Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

„Străzi pentru oameni”

Între 16 și 22 septembrie – „Săptămâna mobilității europene 2007”

„Străzi pentru oameni”

În perioada 16 – 22 septembrie 2007, va avea loc a VI-a ediție a „Săptămânii mobilității europene 2007” sub deviza „Străzi pentru oameni”. În această săptămână, cetățenii întregului continent sunt invitați să participe la manifestări care să promoveze modalitățile de transport nepoluante (biciclete, role, mersul pe jos) sau mijloacele de transport în comun, cu scopul conștientizării populației asupra impactului negativ pe care-l are traficul auto asupra mediului înconjurător și sănătății umane.

Aceasta temă încurajazǎ autoritǎțile locale sǎ aloce mai mult spațiu traficului nemotorizat și sǎ regândeascǎ balanța dintre spațiul ocupat de mașini și spațiul verde în vederea îmbunǎtǎțirii calitǎții aerului la nivel local, una dintre problemele majore ale Uniunii Europene și a statelor membre.
n vederea transmiterii unui mesaj pozitiv care sǎ promoveze România printre statele cele mai implicate și interesate în conștientizarea autoritǎților locale și implicit a cetǎțenilor asupra importanței reducerii poluǎrii prin orice mijloace și creșterea calitǎții vieții autoritǎțile locale.  Primǎriile (din orașe și municipii) sunt invitate sǎ se implice activ prin organizarea, la nivel local, a unor activitǎți de promovarea a mijloacelor de transport nepoluante, dezbateri, activitǎți culturale și sportive în aer liber cu participarea cetǎțenilor.
Având în vedere că edițiile anterioare au avut un real succes în rândul țărilor participante și pentru că opinia publică a răspuns favorabil la această inițiativă, este necesar să se întreprindă eforturi suplimentare pentru a încuraja pe termen lung schimbarea comportamentului populației în privința modalităților nepoluante de transport. Managementul mobilității este un element esențial pentru dezvoltarea durabilă a comunităților, fiind o abordare bazată pe parteneriate și instrumente de informare, comunicare, organizare, coordonare și promovare a acțiunilor colective necesare asigurării unui mediu sănătos.
Ziua de 22 septembrie este ziua în care populația din zona urbanǎ este îndemnatǎ sǎ renunțe la deplasarea cu mașina personalǎ în oraș și sǎ foloseascǎ mijloace de transport nepoluante sau chiar mersul pe jos. Îndemnul pentru aceastǎ zi este: „ În oraș fǎrǎ mașina personalǎ!” („ In Town Without My Car!”).
Autoritǎțile locale sunt invitate sǎ se înregistreze ca participanți oficiali pe site-ul : www.mobilityweek.eu și sǎ semneze în Carta Europeanǎ.           .
Programul activitǎților  organizate în județul Bihor  
Activitǎțile dedicate “Sǎptǎmânii mobilitǎții europene“ care se vor desfǎșura în municipiul Oradea sunt organizate de Primǎria municipiului Oradea, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Regia Autonomǎ Transport Local Oradea, și instituții de învǎțǎmânt din municipiul Oradea.
În 18 și 19.09.2007, ora 9.30 – seminar cu tema “Transportul urban între necesar și durabil”, organizat la Primǎria mun. Oradea, Centrul de Asistențǎ Socialǎ, str. Primǎriei, nr. 3
20.09.2007 , ora 12.30 – concurs de desene pe asfalt cu tema “ Strǎzi pentru oameni”, în parcul din zona Cetǎții Oradea (cu participarea elevilor din ciclul primar); precum și distribuire de pliante în municipiul Oradea;
21.09.2007, ora 14.00 - concurs de biciclete și role, pe categorii de vârstǎ, în Parcul Petöfi din Oradea, cu participarea elevilor din ciclul primar și gimnazial;
21.09.2007 - mǎsurarea nivelul de poluare a atmosferei în zona centralǎ a mun. Oradea, cu trafic intens, cu ajutorul autolaboratorului din dotarea A.P.M. Bihor (dacǎ condițiile meteorologice vor permite);
22.09.2007 - mǎsurarea nivelul de poluare a atmosferei în aceeași zona centralǎ a mun. Oradea cu ajutorul autolaboratorului din dotarea A.P.M. Bihor,cu oprirea traficului auto;
22.09.2007, ora 10  - turul orașului cu bicicleta, pe un traseu stabilit: Piața Unirii, Str. Avram Iancu - Str. Armatei Roșii - Str. Universitǎții - Str. Armatei Roșii –   Str. Sucevei – Str. Horea – Parcul 22 Decembrie – Str. Horea – Str. Sucevei - Str. Avram Iancu - Piața Unirii. 
 La Marghita          
Tot în cadrul „Săptămănii mobilității europene”, Primăria municipiului Marghita va organiza următoarele activitǎți:
 - în 17 septembrie
* acțiuni de mediatizare a importanței promovării soluțiilor de transport durabil
* conștientizarea publicului privind impactului transportului urban asupra sănătății populației și asupra mediului înconjurător prin distribuirea materialelor informative  pe str. Calea Republicii. 
- în 22 septembrie  - ,, În oraș fără automobilul meu”
*va fi interzisǎ circulația cu autovehicule pe strada Calea Republicii, de la intersecția cu Aleea Înfrățirii pănă la intersecția cu str. Crișan, între orele 09-15. Pentru cetățeni se recomandă folosirea mijloacele de deplasare nepoluante.
În cadrul -,,Zilele orașului” ( 28-30.09.), se vor desfășura programe destinate”Săptămănii mobilității europene”.
Vineri, 28 septembrie
*acțiuni de mediatizare a importanței promovării soluțiilor de transport durabil și  conștientizarea publicului privind impactului  transportului urban asupra sănătății populației și asupra mediului înconjurător prin distribuirea materialelor informative  pe Calea Republicii;
Concurs - tenis de câmp
 Sâmbătă, 25 septembrie
- la 14.00 – „Fauna și flora din zona Marghita”- simpozion organizat de Asociația  ecologică „Trei copaci„ din Marghita;
- la 17.00 – conferință „Pași spre Europa”
 Duminică, 26 septembrie
 -concurs de role și biciclete pe str.Horea, adresat elevilor din ciclul primar și gimnazial
 -demonstrație trial pe str. Horea.
ing. Felicia Enache,
consilier principal A.P.M. Bihor

 

Trimite email

duminică, 3 iulie 2022