Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Andrei și Emilia – regele și regina lecturii

Maratonul lecturii – ediția a III-a

Andrei și Emilia – regele și regina lecturii

Cea de-a III-a ediție a „Maratonului lecturii” a fost câștigată (luni, 17 ianuarie 2011) de Andrei Răzvan Ciobanu (de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea), care a fost încoronat regele lecturii, și Emilia Pop (de la Liceul de Artă), care a devenit regina lecturii.

De remarcat este faptul că Andrei este pentru a doua oară regele lecturii. Tot el a câștigat și în 2008, prima ediție a concursului.
Maratonul lecturii este un concurs de lectură, de citi cărți pentru copii, organizat de Secția pentru tineret și copii a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea (împreună cu filialele sale de pe bulevardul Dacia și din Ioșia). A fost lansat în 2008 pentru școlarii iubitori de lectură, cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Cei care se înscriu la acest concurs, trebuie să împrumute și să citească și alte cărți decât cele pe care le indică doamna învățătoare sau profesorul de limba română, lecturi care nu figurează pe lista obligatorie primită de la școală, ci pe o listă specială propusă de organizatorii concursului (dna Mariana Barna – șeful secției, Marianca Buda, Simona Popa și Adelina Boga). Cei care au citit într-un an calendaristic cele mai multe cărți de pe lista indicată ajung rege și regină. La această ediție, regele Andrei a citit 53 de cărți, iar regina Emilia – 50. Ca să se convingă că au citit cartea și nu doar au frunzărit-o sau bifat-o, organizatorii își testează cititorii cu întrebări de control. Sloganul și crezul organizatorilor este „Citește și dă mai departe!”... pentru ca lectura să nu mai fie considerată un lux, ci o plăcută zăbavă!
Cea de-a treia ediție a mobilizat aproximativ o sută de concurenți, doar jumătate din câți au participat la ediția a doua. Concursul se desfășoară pe două secțiuni (română și maghiară).
Câștigătorii ediției
În clasament, regele și regina au fost urmați de un „pluton” de cititori: Daniel Bala (de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”) – premiul II, cu 46 de cărți citite; Daniel este regele celei de-a doua ediții; pe locul trei s-au situat patru cititori: Ruxandra Gâdei (de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11), Vanesa Diacon (de la școala „Nicolae Bălcescu”), Patricia Scorțe (de la școala „Dacia”) și Adriana Mudura (de la „Octavian Goga”), cu 45-42 de cărți citite; șapte mențiuni: Ruxandra și Teodora Bodog (de la „Oltea Doamna”), Andrada Tiutiu (de la liceul „Emanuel”) și Maria Cristina Barna (de la „Octavian Goga”) – mențiune I; Andrada Marian (de la „Octavian Goga”) și Alexandra Stîngă ( C.N. „Iosif Vulcan”) - mențiune II; Emanuela Pantiș (de la „Octavian Goga”) – mențiune III, cu 35 - 25 de cărți citite);
la secțiunea maghiară: Demjen Anamaria (de la „Octavian Goga”) – premiul I; Szekely Alexandra Daiana (de la fosta școală „Andrei Mureșanu”, actualmente Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”); Alexandra și-a împrumutat cărțile de la filiala „Dacia” a bibliotecii) și tot premiul II – Bernath Kitti – Henrietta (de la „Nicolae Bălcescu”); Kiss Bianca (de la „Emanuel”)  –  premiul III.
Ediția a IV-a are un nou regulament
De la Adelina Boga aveam să aflăm că cea de-a IV-a ediție va avea un nou regulament (cu trei etape).
În prima etapă, care începe în luna februarie (și ține până în august, inclusiv), concurenții vor fi testați tot cu ajutorul întrebărilor-„capcană” (de control); din septembrie (până în decembrie), se va face lecturarea unui fragment din cărțile selectate pentru concurs; o activitate interactivă de grup, în care se vor urmări: depistarea copiilor cu aptitudini pentru lectură, cursivitatea, expresivitatea, intonația și ritmul, precum și înțelegerea textului citit. În cadrul celei de-a treia etape, cititorii concurenți vor fi puși în situații problemă, trebuind să recunoască cartea și autorul, prin identificarea citatului prezentat. (Ovidiu DAN)
Explicație: Regina Emilia nu apare în „arsenalul” de poze pentru simplul motiv că nu a fost prezentă luni la festivitatea de... încoronare! (Ovi)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Andrei și Emilia – regele și regina lecturii.

Trimite email
joi, 12 septembrie 2024, 08:15:38 Ora de vară a Europei de Est