Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Șansa integrării europene: promovarea economică…

Asociația Tinerilor Maghiari din Provincie

Șansa integrării europene: promovarea economică…

Programul organizat de Asociația Tinerilor Maghiari din Provincie în perioada 24 – 26 august, numit “Șansa integrării europene: Promovarea economică a mediului rural prin participare civică și voluntariatul tinerilor”, a avut ca scop implicarea tinerilor în promovarea potențialului de dezvoltare economică a mediului rural din județele Bihor și Sălaj.

În prima etapă a proiectului, fiecare organizație din comunele implicate a completat un formular cu datele definitorii pentru propria localitate, (realizându-se astfel baza de date a proiectului): număr de locuitori și structura pe vârste, sexe, educație, profesii..., comune înfrățite din alte țări, monumente istorice și elemente principale din perspectiva turismului, numărul tinerilor între 16 și 30 ani plecați în mediul urban sau străinătate (pentru o anumită perioadă sau definitiv), facilități economice, și orice element ce poate fi considerat punct prioritar în atragerea de noi investitori din alte regiuni ale României sau străinătate, măsuri administrative pentru încurajarea rămânerii tinerilor în comuna sau regiunea natală, proiecte de tineret derulate de organizații civice și specificul acestora. Acțiunea s-a realizat pe bază de voluntariat de către membrii / tinerii din organizațiile implicate.
Elementul definitoriu al proiectului (ca și a doua etapa a proiectului) l-a constituit întâlnirea de trei zile de la Șinteu (din 24-26 august).
 Tematica seminariilor derulate în cadrul Centrului de Tineret de la Șinteu a abordat problematica reușitei integrării europene din perspectiva dezvoltării rurale bazate pe voluntariatul membrilor organizațiilor civice și activitatea tinerilor.
Cei 71 de participanți au avut posibilitatea să dezbată particularitățile economice, sociale, culturale și turistice, privind cinci microregiuni, și conceptualizarea priorităților din perspectiva formulării strategiei de dezvoltare.
Echipa de traineri a făcut o prezentare a metodologiei cu ajutorul căreia participanții vor putea construi în viitor propria strategie de dezvoltare a comunității și localităților. De asemenea, au fost stabilite punctele principale și proiectele care vor constitui baza activităților pentru perioada imediat următoare, atât privind strategia de dezvoltare și posibilitățile de implementare a acesteia, cât și posibilitățile de finanțare. Toate aceste subiecte vor fi cuprinse într-o  broșură care urmează să fie editată în cursul acestei luni.
Activitățile nu s-au concentrat, în mod exclusiv, pe căutarea soluțiilor, ci au asigurat, totodată, cadrul pentru o mai bună cunoaștere, construcție de rețea și dinamica din interiorul grupului.
În cea de-a treia etapa, reprezentanții desemnați pentru implementarea proiectului vor conlucra la redactarea unei broșuri pentru propria microregiune, respectiv CD-ul pentru promovarea tuturor microregiunilor implicate, având atât referirile particulare, cât și ansamblul potențialului de dezvoltare a mediului rural din cele două județe. Materialele conținând concluziile și punctele considerate prioritare vor fi promovate prin intermediul mass-media, pagină de web, respectiv, prin organizarea / prezentarea rezultatelor factorilor de decizie din administrația locală în cadrul unei mese rotunde.  
 Proiectul a fost finanțat de Autoritatea Națională pentru Tineret prin Direcția Județeană pentru Tineret Bihor.
Kiss Sandor Elek

Trimite email
joi, 12 septembrie 2024, 07:40:56 Ora de vară a Europei de Est