Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

209 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu

Gojdiștii orădeni și-au cinstit, ieri, patronul spiritual

209 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu

„Se împlinesc 209 ani de la nașterea patronului spiritual al școlii noastre. Pentru noi, este un moment care ne obligă la meditație și recunoștință față de înaintașii care au făcut posibilă existența școlii noastre și a prestigiului ei.

Se cuvine să fim mândri, să purtăm cu demnitate semnele de slujitori ai lui Gojdu și să-i cinstim memoria definită printr-o dăruire de sine excepțională”...
Am redat un crâmpei din cuvântul rostit, ieri, de directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, dl profesor Viorel Mititean, în cadrul consiliului profesoral.
Luni, 21 februarie 2011, în și de ziua de naștere a lui Emanuil Gojdu, la colegiul național orădean care îi poartă numele au avut loc câteva manifestări pentru cinstirea patronului spiritual.
La statuia lui Gojdu din centrul orașului, conducerea colegiului a depus o coroană cu flori, în prezența a două clase de gimnaziști; în sala festivă a liceului, profesorul-inspector școlar Ilie Crăciun a organizat cea de-a V-a ediție a concursului tradițional de istorie „Emanuil Gojdu”, cu participarea a șapte echipaje, din clasele a IX-a A, B, C, D, E, F și G. Din juriu au făcut parte domnii profesori (de istorie): Traian Ursuța și Radu Birta. Concursul a fost câștigat de echipajul clasei a IX-a D, format din elevii: Bogdan Ionașcu, Răzvan Mocuța și Vlad Vîlceanu. Pe locul al II-lea s-a clasat IX E (Andrei Coipan, Dan Lerințiu și Szabo Cristian), pe locul al III-lea, IX F (Georgiana Amelia Popa, Alexandru Nuțiu și Iulia Cevei), mențiune, IX C (Antonia Cămuescu, Ștefana Dăscălescu și Cristina Moca).
De la ora 14.00, conducerea colegiului a organizat un consiliu profesoral special dedicat patronului spiritual, Emanuil Gojdu.
O expoziție inedită
După cuvântul-omagiu rostit de domnul director Viorel Mititean, dl profesor Radu Birta a prezentat, în sinteză, momente semnificative din viața și activitatea lui Emanuil Gojdu, iar dl profesor Traian Ursuța și-a prezentat expoziția inedită, special pregătită pentru acest eveniment „Cai verzi pe pereți”.
Dacă expoziția este cât se poate de neașteptată, la fel de surprinzătoare este și prezentarea „poetică” (în vorbe de duh) pe care ne-a făcut-o autorul: „Sper că nu am sărit peste cal, să nu facem din țânțar armăsar; aș dori să am un regat să-l dau pentru un cal; când primiți un cal în dar să nu-l căutați la dinți pentru că dacă nu ai cal, vai de picioare și dacă nu ai un cal e bun și un măgar. Nădăjduiesc că situația noastră, a dascălilor, să se îmbunătățească mai repede decât la Paștele Cailor, deoarece ne-am săturat să tot visăm cai verzi pe pereți sau a visa este ceva interzis? București, oraș frumos, mergi călare, vii pe jos!”
În insolita-i expoziție din sala profesorală, dl profesor de istorie, un mare iubitor de cai, a expus, statuete cu cai, foarte multe poze, cărți, afișe, aplice și icoane. Pe cea mai mare dintre statuete a achiziționat-o tocmai de la New York, de la un târg de obiecte vechi.
Și elevii gojdiști au amenajat o expoziție dedicată patronului spiritual în fața sălii profesorale, cu lucrări de grafică. (Ovi Dan)
Foto: Mădălin Miron și Ovi Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 209 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:39:01 Ora de vară a Europei de Est