Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Conferința națională “Anul european al voluntariatului 2011 în România”

Vineri, la București

Conferința națională “Anul european al voluntariatului 2011 în România”

Vineri, 4 februarie 2011, a avut loc, la București, primul eveniment din calendarul oficial de activități dedicate Anului european al voluntariatului în România – Conferința națională Anul european al voluntariatului 2011 în România.

Conferința a reunit 195 de participanți - voluntari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care implică voluntari, instituții publice care lucrează cu voluntari sau care au competențe în sprijinirea activităților de voluntariat, instituții publice și private care finanțează activități de voluntariat, reprezentanți ai companiilor care sprijină implicarea angajaților în programe de voluntariat din 20 de județe (Alba, Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Iași, Olt, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Timiș, Maramureș) și din București și reprezentanți ai presei.
S-au adresat participanților, în deschiderea conferinței, Vladimir Simon, director de programe,
Centrul de cercetare și consultanță în domeniul culturii din subordinea Ministerului Culturii și
Patrimoniului Național – organismului național de implementare a AEV, Iulia Deutsch, șef adjunct al reprezentanței Comisiei Europene în România, Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Monica Calotă, director, Agenția națională pentru programe comunitare în domeniul educației și formării profesionale (ANPCDEFP), Széll Lõrincz, vicepreședinte, Autoritatea Națională de Sport și Tineret - Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Cristina Rigman, președinte VOLUM - Federația organizațiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România.
“Să avem o strategie națională privind voluntariatul”
„Acest an nu va rezolva toate problemele voluntariatului, dar ne propunem ca la sfârșitul acestui an să avem o strategie națională privind voluntariatul”, a declarat Vladimir Simon, coordonatorul Centrului de cercetare și consultanță în domeniul culturii din subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național - organismului național de implementare a AEV 2011.
„Anul european al voluntariatului este un succes enorm al societății civile din Europa. El este numai începutul unei serii de ani europeni în care voluntariatul va ocupa un rol important,
asigurând continuitatea acțiunilor începute în acest an. România are nevoie de o serie de schimbări și investiții care să ajute voluntariatul să se dezvolte și să își dovedească valoarea pe care o are atât pentru societate în ansamblu, cât și pentru persoanele care se implică.
Lipsa unor strategii și/sau politici publice naționale de sprijinire a voluntariatului
În timp ce unele țări europene culeg date care permit evaluarea valorii contribuției voluntariatului în termeni financiari prin raportare la produsul intern brut, România nu are date certe cu privire la numărul de voluntari activi și profilul lor demografic. Ultimul studiu al Comisiei Europene cu privire la voluntariat evidențiază România pentru lipsa unor strategii și/sau politici publice naționale de sprijinire a voluntariatului, dar scoate în evidență și tendința constantă de creștere, chiar dacă modestă, a nivelului de implicare în activități de voluntariat”, a declarat Cristina Rigman, președinte VOLUM - Federația organizațiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România.
Participanții la conferință au dezbătut teme de interes pentru mișcarea de voluntariat din România în cadrul a patru grupuri de lucru tematice: recunoașterea competențelor dobândite prin voluntariat, definiție și cadru legal pentru voluntariat, codul etic al organizatorilor activităților de voluntariat, voluntariatul sprijinit de angajator și responsabilitatea socială corporatistă. Discuțiile pe aceste teme vor fi continuate, pe tot parcursul anului, urmărindu-se ca, până la sfârșitul acestui an, rezultatele acestora să fie integrate într-o strategie națională de dezvoltare a voluntariatului.
Târgul de oferte și parteneriat
În cadrul conferinței a avut loc Târgul de oferte și parteneriat - un spațiu deschis interacțiunii și dialogului dintre participanți și o oportunitate de a se informa cu privire la oportunitățile
disponibile pe durata anului 2011. Elementele centrale ale târgului au fost construite în jurul mai multor acțiuni și evenimente care vor marca Anul european al voluntariatului în România: Săptămâna națională a voluntariatului (9-15 mai), Caravana europeană în România (9-15 mai), Catalogul societății civile și oferta de cursuri a Fundației pentru dezvoltarea societății civile (permanent), cursurile de formare oferite de ANPCDEFP (permanent /la cerere).
Sesiunea finală a conferinței a oferit participanților ocazia să afle mai multe informații cu privire la programe de finanțare active în România, precum programele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, programul Europa pentru cetățeni, programul Cultura, programele gestionate de ANPCDEFP – „Învățare pe tot parcursul vieții” și „Tineret în Acțiune”.
Pașii următori din calendarul de acțiuni oficiale ale AEV 2011 în România includ demararea campaniei de promovare a voluntariatului sub egida AEV 2011, pregătirea platformei naționale online de management al cererii și ofertei de voluntariat și pregătirea evenimentelor din luna mai.
Grupurile de lucru reunite la conferință își vor continua activitatea pe cele patru teme majore de interes și se vor reuni din nou la finalul lunii martie. (Miruna Covaci)

Trimite email

Saturday, 3 June 2023