Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Revista de psihologie aplicată pentru copii și părinți – „Ioio”

Marți, a fost lansată la sala de ședințe a I.S.J. Bihor

Revista de psihologie aplicată pentru copii și părinți – „Ioio”

Salutăm apariția pe piață a revistei „Ioio”, revistă de psihologie aplicată pentru copii și părinți.

Publicația este scoasă de o echipă de psihologi din cadrul catedrei de Psihologie a Universității din Oradea (psiholog Ioana Tocai – redactor-șef, psiholog Sebastian Șipoș-Gug și dr. psiholog Carmen Bora, coordonați de dr. psiholog Simona Trip; designer – Gomboș Francisc Zoltan; grafică și imagine – Nicola Tania și Tabita Vede; consultanți: Elena Bonchiș, Daniel David și Aurora Szentagotai Tătar (dr. psihologi), revistă elaborată de Centrul de studii și cercetare în consiliere și educație rațional-emotivă și comportamentală.
Lansarea revistei a avut loc marți (15 februarie 2011), la sala mare de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, în prezența unui public numeros, alcătuit din cadre didactice din Oradea, dar și din județ.
Ioio” își propune să acceseze universul psihologic al copiilor
În deschiderea manifestării, dna prof. dr. Virginia Tiurbe, directorul Casei Corpului Didactic Bihor, a salutat apariția revistei, pe care o consideră potrivită, bine gândită și bine realizată, ancorată în realitățile copilului, și abordând un domeniu al sensibilității – dezvoltarea emoțională. Despre revistă au vorbit apoi cei care au scris-o: Ioana Tocai și Sebastian Șipoș-Gug, precum și coordonatorul echipei, dna dr. psiholog Simona Trip.
„Ioio” își propune să acceseze universul psihologic al copiilor, prin joc și culoare, folosind ca pretexte preocupări și interese caracteristice vârstei: povești (terapeutice) și jocuri diverse....
Aventurile dragonului Bodo
Numărul de debut cuprinde: povești terapeutice (Legenda unui zâmbet și Jucăriile anului trecut); dezvoltare emoțională (labirintul emoțiilor – Găsește-ți zâmbetul); pagină informativă (primul Crăciun), să ne distrăm (Om de zăpadă fără pereche); ne jucăm și învățăm să ne comportăm (Crăiasa zăpezii – joc de masă); în familie (Prăjiturile zâmbărețe); învățăm acceptarea necondiționată (Aventurile dragonului Bodo: Bodo învață să accepte); să ne imaginăm (Tu ești eroul tău! – joc de imaginație); pentru părinți (Acceptați copilul necondiționat); să colorăm (Personajele conform opiniilor personale); instrucțiuni (pentru jocul de masă).
În numărul 2, va fi abordată dezvoltarea emoțiilor pozitive, povestea „Þara fără soare”...
Program de consiliere, sub forma unui opțional
Colectivul de psihologi își propune să deruleze și un program de consiliere, sub forma unui opțional, cu participarea copiilor, dar și a părinților, sub formă de module (de 2-4 ori pe lună).
Așadar, un program îndrăzneț și o revistă remarcabilă pe care le salutăm, dorindu-le succes și împliniri! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Revista de psihologie aplicată pentru copii și părinți – „Ioio”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 2 decembrie 2020