Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”

Alexandra Paina

„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”

Alexandra Paina este un copil teribil care face cinste generației sale, un exemplu de voință, dăruire și perseverență pentru a urca spre culmile afirmării artistice, într-un domeniu mai puțin curtat de copiii zilelor noastre, tot mai mult infestați cu microbul calculatorului… Alexandra se încăpățânează să cânte muzică populară

 Și o face bine, după cum arată premiile pe care le-a obținut la nenumărate festivaluri și concursuri. De prin 2008-2009, drumurile nostre se intersectează tot mai des și i-am tot promis că într-o zi vom sta de vorbă spre a o prezenta cititorilor. Iată că momentul adevărului a sosit, iar Alexandra Paina, domnișoara din a VIII-a (de loc din Sântandrei) e gata să ne răspundă…, să ne povestească despre ceea ce face ea de câțiva ani cu bune rezultate pe calea afirmării artistice, în muzica populară.
-Alexandra, nu te întreb ce ai făcut în ultimii 20 de ani, ce ai mâncat ieri și unde ai cântat astăzi, de când cânți și cum cânți. Doresc să ne spui cum ți-au mers treburile în 2010, pentru că ne-am întâlnit cam des: ba la „Bălcescu”, ba la palat, ba pe la serbările din județ. Aud că ai ajuns și pe sticlă la mai multe televiziuni…
-Anul 2010 a fost pentru mine un an plin…, cu multe spectacole și filmări, la care am răspuns cu mult drag de fiecare dată. Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig. Aș dori să amintesc pentru început festivalul de „Datini și obiceiuri de Crăciun” din decembrie 2009, unde am obținut premiul I, ceea ce a însemnat pentru mine un semn bun și un imbold pentru 2010.
Am participat la proiectul „Folclorul înnobilează omul”, organizat la școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea, cu care am avut mai multe spectacole pe toată perioada proiectului, finalizate cu o tabără la Pădurea Neagră.
În 27 aprilie 2010, am fost invitată la emisiunea „Așa-i hora la români” la postul Etno tv. De 1 iunie, de Ziua copilului, am participat și eu la spectacolul organizat de Primăria comunei Sântandrei, și sunt mândră să cânt consătenilor mei ori de câte ori am ocazia. În data de 8 iunie 2010, la concursul „Plaiuri bihorene”, organizat la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, am obținut premiul I. 
Am avut apoi o vară plină de spectacole, pe la zilele comunelor, până pe 31 iulie când, din nou, am participat la festivalul „Comori de aur” de la Beclean, unde am obținut mențiune la proba de interpretare, iar la proba prezentării unui costum popular autentic pe care l-am prezentat sub forma unei poezii, am obținut locul I. Luna august am început–o cântând la festivalul berii de la Prezident, în Băile Felix, în fața unui public numeros. După care în 27 august, am participat iar la emisiunea „Cucurigii jumuliți” și emisiunea „Să petrecem în familie cu Gelu Voicu” la postul Etno tv unde am avut plăcerea să cunosc mari interpreți ai muzicii populare, din alte zone ale țării, bucurându-mă să fiu alături de ei în acele emisiuni.
 -Ce înseamnă pentru tine marii interpreți de muzică populară?
 -Ce altceva decât modele autentice de urmat, de probitate profesională, de dăruire și pasiune, caractere puternice, oameni care au știut ce vor, au muncit mult, au luptat și au învins, adică s-au realizat în cariera artistică.
 -De obicei, toamna este anotimpul în care se culeg roadele, poate nu și pentru tine, din moment ce la mijlocul lui septembrie încep cursurile. Există însă și o „toamnă orădeană”, un festival al toamnei, la care ai participat din plin...  
-În luna septembrie, am reușit să ajungem și în studiourile postului de televiziune Hora tv din Zalău, iar după aceea la postul Info tv Arad. După care a venit rândul spectacolelor din cadrul „Toamnei orădene” unde am fost prezentă alături de ansamblurile „Florile Bihorului” și „Nuntașii Bihorului”. Cu toate că sunt în clasa a VIII-a și am un an greu pentru că mă pregătesc pentru intrarea la liceu, încerc să fac față cât pot de bine la activitățile la care particip.
-Iar din câte am aflat, în decembrie ai avut un finiș în forță: un loc pe podium și câteva emisiuni tv.
 -În 2 decembrie am obținut premiul III la festivalul „Cântec mândru de pe Crișuri”, după care am fost invitați din nou la București, unde alături de ansamblul „Florile Bihorului”, Anamaria Gal, Sergiu Chirce și Ovidiu Piscoi, am fost prezenți în cadrul emisiunilor „Veselie în bucătărie” și „Zile de sărbătoare” de pe postul Etno tv, iar în ziua următoare, am reușit să ajungem la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”, pe postul Antena 1.
Acestea au fost câteva dintre participările și rezultatele mele în perioada la care ne-am referit, activități pe care le-am desfășurat cu multă bucurie și dragoste pentru cântec. Profit de ocazie pentru a le mulțumi din suflet tuturor celor care m-au susținut și m-au sprijinit în tot ceea ce am realizat în 2010, familiei mele, care se sacrifică mult pentru ca eu să pot participa la atâtea spectacole, festivaluri, concursuri și filmări, dar și profesorilor mei, care mă înțeleg și mă ajută să-mi urmez drumul pe care am pornit de câțiva ani… de culegător și interpret al unor nestemate ale folclorului bihorean…
-Alexandra, fie ca drumul tău să te conducă spre noi izbânzi și în 2011, să te bucuri de rezultate pe măsura talentului și a tuturor investițiilor făcute chiar și în vreme de criză! (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”.   

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 05:52:25 Ora de vară a Europei de Est