Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

La concursul național de fizică și chimie „Impuls perpetuum” de la Amara

Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

La cea de-a XV-a ediție a Concursului național de fizică și chimie „Impuls perpetuum”, rezervat elevilor gimnaziști din mediul rural, Bihorul a fost reprezentat de Olah Matyas, din clasa a VI-a, de la Școala din Mișca, comuna Chișlaz (elevul dlui profesor Erdei Sandor), Roxana-Alina One și Bogdan Mihele, din clasa a VII-a, de la Școala din Haieu, comuna Sânmartin (elevii dnei profesoare de fizică și chimie Elena Știubea, cea care i-a însoțit la concursul de la Amara).

Roxana – locul II, Matyas - III, Bogdan – IV
Văzând punctajele frumoase obținute la etapa județeană de cei trei elevi (Roxana – punctaj maxim, 100 de puncte, Matyas – 97, iar Bogdan - 91), dna profesoară era convinsă că reprezentanții Bihorului vor obține rezultate deosebite, dumneaei având experiența a încă șase ediții naționale ale acestui concurs (în 1998, 99, 2000, 2001, 2002 și 2003). Așa a și fost, la clasa a VII-a, Roxana s-a clasat pe locul al doilea pe țară (cu 125 de puncte), după reprezentantul județului Argeș, la doar 0, 50 puncte de acesta; pe locul III, s-a clasat reprezentantul județului Neamț (cu 124,50 p.), iar pe locul IV, colegul de clasă al Roxanei, Bogdan Mihele (cu 120, 75 p.). La clasa a VI-a, elevul dlui profesor Erdei Sandor, Olah Matyas, a ocupat locul al III-lea pe țară. Cu aceste rezultate deosebite, Roxana, Matyas și Bogdan fac cinste școlilor, profesorilor și județului.
  „A fost o experiență extraordinară”
Pe campionii din Haieu, aveam să-i cunosc, ieri, miercuri, 12 septembrie, chiar în sala lor de clasă, alături de alți colegi de clasă (George, fratele geamăn al lui Bogdan, Cristian Bot și Marius Bele), și de distinsa profesoară Elena Știubea, diriginta lor.
Roxana, pe cât e de scundă, pe atât este de isteață și vorbăreață, o enciclopedie, deschisă și sclipitoare, sinceră și copilăroasă. Nu știe exact când și cum s-a-ndrăgostit de vulcanologie și Fizica Pământului, dar are gânduri mari. La absolvire, se pare că se va lua de mână cu Bogdan și vor veni la „Gojdu”, ea la fizică-chimie, el la informatică. Roxi nu e la primul concurs național. Între 1 și 3 iunie, a participat la etapa națională a concursului de chimie „Raluca Ripan”, desfășurată la Cluj –Napoca, unde a reprezentat Bihorul, alături de Florina Heredea –gojdista,. Sebastian Ghiricuță, de la Școala „Decebal”, Alina Toda și Ana-Maria Gui, din Aleșd . Pentru premianta I a clasei a VII-a de la Școala din Haieu, „concursul de la Amara a fost o experiență extraordinară, un prilej de a lega noi prietenii. Am făcut schimb de adrese (numere de telefon) cu colege din Botoșani, Ialomița și Sălaj, am învățat un dans oltenesc, la o activitate intitulată „Parada portului popular”, am făcut plajă la Lacul Amara, am avut discotecă, întâlniri cu autori de manuale și culegeri de probleme. Astfel, am avut prilejul să-i cunosc pe: Doina Turcitu (Editura Radical), Andrei Petrescu (Editura All), Mihail Sandu, Florea Uliu, precum și redactori ai revistei de fizică „Evrika” din Brăila.” Bogdan e o fire sobră, scump la vorbă, ermetic, pasionat de informatică. În timp ce discutam cu Roxana, el trăgea cu ochiul la colegii care jucau „Monopoly” (jocul tranzacțiilor imobiliare).
Dna profesoară a dorit să sublinieze buna organizare a concursului (pentru care se fac „vinovați” prof. Aurica și Ioan Cobelea). „Pe perioada celor cinci zile, am avut  parte de activități variate și interesante: acele întâlniri cu autori de manuale și culegeri, despre care vorbea Roxana, seri culturale, excursie la Muzeul de Agricultură, unde urma să aibă loc proba experimentală (de determinare a indicelui de refracție a unui lichid necunoscut), întreceri sportive, plajă, discotecă. În ceea ce privește concursul trebuie să spunem că problemele de calorimetrie au fost dificile, în comparație cu cele de optică și mecanică, iar la chimie au avut mult de lucru: determinarea concentrațiilor soluțiilor, recunoașterea tipului de reacție chimică, descrierea fenomenului chimic, dar și de făcut observații...”
Să mai spunem că în urma rezultatelor obținute, Roxana s-a ales cu 800.000 de lei vechi, o diplomă, un manual și culegere, Bogdan, cu 450.000, iar Matyas, cu 600.000, plus diplome, manuale și culegeri, ambii. Doamna profesoară s-a mulțumit cu felicitările juriului și organizatorilor, și cu bucuria succesului repurtat de elevii săi!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019