Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Străzi pentru oameni”

Între 16 și 22 septembrie – „Săptămâna mobilității europene 2007”

„Străzi pentru oameni”

În perioada 16 – 22 septembrie 2007, va avea loc a VI-a ediție a „Săptămânii mobilității europene 2007” sub deviza „Străzi pentru oameni”. În această săptămână, cetățenii întregului continent sunt invitați să participe la manifestări care să promoveze modalitățile de transport nepoluante (biciclete, role, mersul pe jos) sau mijloacele de transport în comun, cu scopul conștientizării populației asupra impactului negativ pe care-l are traficul auto asupra mediului înconjurător și sănătății umane.

Aceasta temă încurajazǎ autoritǎțile locale sǎ aloce mai mult spațiu traficului nemotorizat și sǎ regândeascǎ balanța dintre spațiul ocupat de mașini și spațiul verde în vederea îmbunǎtǎțirii calitǎții aerului la nivel local, una dintre problemele majore ale Uniunii Europene și a statelor membre.
n vederea transmiterii unui mesaj pozitiv care sǎ promoveze România printre statele cele mai implicate și interesate în conștientizarea autoritǎților locale și implicit a cetǎțenilor asupra importanței reducerii poluǎrii prin orice mijloace și creșterea calitǎții vieții autoritǎțile locale.  Primǎriile (din orașe și municipii) sunt invitate sǎ se implice activ prin organizarea, la nivel local, a unor activitǎți de promovarea a mijloacelor de transport nepoluante, dezbateri, activitǎți culturale și sportive în aer liber cu participarea cetǎțenilor.
Având în vedere că edițiile anterioare au avut un real succes în rândul țărilor participante și pentru că opinia publică a răspuns favorabil la această inițiativă, este necesar să se întreprindă eforturi suplimentare pentru a încuraja pe termen lung schimbarea comportamentului populației în privința modalităților nepoluante de transport. Managementul mobilității este un element esențial pentru dezvoltarea durabilă a comunităților, fiind o abordare bazată pe parteneriate și instrumente de informare, comunicare, organizare, coordonare și promovare a acțiunilor colective necesare asigurării unui mediu sănătos.
Ziua de 22 septembrie este ziua în care populația din zona urbanǎ este îndemnatǎ sǎ renunțe la deplasarea cu mașina personalǎ în oraș și sǎ foloseascǎ mijloace de transport nepoluante sau chiar mersul pe jos. Îndemnul pentru aceastǎ zi este: „ În oraș fǎrǎ mașina personalǎ!” („ In Town Without My Car!”).
Autoritǎțile locale sunt invitate sǎ se înregistreze ca participanți oficiali pe site-ul : www.mobilityweek.eu și sǎ semneze în Carta Europeanǎ.           .
Programul activitǎților  organizate în județul Bihor  
Activitǎțile dedicate “Sǎptǎmânii mobilitǎții europene“ care se vor desfǎșura în municipiul Oradea sunt organizate de Primǎria municipiului Oradea, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Regia Autonomǎ Transport Local Oradea, și instituții de învǎțǎmânt din municipiul Oradea.
În 18 și 19.09.2007, ora 9.30 – seminar cu tema “Transportul urban între necesar și durabil”, organizat la Primǎria mun. Oradea, Centrul de Asistențǎ Socialǎ, str. Primǎriei, nr. 3
20.09.2007 , ora 12.30 – concurs de desene pe asfalt cu tema “ Strǎzi pentru oameni”, în parcul din zona Cetǎții Oradea (cu participarea elevilor din ciclul primar); precum și distribuire de pliante în municipiul Oradea;
21.09.2007, ora 14.00 - concurs de biciclete și role, pe categorii de vârstǎ, în Parcul Petöfi din Oradea, cu participarea elevilor din ciclul primar și gimnazial;
21.09.2007 - mǎsurarea nivelul de poluare a atmosferei în zona centralǎ a mun. Oradea, cu trafic intens, cu ajutorul autolaboratorului din dotarea A.P.M. Bihor (dacǎ condițiile meteorologice vor permite);
22.09.2007 - mǎsurarea nivelul de poluare a atmosferei în aceeași zona centralǎ a mun. Oradea cu ajutorul autolaboratorului din dotarea A.P.M. Bihor,cu oprirea traficului auto;
22.09.2007, ora 10  - turul orașului cu bicicleta, pe un traseu stabilit: Piața Unirii, Str. Avram Iancu - Str. Armatei Roșii - Str. Universitǎții - Str. Armatei Roșii –   Str. Sucevei – Str. Horea – Parcul 22 Decembrie – Str. Horea – Str. Sucevei - Str. Avram Iancu - Piața Unirii. 
 La Marghita          
Tot în cadrul „Săptămănii mobilității europene”, Primăria municipiului Marghita va organiza următoarele activitǎți:
 - în 17 septembrie
* acțiuni de mediatizare a importanței promovării soluțiilor de transport durabil
* conștientizarea publicului privind impactului transportului urban asupra sănătății populației și asupra mediului înconjurător prin distribuirea materialelor informative  pe str. Calea Republicii. 
- în 22 septembrie  - ,, În oraș fără automobilul meu”
*va fi interzisǎ circulația cu autovehicule pe strada Calea Republicii, de la intersecția cu Aleea Înfrățirii pănă la intersecția cu str. Crișan, între orele 09-15. Pentru cetățeni se recomandă folosirea mijloacele de deplasare nepoluante.
În cadrul -,,Zilele orașului” ( 28-30.09.), se vor desfășura programe destinate”Săptămănii mobilității europene”.
Vineri, 28 septembrie
*acțiuni de mediatizare a importanței promovării soluțiilor de transport durabil și  conștientizarea publicului privind impactului  transportului urban asupra sănătății populației și asupra mediului înconjurător prin distribuirea materialelor informative  pe Calea Republicii;
Concurs - tenis de câmp
 Sâmbătă, 25 septembrie
- la 14.00 – „Fauna și flora din zona Marghita”- simpozion organizat de Asociația  ecologică „Trei copaci„ din Marghita;
- la 17.00 – conferință „Pași spre Europa”
 Duminică, 26 septembrie
 -concurs de role și biciclete pe str.Horea, adresat elevilor din ciclul primar și gimnazial
 -demonstrație trial pe str. Horea.
ing. Felicia Enache,
consilier principal A.P.M. Bihor

 

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 01:50:42 Ora de vară a Europei de Est