Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

La concursul național de fizică și chimie „Impuls perpetuum” de la Amara

Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

La cea de-a XV-a ediție a Concursului național de fizică și chimie „Impuls perpetuum”, rezervat elevilor gimnaziști din mediul rural, Bihorul a fost reprezentat de Olah Matyas, din clasa a VI-a, de la Școala din Mișca, comuna Chișlaz (elevul dlui profesor Erdei Sandor), Roxana-Alina One și Bogdan Mihele, din clasa a VII-a, de la Școala din Haieu, comuna Sânmartin (elevii dnei profesoare de fizică și chimie Elena Știubea, cea care i-a însoțit la concursul de la Amara).

Roxana – locul II, Matyas - III, Bogdan – IV
Văzând punctajele frumoase obținute la etapa județeană de cei trei elevi (Roxana – punctaj maxim, 100 de puncte, Matyas – 97, iar Bogdan - 91), dna profesoară era convinsă că reprezentanții Bihorului vor obține rezultate deosebite, dumneaei având experiența a încă șase ediții naționale ale acestui concurs (în 1998, 99, 2000, 2001, 2002 și 2003). Așa a și fost, la clasa a VII-a, Roxana s-a clasat pe locul al doilea pe țară (cu 125 de puncte), după reprezentantul județului Argeș, la doar 0, 50 puncte de acesta; pe locul III, s-a clasat reprezentantul județului Neamț (cu 124,50 p.), iar pe locul IV, colegul de clasă al Roxanei, Bogdan Mihele (cu 120, 75 p.). La clasa a VI-a, elevul dlui profesor Erdei Sandor, Olah Matyas, a ocupat locul al III-lea pe țară. Cu aceste rezultate deosebite, Roxana, Matyas și Bogdan fac cinste școlilor, profesorilor și județului.
  „A fost o experiență extraordinară”
Pe campionii din Haieu, aveam să-i cunosc, ieri, miercuri, 12 septembrie, chiar în sala lor de clasă, alături de alți colegi de clasă (George, fratele geamăn al lui Bogdan, Cristian Bot și Marius Bele), și de distinsa profesoară Elena Știubea, diriginta lor.
Roxana, pe cât e de scundă, pe atât este de isteață și vorbăreață, o enciclopedie, deschisă și sclipitoare, sinceră și copilăroasă. Nu știe exact când și cum s-a-ndrăgostit de vulcanologie și Fizica Pământului, dar are gânduri mari. La absolvire, se pare că se va lua de mână cu Bogdan și vor veni la „Gojdu”, ea la fizică-chimie, el la informatică. Roxi nu e la primul concurs național. Între 1 și 3 iunie, a participat la etapa națională a concursului de chimie „Raluca Ripan”, desfășurată la Cluj –Napoca, unde a reprezentat Bihorul, alături de Florina Heredea –gojdista,. Sebastian Ghiricuță, de la Școala „Decebal”, Alina Toda și Ana-Maria Gui, din Aleșd . Pentru premianta I a clasei a VII-a de la Școala din Haieu, „concursul de la Amara a fost o experiență extraordinară, un prilej de a lega noi prietenii. Am făcut schimb de adrese (numere de telefon) cu colege din Botoșani, Ialomița și Sălaj, am învățat un dans oltenesc, la o activitate intitulată „Parada portului popular”, am făcut plajă la Lacul Amara, am avut discotecă, întâlniri cu autori de manuale și culegeri de probleme. Astfel, am avut prilejul să-i cunosc pe: Doina Turcitu (Editura Radical), Andrei Petrescu (Editura All), Mihail Sandu, Florea Uliu, precum și redactori ai revistei de fizică „Evrika” din Brăila.” Bogdan e o fire sobră, scump la vorbă, ermetic, pasionat de informatică. În timp ce discutam cu Roxana, el trăgea cu ochiul la colegii care jucau „Monopoly” (jocul tranzacțiilor imobiliare).
Dna profesoară a dorit să sublinieze buna organizare a concursului (pentru care se fac „vinovați” prof. Aurica și Ioan Cobelea). „Pe perioada celor cinci zile, am avut  parte de activități variate și interesante: acele întâlniri cu autori de manuale și culegeri, despre care vorbea Roxana, seri culturale, excursie la Muzeul de Agricultură, unde urma să aibă loc proba experimentală (de determinare a indicelui de refracție a unui lichid necunoscut), întreceri sportive, plajă, discotecă. În ceea ce privește concursul trebuie să spunem că problemele de calorimetrie au fost dificile, în comparație cu cele de optică și mecanică, iar la chimie au avut mult de lucru: determinarea concentrațiilor soluțiilor, recunoașterea tipului de reacție chimică, descrierea fenomenului chimic, dar și de făcut observații...”
Să mai spunem că în urma rezultatelor obținute, Roxana s-a ales cu 800.000 de lei vechi, o diplomă, un manual și culegere, Bogdan, cu 450.000, iar Matyas, cu 600.000, plus diplome, manuale și culegeri, ambii. Doamna profesoară s-a mulțumit cu felicitările juriului și organizatorilor, și cu bucuria succesului repurtat de elevii săi!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:27:20 Ora de vară a Europei de Est