Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou campion … liceul „Lucian Blaga”

„La vremuri noi…”

Un nou campion … liceul „Lucian Blaga”

Concursul de istorie desfășurat luni, 24 ianuarie 2011, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost câștigat de echipajul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”; pe locul secund, s-au situat gojdiștii.

Revelația ediției a IV-a au constituit-o reprezentanții a trei colegii tehnice: „Andrei Șaguna”, „Constantin Brâncuși” și „Traian Vuia” care au ajuns la baraj, cu gojdiștii și cu cei de la „Blaga”.
Echipajul de la „Vuia” a părăsit competiția cu o mențiune, brâncușienii  –  pe locul III, iar „Andrei Șaguna” -  pe locul V.
Campionii se numesc: Cosmin, Ioana, Dragoș și Otilia Filip - prietena lor.
„Este un gest de patriotism”
De patru ani, doamna profesor Elena Cristina Marian (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”), în calitate de inițiator și organizator principal, adună liceenii la un concurs de istorie, intitulat „La vremuri noi, om nou”. De fiecare dată, Elena s-a bucurat de sprijinul dnei profesor Daniela Duma și de ajutorul conducerii colegiului (director - Iosif Eilender, director adjunct – Maria Onița), precum și de o mână de sponsori fideli. La ediția din acest an, i s-a alăturat și Inspectoratul Școlar Județean, iar concursul a devenit județean, prin participarea echipajelor de la liceele din Salonta și Bratca, alături de cele 14 echipaje orădene.
„Este un gest de patriotism faptul că participați la acest concurs. Că veți fi pe primul loc sau pe al XVI-lea contează mai puțin...”, le-a spus domnul director Iosif Eilender, în deschiderea manifestării.
„Ne-am adunat ca să ne amintim ce a fost la 24 ianuarie 1859 și ce a însemnat colonelul Alexandru Ioan Cuza pentru Principatele Române Unite...” a completat moderatorul concursului, doamna profesor Elena Cristina Marian.
Invitat la microfon, profesorul de istorie Vasile Sabău s-a rezumat să încadreze evenimentul (mesajul) în problema orientală, spre a nu „lua anafura” de la gura concurenților, care așteptau cu ... sufletul confruntarea istorică. Trei eleve eminesciene, din IX F (îndrumate de prof. Daniela Duma și Alina Trif), Laura Lezeu, Ștefania Popa și Cristina Simion, alcătuind echipajul colegiului gazdă, nu au participat la concurs, ci au condimentat evenimentul. Mai întâi, ne-au reținut atenția cu un „Arc peste timp”, prezentând în power point un rezumat al edițiilor anterioare, iar mai târziu, un al doilea proiect, intitulat „24 ianuarie 1859, între istorie și literatură”.
Potrivit structurii concursului, pe ecran au fost proiectate pe rând cele 10 întrebări, iar echipajele (formate din câte trei reprezentanți fiecare) primeau întrebarea cu cele trei variante de răspuns, din care doar una era corectă. Ei trebuiau să încercuiască sau să sublinieze varianta corectă. Au fost și întrebări la care trebuiau să formuleze răspunsul, fie și numai indicând locul și anul desfășurării evenimentului. După fiecare întrebare, pe ecran apărea soluția corectă, explicată (îmbogățită) de doamna profesor Elena Marian.
La finele celor 10 întrebări, cinci echipaje obținuseră cel mai mare punctaj din concurs (opt puncte): Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și trei colegii tehnice „Andrei Șaguna” „Constantin Brâncuși” și „Traian Vuia”; ceilalți 11 competitori totalizaseră câte șapte (respectiv șase) puncte: liceele teoretice „Aurel Lazăr”, „Onisifor Ghibu” și liceul din Bratca, colegiile naționale „Iosif  Vulcan” din Oradea și „Arany Janos” din Salonta, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, liceele teologice Greco-Catolic și Penticostal „Betel” și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” (toate nouă, câte 7 p.), iar Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” și Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, câte șase puncte fiecare.
Cinci întrebări de departajare
După prima întrebare, „Vuia” și „Șaguna” au intrat la baraj pentru mențiune și locul V, iar, „Brâncuși”, „Gojdu” și „Blaga” și-au disputat cele trei locuri (III, II, I) pe podium.
Așadar: „Traian Vuia”- mențiune (Mădălina Alexandra Albuț, Cristina Copil, Sorin Chiș și prof. Corina Precup); „Constantin Brâncuși” – locul III (Cristina Varga, Anamaria Iancu, Vasile Tătaru și prof. Ionel Mustățea); „Emanuil Gojdu” – locul II (Maria Cociubei, Mirabela Marchiș, Alexandra Butuc și prof. Traian Ursuța); „Lucian Blaga” - locul I (Cosmin Buta, Ioana Chirodea, Dragoș Tanc și prof. Otilia Filip).
Diplomele de participare și premiile au fost înmânate echipajelor de directorul adjunct, doamna profesor Maria Onița. Premiile au constat în: cărți, hărți, atlase și obiecte de papetărie.
„Ne bucură faptul că la cea de-a IV-a ediție ni s-a alăturat și Inspectoratul Școlar Județean, care ne-a dat acordul și astfel, concursul s-a desfășurat la nivel județean, având cea mai amplă participare de până acum, 16 licee. Þinem să salutăm fidelitatea sponsorilor și să subliniem faptul că la această ediție am avut o bibliografie mai amplă, întrebări mai dificile și o derulare strânsă a probelor de baraj”, ne-a declarat doamna profesor Elena Cristina Marian – creierul și sufletul competiției. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (86 de poze), accesați Galeria foto: Un nou campion  … liceul „Lucian Blaga”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:37:31 Ora de vară a Europei de Est