Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Andrei și Emilia – regele și regina lecturii

Maratonul lecturii – ediția a III-a

Andrei și Emilia – regele și regina lecturii

Cea de-a III-a ediție a „Maratonului lecturii” a fost câștigată (luni, 17 ianuarie 2011) de Andrei Răzvan Ciobanu (de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea), care a fost încoronat regele lecturii, și Emilia Pop (de la Liceul de Artă), care a devenit regina lecturii.

De remarcat este faptul că Andrei este pentru a doua oară regele lecturii. Tot el a câștigat și în 2008, prima ediție a concursului.
Maratonul lecturii este un concurs de lectură, de citi cărți pentru copii, organizat de Secția pentru tineret și copii a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea (împreună cu filialele sale de pe bulevardul Dacia și din Ioșia). A fost lansat în 2008 pentru școlarii iubitori de lectură, cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Cei care se înscriu la acest concurs, trebuie să împrumute și să citească și alte cărți decât cele pe care le indică doamna învățătoare sau profesorul de limba română, lecturi care nu figurează pe lista obligatorie primită de la școală, ci pe o listă specială propusă de organizatorii concursului (dna Mariana Barna – șeful secției, Marianca Buda, Simona Popa și Adelina Boga). Cei care au citit într-un an calendaristic cele mai multe cărți de pe lista indicată ajung rege și regină. La această ediție, regele Andrei a citit 53 de cărți, iar regina Emilia – 50. Ca să se convingă că au citit cartea și nu doar au frunzărit-o sau bifat-o, organizatorii își testează cititorii cu întrebări de control. Sloganul și crezul organizatorilor este „Citește și dă mai departe!”... pentru ca lectura să nu mai fie considerată un lux, ci o plăcută zăbavă!
Cea de-a treia ediție a mobilizat aproximativ o sută de concurenți, doar jumătate din câți au participat la ediția a doua. Concursul se desfășoară pe două secțiuni (română și maghiară).
Câștigătorii ediției
În clasament, regele și regina au fost urmați de un „pluton” de cititori: Daniel Bala (de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”) – premiul II, cu 46 de cărți citite; Daniel este regele celei de-a doua ediții; pe locul trei s-au situat patru cititori: Ruxandra Gâdei (de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11), Vanesa Diacon (de la școala „Nicolae Bălcescu”), Patricia Scorțe (de la școala „Dacia”) și Adriana Mudura (de la „Octavian Goga”), cu 45-42 de cărți citite; șapte mențiuni: Ruxandra și Teodora Bodog (de la „Oltea Doamna”), Andrada Tiutiu (de la liceul „Emanuel”) și Maria Cristina Barna (de la „Octavian Goga”) – mențiune I; Andrada Marian (de la „Octavian Goga”) și Alexandra Stîngă ( C.N. „Iosif Vulcan”) - mențiune II; Emanuela Pantiș (de la „Octavian Goga”) – mențiune III, cu 35 - 25 de cărți citite);
la secțiunea maghiară: Demjen Anamaria (de la „Octavian Goga”) – premiul I; Szekely Alexandra Daiana (de la fosta școală „Andrei Mureșanu”, actualmente Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”); Alexandra și-a împrumutat cărțile de la filiala „Dacia” a bibliotecii) și tot premiul II – Bernath Kitti – Henrietta (de la „Nicolae Bălcescu”); Kiss Bianca (de la „Emanuel”)  –  premiul III.
Ediția a IV-a are un nou regulament
De la Adelina Boga aveam să aflăm că cea de-a IV-a ediție va avea un nou regulament (cu trei etape).
În prima etapă, care începe în luna februarie (și ține până în august, inclusiv), concurenții vor fi testați tot cu ajutorul întrebărilor-„capcană” (de control); din septembrie (până în decembrie), se va face lecturarea unui fragment din cărțile selectate pentru concurs; o activitate interactivă de grup, în care se vor urmări: depistarea copiilor cu aptitudini pentru lectură, cursivitatea, expresivitatea, intonația și ritmul, precum și înțelegerea textului citit. În cadrul celei de-a treia etape, cititorii concurenți vor fi puși în situații problemă, trebuind să recunoască cartea și autorul, prin identificarea citatului prezentat. (Ovidiu DAN)
Explicație: Regina Emilia nu apare în „arsenalul” de poze pentru simplul motiv că nu a fost prezentă luni la festivitatea de... încoronare! (Ovi)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Andrei și Emilia – regele și regina lecturii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 22 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!