Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului

La Valea Cerului va fi din nou sărbătoare, în 22-23 septembrie!

Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului

Prin președintele său, Merka Francisc, Organizația locală a Slovacilor și Cehilor din România – Valea Cerului - vă invită cu drag să participați la cea de-a treia ediție a Festivalului folcloric internațional de la Valea Cerului, care va avea loc la Valea Cerului, în perioada 21- 23 septembrie 2007.

Mai aproape de cer!
În 2004, etnia slovacă din Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, a sărbătorit 150 de ani de la sosirea primilor slovaci pe aceste meleaguri. În prezent, în Valea Cerului, slovacii sunt majoritari (97% din totalul locuitorilor satului). Am fost și noi prezenți la sărbătoarea lor. Căminul Cultural devenise neîncăpător. Mesele erau pline ca la o nuntă împărătească, iar sătenii, cu mic cu mare, erau așezați pe lavițe de o parte și de alta a meselor. Pe interval, bucatele ajungeau pe mese date din mână în mână, în castroane și pe farfurii. Parcă văd și acum lanțul acela viu de tineri frumoși care-și serveau comesenii din postura de ospătari, ei fiind de fapt liceeni orădeni, unii lăzăriști, dar cei mai mulți, probabil, elevi ai Liceului Teoretic „Jozef Kozacek” din Budoi. Îi admiram împreună cu o profesoară tare dragă lor, profesoara de franceză Daniela Mihalciac, toată numai suflet. Văzându-i atunci pentru prima oară, mi-am zis că acești slovaci sunt mai aproape de cer decât oricare locuitori din acest ținut de rai. De unde și numele localității Valea cea mai apropiată de Cer – i-am zis eu. Versiunea oficială este însă alta. „În trecut, acest ținut a fost acoperit cu păduri de cer, de unde provine și denumirea localității, precum și a ansamblului folcloric – Cerovina”. Tot atunci aveam să-l cunosc și pe talentatul și iubitul instructor al ansamblului, nimeni altul decât actualul deputat în Parlamentul României din partea U.D.S.C.R., Merka Adrian Miroslav, un tânăr minunat! Iată cum își întâmpină acest tânăr minunat musafirii în pragul celei de-a treia sărbători de suflet a slovacilor din Valea Cerului:
Dragi tineri, distinși musafiri, dragi participanți la festival,
Ne întâlnim la a treia ediție a Festivalului Folcloric Internațional din Valea Cerului 2007.
Sunt bucuros că această mică localitate slovacă din Bihorul românesc poate fi locul unde se întâlnește tineretul slovac din România cu tineretul slovac din Slovacia și din străinătate.
Ceea ce ne unește pe toți este iubirea pentru folclorul slovac.
Haideți să ne bucurăm împreună că dansul și cântecul slovac n-au pierit!”
În județul Bihor, trăiesc astăzi circa 8.650 de slovaci.
Iată și programul zilelor de sâmbătă și duminică (22-23 septembrie):
Sâmbătă - 22 septembrie
15.00-15.30 – sosirea invitaților
16.00-16.30 – parada costumelor
17.00 – deschiderea festivă
17.30-20.00 – spectacol festiv (prima parte)
20.30-21.30 – cina
22.00 – bal
Duminică – 23 septembrie
10.00-11.00 – slujba religioasă
11.30-14.00 – spectacol festiv (partea a II-a)
14.00-14.30 – premierea și închiderea festivă.
Nu uitați de invitația adresată cu mult drag de dl Merka Francisc, președintele U.D.S.C.R., în calitate de principal organizator al manifestărilor, și de dl deputat Merka Adrian Miroslav, fiu al satului, și fost instructor al celor mai îndrăgiți folcloriști din Valea Cerului.
Ovidiu DAN vă asigură de un eveniment de neuitat, sâmbătă și duminică (22-23 septembrie), la Valea Cerului - Mai aproape de Cer!
P.S. Pentru mai multe poze de la evenimentul din 2004, accesați Galeria foto: Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:13:58 Ora de vară a Europei de Est