Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ministrul Borbely Laszlo și ministrul ungar, Fazekas Sandor, au semnat protocolul sesiunii

Marți, la Oradea

Ministrul Borbely Laszlo și ministrul ungar, Fazekas Sandor, au semnat protocolul sesiunii

Luni și marți (14-15 februarie 2011), la hotel Continental Forum din Oradea a avut loc cea de-a VIII-a sesiune a Comisiei mixte româno-ungare pentru realizarea prevederilor Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protecției mediului.

Lucrările acestei sesiuni au fost conduse de către dl Borbely Laszlo, ministrul Mediului și Pădurilor din România și dl Fazekas Sandor, ministrul Dezvoltării Rurale din Ungaria.
O colaborare exemplară
„Ieri, am lucrat din greu. Azi (marți –n.n.), pregătim semnarea protocolului. Aș vrea să fac câteva considerații generale, a spus ministrul Mediului, dl Borbely Laszlo, în deschiderea reuniunii de marți. Anul trecut, a fost o colaborare exemplară, deși am avut și situații foarte dificile: inundații și în România și în Ungaria, dar ne-am ajutat reciproc”... Pe baza unui regulament pus la punct, au avut loc mai multe întâlniri, atât la București, cât și la Budapesta, ocazie cu care au fost inventariate toate problemele. „În aceste șase luni, avem șansa să profităm de președinția ungară a Uniunii Europene. Sunt convins că va fi adoptată strategia Dunării de către Uniunea Europeană. Astăzi, parlamentul european va dezbate etapele strategiei Dunării...”
Omologul ungar, ministrul Fazekas Sandor a făcut aprecieri la adresa orașului Oradea, un oraș istoric, cu multe arii protejate... Și ministru Fazekas a apreciat colaborarea de până acum ca fiind deosebit de fructuoasă și a ținut să mulțumească ministrului Borbely și României pentru ajutoarele acordate în cadrul inundațiilor și catastrofei ecologice („noroiul roșu”) de la Kolontar. Și domnia sa a făcut trimiteri la președinția ungară a UE și la strategia Dunării, subliniind faptul că este important ca România și Ungaria să aibă cât mai multe proiecte comune, de care vor profita inclusiv țările din zonă.
Ministrul Borbely nu este mulțumit de absorbția fondurilor europene  
Ministrul român al Mediului avea să se refere și la o „problemă sensibilă”: absorbția fondurilor europene, chestiune de care se arată complet nemulțumit și aici trebuie să luăm lecții, să învățăm de la partea ungară. După ce că am fost primii la semnat și ni s-au aprobat 3,7 miliarde de euro, nu am fost în stare să absorbim decât 100 de milioane de euro.
„Proiecte, proiecte și iarăși proiecte!”
Revenind la problemele comune și la protocolul româno-ungar, ministrul Mediului și Pădurilor a arătat că ambele țări au situri contaminate și că în acest sens vor avea la dispoziție 100 de milioane, bani europeni, pentru decontaminarea lor. Legat de strategia Dunării, ministrul are motive de mândrie, după cum singur a declarat-o, pentru faptul că a prevăzut și a semnat, încă din 2008, „un memorandum cu Ungaria și Bulgaria în ceea ce privește colaborarea în privința Dunării, iar după trei ani, avem bucuria să fie finalizată strategia Dunării”.
Ministrul s-a referit apoi la proiectul comun legat de ariile protejate. „De cinci ani se discută de o administrare comună a Parcului natural Cefa. Există toate prevederile în acest sens pentru proiecte comune și administarea în comun a celor 13.000 de hectare...”
În privința proiectului Roșia Montană (exploatarea aurului), partea română a trimis omologilor unguri încă din ianuarie studiul de impact și analiza în detaliu, iar de-acum așteaptă răspunsul lor. „Noi vom respecta toate prevederile și legislația Uniunii Europene, vom aplica cele mai bune practici la acest proiect”, ține să sublinieze ministrul Borbely Laszlo. În problema Roșia Montană, ministrul Fazekas Sandor a declarat că „poziția Ungariei rămâne neschimbată. Suntem de părere că avem nevoie de mai multe luni pentru a studia documentația foarte vastă trimisă de partea română”... Făcând referire și la catastrofa ecologică de la Kolontar (și Baia Mare), ministrul ungar a ținut să sublinieze faptul că „atenția noastră este îndreptată spre sănătatea populației și a mediului”.
„CET Oradea va fi retehnologizat”
Răspunzând întrebărilor ziariștilor, ministrul Borbely s-a referit și la problema CET Oradea, arătând că a fost informat la timp despre poluarea (CET)... „datorată vremii, din cauza condițiilor vremii. CET este pe lista postmediu și va fi retehnologizat din bani de mediu...”
Ministrul a mai făcut câteva „precizări de principiu” legate de studiul pentru reducerea de emisii și evaluarea consecințelor acestor reduceri de emisii, legate de taxa de primă înmatriculare  (declarând că: „dorim mai puține mașini poluante”) și de închiderea a patru bataluri. „De 20 de ani, vorbim despre situri contaminate, iar acum avem 120 de milioane de lei (din fondul de mediu) pentru închiderea a patru bataluri, care sunt tot atâtea surse de poluare...”
La încheierea conferinței, s-a ieșit pe teren. S-a făcut o vizită de lucru la secțiunea amenajată a malului Crișului Repede. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 iulie 2025, 05:11:34 Ora de vară a Europei de Est