Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința de lansare a proiectului PractiPASS - „Protecția copilului - de la teorie la practică”

Luni și marți

Conferința de lansare a proiectului PractiPASS - „Protecția copilului - de la teorie la practică”

Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea a organizat, luni și marți (21-22 februarie 2011), conferința de lansare a proiectului Programul de practică pentru studenți „Protecția copilului - de la teorie la practică” (PractiPASS), proiect cofinanțat din Fondul Social European „Investește în oameni!”, POSDRU 2007-2013.

Activitățile de luni s-au desfășurat în cocheta sală de conferințe a hotelului „Ramada”, fiind moderate de lect. univ. drd. Claudia Oșvat.
La deschiderea oficilă, organizatorii conferinței au fost onorați de prezența unor distinși invitați: prof. univ. dr. Elena Bonchiș – prorector al Universității din Oradea, Laurențiu Pășcuți – președinte al comisiei pentru protecție socială, protecția copilului, sănătate și familie din cadrul Consiliului Județean Bihor, conf. univ. dr. Doru Buzducea – director teritorial al Universității din București, conf. univ. dr. Alina Roman – director teritorial al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Mirela Abrudan – reprezentant al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și Adina Pătroc – reprezentant al Administrației Sociale Comunitare Oradea.
Referindu-se la obiectivul principal al proiectului – facilitarea tranziției de la școală la viața activă a studenților prin intermediul creșterii competitivității sistemului educațional și al eficientizării stagiilor de practică, astfel încât acestea să corespundă cerințelor pieței muncii - , doamna prorector, Elena Bonchiș, s-a adresat direct studenților și tutorilor prezenți în sală, beneficiari ai proiectului, să profite de pe urma acestui proiect pentru formarea de competențe, care să ducă la creșterea competitivității sistemului, cu implicații directe benefice asupra Măriei Sale Copilul...
Mulțumind conducerii Universității Oradea, dlui rector Cornel Antal, pentru sprijin, precum și partenerilor de proiect prezenți la conferință, managerul de proiect, prof. univ. dr. Floare Chipe, a ținut să ne asigure de o transparență reală a fiecărei etape în derularea proiectului, de modul în care vor fi cheltuite, cu multă chibzuință și eficiență, sumele alocate. Printr-o prezentare sugestivă în power point, managerul de proiect a insistat pe motivația științifică a implementării proiectului, arătând faptul că „obiectivul principal al proiectului urmărește să satisfacă cerințele exprimate de către angajatori, cu prilejul studiilor realizate de catedra de Sociologie și Asistență Socială; una dintre aceste cerințe este aceea a formării viitorilor specialiști pe domenii mai restrânse de activitate, specifice anumitor problematici, cum ar fi: protecția copilului, protecția copilului cu dizabilități, protecția persoanelor adulte cu dizabilități, asistența persoanelor vârstnice...
Parteneri inter-regionali, grupuri țintă...
Managerul de proiect a trecut apoi în revistă cei 13 parteneri (instituții care activează în domeniul social și unități de învățământ superior din Oradea București și Arad), precum și grupurile țintă ale proiectului: cei 600 de studenți ai specializărilor: asistență socială, sociologie, psihologie și psihopedagogie, la nivel de licență și masterat, din cele trei centre universitare, partenere în proiect, cei 60 de tutori și coordonatorii tutori – specialiști din instituțiile/ organizațiile care găzduiesc practica studenților selectați în cadrul proiectului (câte 20 în fiecare regiune).
Necesitatea implementării proiectului
Vorbind despre necesitatea implementării proiectului, dna prof. univ. dr. Floare Chipe s-a referit atât la opiniile exprimate de reprezentanții firmelor bihorene privind rolul activității de practică a studenților, cât și la opinii ale studenților privind legătura universității cu piața muncii. Concluzionând, managerul a evidențiat atât lipsurile sistemului de formare a specialiștilor, cât și soluții la problema privind lipsa abilităților practice ale studenților.
Activități derulate și viitoare
În cadrul prezentării în power point a   agendei cu activitățile desfășurate de la 1 octombrie 2010 și până în prezent și a celei privind activitățile viitoare, managerul a insistat asupra celor șase activități viitoare:
1.Elaborarea programelor de practică și realizarea instrumentelor de lucru
2.Organizarea și desfășurarea modulelor de formare a coordonatorilor tutori și a tutorilor
3.Constituirea și organizarea pe stagii de practică a grupului țintă
4.Organizarea, implementarea și monitorizarea stagiilor de practică
5.Vizite de studiu la o instituție din UE
6.Implementarea componentei de consiliere a programului de practică.
Marți – workshopurile – la universitate
A doua zi, conferința de lansare a proiectului a continuat la sediul Facultății de Științe Socio-Umane, cu patru  workshopuri tematice: Rolul practicii în formarea profesională (moderator – conf. univ. dr. Simona Stanciu); Dimensiuni ale tutoratului eficient (moderator – conf. univ. dr. Florica Ștefănescu); Probleme psihosociale în centrele de educație incluzivă (moderator – lect. univ. drd. Claudia Oșvat); Capacitatea de absorbție a forței de muncă în ONG-uri (moderator – lector univ. dr. Simona Bodogai). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința de lansare a proiectului PractiPASS - „Protecția copilului - de la teorie la practică”. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:57:54 Ora de vară a Europei de Est