Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șezătoare literară

La Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”

Șezătoare literară

Joi, 27 ianuarie 2011, elevii clasei a III-a A, coordonați de învățătoarea Huza Floare-Emilia, de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea au prezentat în fața părinților activitatea extracurriculară „Șezătoare literară”.

La această manifestare culturală au fost invitați: doamna director prof. Bunea Maria-Adriana, doamna bibliotecar, prof. Trofin Mariana, prof. Hanga Gheorghe și Mariana Lucaci, iar juriul a fost alcătuit din cinci elevi din clasa a VII-a A: Bursuc Alexandra, Chira Diana, Fazekas Lilla, Haghgou Daniel și Stănescu Răzvan
Pentru asigurarea festivității acțiunii, clasa a fost decorată cu scene din povești, citate despre carte și importanța ei, panouri bibliografice cu autori cunoscuți și fragmente din lecturile citite. Doamna bibliotecar a amenajat o mică expoziție de carte care a dat o valoare educativă ambianței.
Prima parte a activității a cuprins un mănunchi de întrebări din lecturile citite în semestrul I: „Spărgătorul de nuci”, „Fram, ursul polar”, „Domnu’ Trandafir” și „Pinocchio”.
Împărțiți în șase grupe, cei 30 de competitori au răspuns la probe ce verificau cunoașterea conținutului lecturilor și la alte activități care îi puneau într-o situație problemă: *Recunoaște lectura și autorul din fragmentul dat *Cine a spus așa și în ce împrejurare? *Completează versurile date cu rime potrivite! *Spune ghicitori, proverbe despre carte și învățătură! *Citește expresiv fragmentul extras din cutie! *Desenează Spărgătorul de nuci din lectura cu același nume!
După întrecere, elevii au fost răsplătiți de părinți cu multe bunătăți, moment în care elevii și părinții au audiat opera „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski.
În partea a doua, elevii au prezentat scurte scenete, dramatizări, din lecturile: „Dumbrava minunată”, „La cireșe”, „Pupăza din tei”, „Fata babei și fata moșneagului”, „Moș Ion Roată și Cuza Vodă”, „Vizită” și monologul „Cumătra vulpe-i necăjită”.
Îmbrăcați în costume superbe, micii actori au reușit să trezească în sufletul spectatorilor emoții și bucurii de neuitat, iar sala i-a răsplătit cu aplauze.
La final, am apreciat comportarea elevilor și calitatea contribuției fiecăruia la reușita activității. Am acordat diplome, dulciuri și un semn de carte tuturor elevilor, iar doamna bibliotecar (Mariana Trofin) le-a oferit cărți, grupelor situate pe primele trei locuri.
Prin această activitate am dorit să-i acomodez pe elevi cu instrumentele muncii intelectuale, în primul rând cititul, deoarece concursurile literare reprezintă o modalitate foarte eficientă de îmbogățire a cunoștințelor și, implicit de cultivare a capacității de vorbire.
Mulțumim doamnei director Bunea Maria-Adriana și colegilor profesori care au fost alături de noi și ne-au sprijinit în această manifestare culturală. (Huza Floare-Emilia)

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:44:30 Ora de vară a Europei de Est