Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul pentru sănătatea ta!

În 4-6 februarie, la Iași

Târgul pentru sănătatea ta!

Bioma Agro Ecology Co organizează, în parcul Bisericii Toma Cozma din Iași, ECOAGRIS - Târgul pentru sănătatea ta.

Expoziția cu vânzare se va desfășura periodic în parcul Bisericii Toma Cozma din Iași (str. Toma Cozma, nr. 41, în apropierea liceului „C. Negruzzi”), iar intrarea va fi liberă. Primele serii ale manifestării se vor derula după cum urmează: 4-6 februarie, 18-20 februarie, 4-6 martie și 15-17 aprilie 2011.
ECOAGRIS se bucură de participarea unor producători consacrați din diferite județe ale țării (Iași, Maramureș, Neamț, Suceava, Brașov, Sălaj, Giurgiu, Constanța etc), precum și a unor societăți recunoscute pe plan internațional (din Israel și Ungaria), care vor oferi publicului larg:  
*alimente bio și produse tradiționale (preparate din carne de porc Mangalița, fără colesterol, brânzeturi, prăjituri și plăcinte de casă, sărmăluțe, miere de albine etc)  
*fructe, legume, conserve, produse naturiste, suplimente nutritive naturale, vitamine;
*dulciuri, băuturi (pălincă naturală, vin ecologic), ceai, siropuri și produse dietetice;
*produse apicole uleiuri naturale, tincturi și extracte din plante, plante medicinale
*cosmetice, produse de îngrijire personală, săpunuri naturale
*detergenți și soluții bio pentru casă, ambalaje ecologice...
În dorința de a diversifica activitățile și de a angaja cât mai mult interesul vizitatorilor, fiecare ediție vine cu elemente de noutate. Astfel, în cadrul ediției din perioada 4-6 februarie a ECOAGRIS - Târgul pentru sănătatea ta se va inaugura „Atelierul gastronomic” în cadrul căruia doamna Rodica Þiplea, producător tradițional din Maramureș, va găti în fața publicului plăcinte și sărmăluțe tradiționale. Aceasta pentru că scopul principal al manifestării – după cum au declarat organizatorii - îl constituie tocmai educația și creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos, precum și stimularea interesului de a redescoperi și pune în valoare vechile datini și tehnici autohtone. În cadrul manifestării vom lansa invitație și unor clase de copii de la școli primare, care vor putea astfel să învețe cum se prepară aceste produse și care este importanța lor pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.
Totodată, vor fi prezente la târg și renumitele preparate tradiționale maramureșene din carne de porc Mangalița, fără colesterol. „Carnea de porc Mangalița - explică domnul Ioan Tătăran, președintele Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice din Maramureș - este o carne marmorată, având grăsime intramusculară, țesutul este maturat, nu conține toxine, are conținut scăzut de apă, calități gustative foarte bune. De remarcat este faptul că grăsimea de porc Mangalița conține Omega 3 (acizi grași nesaturați) la fel ca și grăsimea de somon. Datorită acestor calități carnea și preparatele din carne de Mangalița sunt recomandate în alimentația persoanelor cu boli cardiovasculare, precum și în alimentația copiilor sau a persoanelor în vârstă. Societatea noastră este prima care a reînnodat firul rupt al creșterii și prelucrării cărnii de Mangalița, oferind consumatorilor produse sănătoase de înaltă calitate”.
ECOAGRIS - Târgul pentru sănătatea ta adaugă încă o notă specifică prin prezentarea de produse, tehnici și inputuri autorizate pentru agricultura ecologică (fertilizatori și amelioratori ecologici, fertilizatori având caracter fitosanitar) sau tratamente ecologice pentru protecția mediului (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului organic, pentru tratarea ecologică a terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc), cu adresare directă pentru cei care implementează proiecte în agricultură, protecția mediului, zootehnie sau industria alimentară.
Adăugăm că ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta beneficiază de un ambient generos prin parteneriatul cu Parohia Toma Cozma din Iași, care a pus la dispoziție parcul Bisericii. Prin astfel de acțiuni, suntem încredințați că numărul celor interesați pentru a-și cultiva terenul într-un mod care să asigure sănătatea mai multor generații va spori considerabil, cu reflectare pozitivă în formarea unei conștiințe responsabile pentru mediul înconjurător. De asemenea, apreciem că pentru zona noastră, agricultura ecologică ar putea constitui un frumos punct de plecare care să completeze în mod fericit potențialul ecoturistic și spiritual de care beneficiază Moldova și Bucovina - a declarat preotul Mihai Mărgineanu, paroh la Biserica Toma Cozma, unde se desfășoară ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta.
Program de vizitare
*zilnic, între orele 10.00 și 18.00
*vineri, 4 februarie, ora 13.00 - deschiderea oficială a târgului cu vânzare; ora 13.30 – conferință de presă (Vasilica Onofrei)

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 06:27:37 Ora de vară a Europei de Est