Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul cultural-artistic „România, în sărbătoare”

Miercuri, pe scena palatului

Programul cultural-artistic „România, în sărbătoare”

Sub genericul „România, în sărbătoare”, elevii clasei a II-a B, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, îndrumați de inst. Diana Laura Zlibuț, au prezentat, miercuri (26 ianuarie 2011), pe scena Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, în fața părinților, un program cultural-artistic.

În deschiderea programului, recitatorii au îmbrăcat, în premieră, frumoasele uniforme școlare care le-au îmbujorat fețele în prezentarea poeziilor și cântecelor patriotice, prinse în buchetul montajului literar-artistic, intitulat „România e în sărbătoare”. În hol a fost organizată o expoziție culucrări (desene, picturi, colaje și lucrări de artizanat) pregătite în cadrul proiectului educațional „Dulce Românie – suflet românesc”. Până când artiștii și-au înlocuit uniformele cu costumele populare, părinții au fost invitați în hol să admire expoziția.
Sceneta „Moș Ion Roată”și parada portului popular...
Revenind pe scenă îmbrăcați în costume populare tradiționale, micii artiști au prezentat sceneta „Moș Ion Roată”; un grup vocal folcloric de fete a cântat la „La oglindă”, după care, fetele și-au prezentat costumele.
Parada portului popular a stârnit vii aplauze, părinții fiind încântați de spontaneitatea și mișcarea scenică a „țărăncuțelor”. Cea de-a doua surpriză plăcută ne-a oferit-o invitata serii, Antonia Hoza, din clasa a IV-a A. Eleva dnei înv. Domnica Vicaș și-a propus să calce pe urmele dnei Maria Haiduc și ale celorlalți interpreți bihoreni de muzică populară, preluând ștafeta în promovarea folclorului local. Antonia a început să studieze folclorul în cadrul cercului de folclor de la palat, condus de Anamaria Gal, iar când are ocazia, iese pe scenă să se obișnuiască cu microfonul și publicul.
„Astă-seară, ne-am propus prima ieșire pe scenă, prima expoziție, prima îmbrăcare a uniformelor școlare, prima paradă a portului popular și prima înfățișare a grupului folcloric de fete. Deci, numai premiere, în cadrul unui program cultural-artistic prezentat în fața celor dragi, frați părinți și bunici. Fără a emite pretenții de mari artiști, ne-am străduit să emoționăm prin versuri ale marilor noștri poeți; ne bucurăm să purtăm costumele populare tradiționale și să ducem mai departe frumoasele obiceiuri și tradiții ale poporului nostru. Așa după cum ne-am fixat și în cadrul proiectului educațional lansat la nivel național, dorim să cultivăm sentimentul mândriei naționale, prin cunoașterea și promovarea moștenirii culturale, oferindu-le elevilor modele din istorie, literatură, muzică și artă, probând prin fapte de care ei înșiși să fie mândri”, ne-a declarat inst. Diana Laura Zlibuț. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Programul cultural-artistic „România, în sărbătoare”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:11:40 Ora de vară a Europei de Est