Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Prima lecție AEL pentru preșcolarii de la Grădinița „Crinul”

Învățăm împreună despre animalele domestice

Prima lecție AEL pentru preșcolarii de la Grădinița „Crinul”

Copiii din grupa mare de la Grădinița Americano-Română „Crinul” din Oradea au învățat, marți (22 februarie 2011), despre animalele domestice în cabinetul AEL al Școlii cu clasele I-VIII „Octavian Goga”, împreună cu partenerii lor de proiect din clasa a IV-a A.

În cadrul proiectului „Prieteni mici, prieteni mari”, copiii dnei educatoare prof. Claudia Morar au fost, marți, cu adevărat școlari, alături de elevii doamnei învățătoare profesor Liana Petruța, monitorizați fiind de prof. Ioana-Codruța Cioară. Elevii le citeau sarcinile de lucru de pe monitor, iar ei butonau cu ajutorul tastaturii și mouse-ului pentru a răspunde întrebărilor. Dacă soluția lor era corectă, câinele de pe monitor le zâmbea, dădea din coadă, din urechiușe, îi saluta cu lăbuța, le trăgea din ochi, în semn de aprobare. Așa au parcurs ei o lecție AEL (pentru clasa a V-a) despre câine; nu în întregime, ci doar acele secvențe accesibile nivelului lor de înțelegere. În partea a doua a „lecției”, ei au colorat câinele de pe fișa de lucru, i-au dat un nume și i-au construit o căsuță, tot cu ajutorul prietenilor lor din clasa a IV-a.
La sfârșitul activității, doamna profesor Liana Petruța i-a felicitat și i-a premiat pe preșcolari pentru istețimea și priceperea lor în fața calculatorului. Premiul a fost un desert dulce, neașteptat și bine primit.  
„Cu această activitate de proiect, ne-am propus un nou prilej de socializare, de familiarizare cu activitățile școlare, trezindu-le astfel dorința de a deveni școlari. După cum ați putut vedea, ajutați de elevi și de doamnele profesoare Liana Petruța și Ioana – Codruța Cioară, preșcolarii grădiniței noastre au accesat pe calculator părțile componente ale corpului câinelui, după care au colorat câinele pe fișa individuală de lucru. A fost un nou exercițiu de socializare și prima lor lecție din biblioteca de lecții a cabinetului AEL”, ne-a declarat prof. Maria Cioară, directorul Grădiniței „Crinul”.
Vor confecționa și vor face schimb de mărțișoare
Doamna profesor Liana Petruța și prof. Claudia Morar ne-au vorbit apoi și despre celelalte etape (acțiuni) din cadrul proiectului lor educațional - „Prieteni mici, prieteni mari”.
Următoarele activități se vor derula la început de primăvară, de Mărțișor și 8 Martie, când preșcolarii vor fi gazdele reuniunii, vor confecționa și vor face schimb de mărțișoare, dar și o serbare de Ziua femeii. În aprilie, vor încondeia ouă împreună...
Să mai spunem că la întâlnirea și activitatea emoțională de la Școala „Octavian Goga” au participat și părinți ai preșcolarilor, care au avut ocazia să-și vadă odraslele în ipostaza de școlari. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prima lecție AEL pentru preșcolarii de la Grădinița „Crinul”.

Trimite email
luni, 20 ianuarie 2025, 17:49:05 Ora standard a Europei de Est