Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Ministrul Borbely Laszlo și ministrul ungar, Fazekas Sandor, au semnat protocolul sesiunii

Marți, la Oradea

Ministrul Borbely Laszlo și ministrul ungar, Fazekas Sandor, au semnat protocolul sesiunii

Luni și marți (14-15 februarie 2011), la hotel Continental Forum din Oradea a avut loc cea de-a VIII-a sesiune a Comisiei mixte româno-ungare pentru realizarea prevederilor Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protecției mediului.

Lucrările acestei sesiuni au fost conduse de către dl Borbely Laszlo, ministrul Mediului și Pădurilor din România și dl Fazekas Sandor, ministrul Dezvoltării Rurale din Ungaria.
O colaborare exemplară
„Ieri, am lucrat din greu. Azi (marți –n.n.), pregătim semnarea protocolului. Aș vrea să fac câteva considerații generale, a spus ministrul Mediului, dl Borbely Laszlo, în deschiderea reuniunii de marți. Anul trecut, a fost o colaborare exemplară, deși am avut și situații foarte dificile: inundații și în România și în Ungaria, dar ne-am ajutat reciproc”... Pe baza unui regulament pus la punct, au avut loc mai multe întâlniri, atât la București, cât și la Budapesta, ocazie cu care au fost inventariate toate problemele. „În aceste șase luni, avem șansa să profităm de președinția ungară a Uniunii Europene. Sunt convins că va fi adoptată strategia Dunării de către Uniunea Europeană. Astăzi, parlamentul european va dezbate etapele strategiei Dunării...”
Omologul ungar, ministrul Fazekas Sandor a făcut aprecieri la adresa orașului Oradea, un oraș istoric, cu multe arii protejate... Și ministru Fazekas a apreciat colaborarea de până acum ca fiind deosebit de fructuoasă și a ținut să mulțumească ministrului Borbely și României pentru ajutoarele acordate în cadrul inundațiilor și catastrofei ecologice („noroiul roșu”) de la Kolontar. Și domnia sa a făcut trimiteri la președinția ungară a UE și la strategia Dunării, subliniind faptul că este important ca România și Ungaria să aibă cât mai multe proiecte comune, de care vor profita inclusiv țările din zonă.
Ministrul Borbely nu este mulțumit de absorbția fondurilor europene  
Ministrul român al Mediului avea să se refere și la o „problemă sensibilă”: absorbția fondurilor europene, chestiune de care se arată complet nemulțumit și aici trebuie să luăm lecții, să învățăm de la partea ungară. După ce că am fost primii la semnat și ni s-au aprobat 3,7 miliarde de euro, nu am fost în stare să absorbim decât 100 de milioane de euro.
„Proiecte, proiecte și iarăși proiecte!”
Revenind la problemele comune și la protocolul româno-ungar, ministrul Mediului și Pădurilor a arătat că ambele țări au situri contaminate și că în acest sens vor avea la dispoziție 100 de milioane, bani europeni, pentru decontaminarea lor. Legat de strategia Dunării, ministrul are motive de mândrie, după cum singur a declarat-o, pentru faptul că a prevăzut și a semnat, încă din 2008, „un memorandum cu Ungaria și Bulgaria în ceea ce privește colaborarea în privința Dunării, iar după trei ani, avem bucuria să fie finalizată strategia Dunării”.
Ministrul s-a referit apoi la proiectul comun legat de ariile protejate. „De cinci ani se discută de o administrare comună a Parcului natural Cefa. Există toate prevederile în acest sens pentru proiecte comune și administarea în comun a celor 13.000 de hectare...”
În privința proiectului Roșia Montană (exploatarea aurului), partea română a trimis omologilor unguri încă din ianuarie studiul de impact și analiza în detaliu, iar de-acum așteaptă răspunsul lor. „Noi vom respecta toate prevederile și legislația Uniunii Europene, vom aplica cele mai bune practici la acest proiect”, ține să sublinieze ministrul Borbely Laszlo. În problema Roșia Montană, ministrul Fazekas Sandor a declarat că „poziția Ungariei rămâne neschimbată. Suntem de părere că avem nevoie de mai multe luni pentru a studia documentația foarte vastă trimisă de partea română”... Făcând referire și la catastrofa ecologică de la Kolontar (și Baia Mare), ministrul ungar a ținut să sublinieze faptul că „atenția noastră este îndreptată spre sănătatea populației și a mediului”.
„CET Oradea va fi retehnologizat”
Răspunzând întrebărilor ziariștilor, ministrul Borbely s-a referit și la problema CET Oradea, arătând că a fost informat la timp despre poluarea (CET)... „datorată vremii, din cauza condițiilor vremii. CET este pe lista postmediu și va fi retehnologizat din bani de mediu...”
Ministrul a mai făcut câteva „precizări de principiu” legate de studiul pentru reducerea de emisii și evaluarea consecințelor acestor reduceri de emisii, legate de taxa de primă înmatriculare  (declarând că: „dorim mai puține mașini poluante”) și de închiderea a patru bataluri. „De 20 de ani, vorbim despre situri contaminate, iar acum avem 120 de milioane de lei (din fondul de mediu) pentru închiderea a patru bataluri, care sunt tot atâtea surse de poluare...”
La încheierea conferinței, s-a ieșit pe teren. S-a făcut o vizită de lucru la secțiunea amenajată a malului Crișului Repede. (Ovidiu DAN)

Trimite email

vineri, 3 decembrie 2021