, după cum apreciază directorul, dar firma din Salonta nu și-a recuperat întreaga sumă. Mai sunt de achitat circa patru miliarde. Banii sunt așteptați să vină de la Guvern. Pe ultima sută de metri, lucrătorii s-au oprit, dorind să tragă un semnal de alarmă. Pe coridor, au mai rămas de zugrăvit vreo trei metri, grupul sanitar e neterminat, iar de luni, vor veni elevii la școală. Cât despre încălzirea centrală, se vorbește doar. Deși conducta de gaz e trasă până în centrala din spatele clădirii. Instalația nu e făcută, iar caloriferele sunt încă în magazin. Tot pe lista de așteptare sunt și dozatoarele. Cică firma care le comercializează urmează să-i comunice, astăzi (miercuri, 12 septembrie), primarului Dan Tiurbe prețul total. Ne întrebăm, însă, de unde bani și pentru dozatoare?
Manuale sunt, dar cele noi urmează să fie ridicate joi de la centrul de sector (Liceul Agricol Salonta). Dascăli sunt, chiar dacă noi nu am reușit să-i vedem la față. Ieri (marți, 11 septembrie), la ora 12.10, în școală erau doar directorul și secretara (Eugenia David). În schemă sunt 11 titulari și 13 suplinitori, din care nouă localnici și 15 navetiști, în întreaga comună. Primarul Dan Tiurbe le decontează navetiștilor biletul de microbuz.
Am plecat din Mădăras cu un gust amărui. Școala e pregătită să-și primească elevii, dar mai sunt multe probleme de rezolvat, care cer timp și bani. Bunele intenții ale directorului și primarului nu pot mulțumi pe nimeni. Toamna a venit, iar iarna e pe-aproape. Să nu ne încălzim doar cu vorbele meteorologilor, când gazul e pe conductă în spatele clădirii!
La Școala din Ianoșda, se lucra pe trei fronturi!
Pe o ploaie mocănească ce nu ne-a slăbit de la plecarea din Oradea, am pornit (în premieră) spre Ianoșda.
Prin Homorog, am trecut ca trenul prin gară, cum se spune. Ne-am oprit doar să pozăm fațada ponosită a școlii.
La Școala din Ianoșda, surprize plăcute! Multă lume… bună (directoarea adjunctă, profesori și învățători, reprezentanți ai primăriei…), și un travaliu neobișnuit, precum într-un stup de albine lucrătoare în sezonul de pregătit mierea. Suntem luați în primire de directoarea adjunctă, dna Balogh Ildiko, profesoara de biologie. Pe coridor, gresia strălucea în culorile plăcute ale unei toamne ruginii. În porțiunea dinspre sala calculatoarelor, muncitorii erau încă în activitate, continuau să pună gresie. Am văzut două săli pregătite să-și primească elevii (sălile claselor a IV-a și a VII-a), iar învățătoarea Anca Labai era pe poziții, pregătind manualele pentru cei din a III-a. Femeia de serviciu lucra în sectorul claselor primare. O reprezentantă a primăriei era cu ochii pe laptop. Profesorul de sport, Zuh Ludovic, coordona activitatea de pe frontul din fața școlii, unde viceprimarul, Dumitru Pătcaș, adusese o echipă de muncitori cu drujba să defrișeze zona. Cică ProTV-ul s-ar fi înființat ieri după-amiază prin zonă! Ei și ? Să vină și ei mai devreme să-i prindă pe oameni asupra faptului, nu? La Școala din Ianoșda au venit la curățenie până și romii. De, dna directoare le-a dat fier, de vândut, iar acum îi bucură cu  câteo bancă de pus pe foc, după schimbarea mobilierului.
Dacă vrei, poți, nu?
Am promis gazdelor, să revenim în comună și după începerea cursurilor.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Continuarea lucrărilor este condiționată de lichidarea restanțelor).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:11 Ora de vară a Europei de Est