Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului

La Valea Cerului va fi din nou sărbătoare, în 22-23 septembrie!

Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului

Prin președintele său, Merka Francisc, Organizația locală a Slovacilor și Cehilor din România – Valea Cerului - vă invită cu drag să participați la cea de-a treia ediție a Festivalului folcloric internațional de la Valea Cerului, care va avea loc la Valea Cerului, în perioada 21- 23 septembrie 2007.

Mai aproape de cer!
În 2004, etnia slovacă din Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, a sărbătorit 150 de ani de la sosirea primilor slovaci pe aceste meleaguri. În prezent, în Valea Cerului, slovacii sunt majoritari (97% din totalul locuitorilor satului). Am fost și noi prezenți la sărbătoarea lor. Căminul Cultural devenise neîncăpător. Mesele erau pline ca la o nuntă împărătească, iar sătenii, cu mic cu mare, erau așezați pe lavițe de o parte și de alta a meselor. Pe interval, bucatele ajungeau pe mese date din mână în mână, în castroane și pe farfurii. Parcă văd și acum lanțul acela viu de tineri frumoși care-și serveau comesenii din postura de ospătari, ei fiind de fapt liceeni orădeni, unii lăzăriști, dar cei mai mulți, probabil, elevi ai Liceului Teoretic „Jozef Kozacek” din Budoi. Îi admiram împreună cu o profesoară tare dragă lor, profesoara de franceză Daniela Mihalciac, toată numai suflet. Văzându-i atunci pentru prima oară, mi-am zis că acești slovaci sunt mai aproape de cer decât oricare locuitori din acest ținut de rai. De unde și numele localității Valea cea mai apropiată de Cer – i-am zis eu. Versiunea oficială este însă alta. „În trecut, acest ținut a fost acoperit cu păduri de cer, de unde provine și denumirea localității, precum și a ansamblului folcloric – Cerovina”. Tot atunci aveam să-l cunosc și pe talentatul și iubitul instructor al ansamblului, nimeni altul decât actualul deputat în Parlamentul României din partea U.D.S.C.R., Merka Adrian Miroslav, un tânăr minunat! Iată cum își întâmpină acest tânăr minunat musafirii în pragul celei de-a treia sărbători de suflet a slovacilor din Valea Cerului:
Dragi tineri, distinși musafiri, dragi participanți la festival,
Ne întâlnim la a treia ediție a Festivalului Folcloric Internațional din Valea Cerului 2007.
Sunt bucuros că această mică localitate slovacă din Bihorul românesc poate fi locul unde se întâlnește tineretul slovac din România cu tineretul slovac din Slovacia și din străinătate.
Ceea ce ne unește pe toți este iubirea pentru folclorul slovac.
Haideți să ne bucurăm împreună că dansul și cântecul slovac n-au pierit!”
În județul Bihor, trăiesc astăzi circa 8.650 de slovaci.
Iată și programul zilelor de sâmbătă și duminică (22-23 septembrie):
Sâmbătă - 22 septembrie
15.00-15.30 – sosirea invitaților
16.00-16.30 – parada costumelor
17.00 – deschiderea festivă
17.30-20.00 – spectacol festiv (prima parte)
20.30-21.30 – cina
22.00 – bal
Duminică – 23 septembrie
10.00-11.00 – slujba religioasă
11.30-14.00 – spectacol festiv (partea a II-a)
14.00-14.30 – premierea și închiderea festivă.
Nu uitați de invitația adresată cu mult drag de dl Merka Francisc, președintele U.D.S.C.R., în calitate de principal organizator al manifestărilor, și de dl deputat Merka Adrian Miroslav, fiu al satului, și fost instructor al celor mai îndrăgiți folcloriști din Valea Cerului.
Ovidiu DAN vă asigură de un eveniment de neuitat, sâmbătă și duminică (22-23 septembrie), la Valea Cerului - Mai aproape de Cer!
P.S. Pentru mai multe poze de la evenimentul din 2004, accesați Galeria foto: Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 1 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!