Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Declarațiile dnei Oana Badea, secretar de stat

Joi, 17 febr., conferință de presă la sediul MECTS

Declarațiile dnei Oana Badea, secretar de stat

Mulțumesc că ați răspuns invitației. Credem că este util ca, la o săptămână de la intrarea în vigoare a noii Legii a Educației Naționale, preuniversitarul să prezinte câteva din momentele-cheie și câteva din noutățile pe care le are deja puse în aplicare.

Opt luni... în tranziție
Precizez că, în ceea ce privește învățământul preuniversitar, Legea Educației Naționale a pășit cu dreptul. Era necesar un Ordin al ministrului care să reglementeze măsurile tranzitorii pentru că, așa cum știți, la Dispoziții finale și tranzitorii sunt trecute câteva teme cheie, convenite în dezbaterea publică, și mă refer aici la admiterea în clasa a zecea, la desfășurarea examenului de Bacalaureat, convenite și stabilite prin consens. Dar nu era posibil ca în măsurile finale și tranzitorii să fie precizate absolut toate elementele de detaliu în privința organizării și desfășurării sistemului pe perioada stabilită ca fiind de tranziție. După cum știți, timp de opt luni, sistemul de învățământ românesc se află într-o perioadă de tranziție. Dacă vreți o imagine mai exactă, avem două cercuri legea veche și legea nouă care se suprapun într-o mică măsură, la capătul celor opt luni de tranziție va rămâne doar legea nouă. În aceste opt luni, sistemul trebuia să fie relaxat și să nu aibă teama zilei de mâine, și, când vorbesc despre sistem, vorbesc și despre cadrele didactice și despre elevi și despre părinți. De aceea, ordinul care reglementează măsurile tranzitorii a produs liniștea necesară odată cu data de 9 februarie 2011.
Depolitizarea managementului școlii
Există temei legal și este absolut necesar acest ordin. În privința opțiunilor majore pe care ministerul le-a avut în ceea ce privește învățământul preuniversitar, multe din lucruri se vor întâmpla curând. Un prim pas pe care îl facem, și suntem foarte optimiști în această privință, este depolitizarea managementului școlii. În termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului de ministru care a stabilit măsurile tranzitorii, directorii și directorii adjuncți trebuie să opteze pentru una din calitățile pe care le au. Așa cum știți, legea spune că, dacă în teren un director sau un director adjunct este președinte sau vicepreședinte într-un partid și are această funcție de management în sistem, are la dispoziție 15 zile să opteze către care dintre cele două situații tinde. Ca să precizăm și mai bine, nu începând din data de 9, ci din data de 10, are la dispoziție cele 15 zile. După data de 25, vom lua act de opțiunile directorilor și directorilor adjuncți aflați în această situație și, în consecință, depolitizăm managementul unităților de învățământ din preuniversitar.
Dimensionarea rețelei școlare
Un al doilea aspect pe care l-am luat deja în calcul este dimensionarea rețelei școlare. Așa cum știți, personalitatea juridică a unei unități de învățământ presupune un număr fix de elevi sau preșcolari. Aceste numere sunt schimbate raportat la vechea lege și vor intra în aplicare începând cu 1 septembrie 2011. Ca atare, ne-am întâlnit timp de trei zile cu toți inspectorii școlari generali din țară, care au fost prezenți la minister cu o mapă și cu o hartă a județului, încercând să dimensionăm împreună cu aceștia rețeaua școlară în interesul educațional al elevului.
Ideea consorțiilor școlare
Ca o noutate, pot să vă spun că una din concluziile cele mai bune pe care am desprins-o în urma întâlnirii cu inspectorii generali a fost că ideea consorțiilor școlare va folosi foarte mult păstrării resursei umane de calitate în școli și totodată va răspunde unui interes de calitate în procesul instructiv educativ. În condițiile în care există, în acest moment, două comune apropiate care au învățământ simultan la nivelul claselor V-VIII, prin constituirea consorțiului școlar se reușește ca niciuna din cele două  școli să nu dispară, dar învățământul să fie liniar, clasa a cincea și a șasea să se desfășoare într-una din comune, a șaptea și a opta în cealaltă, respectiv a noua, când va veni momentul, unde va fi spațiul cel mai mare, dar dispare prin acest mod, prin utilizarea resursei umane și a spațiilor, dispare învățământul simultan la V-VIII. Acesta a fost un obiectiv al întâlnirii noastre cu inspectorii generali - reducerea pe cât posibil a învățământului simultan la clasele I-IV și încercarea - spunem că e îndrăzneață, nu credem că reușim până la 1 septembrie, dar este pe un drum bun - de a elimina învățământul simultan la V-VIII. Ideea consorțiului ne-a sprijinit foarte mult, se va aplica. Precizez că, în interiorul consorțiului, unitățile de învățământ își păstrează personalitatea juridică, își păstrează conducerea și trebuie să existe acordul de parteneriat între cele două consilii de administrație pentru constituirea consorțiului. Metodologia este în acest moment în lucru.
Norma didactică de 18 ore
Cu privire la norma didactică: aceasta intră în funcțiune începând cu 1 septembrie 2011. De altfel, dimensionarea se face pornind de la norma didactică de 18 ore. Precizez că nu vor fi efecte negative asupra situației corpului profesoral, titularii în nici un caz nu vor avea de suportat vreo consecință, și, precizez, unul din argumentele-cheie care ne-a condus la dimensionarea la 18 ore a normei didactice. În realitate, deși beneficiau, după 25 de ani vechime la gradul I, de acea degrevare de două ore, cea mai mare parte a colegilor noștri optau pentru plata cu ora ulterior. Deci ei aveau 16 ore, dar luau două, patru sau poate uneori mai multe ore la plata cu ora. Am făcut o medie. Măsura, atunci când a fost propusă în statut, spunea: da, e necesară această degrevare. Noi am făcut o medie a situațiilor din teren în ultimii ani și rezultatul a fost că 18 ore este o normă decentă și pe care cadrele didactice o pot duce cu succes, întărind totodată structura de calitate a corpului profesoral, pentru că această creștere de două ore îmi reduce posibilitatea unui rest de ore pe care să-l aloc necalificaților în sistem, spre exemplu.
Tipurile de evaluare la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a
Totodată, de la 1 septembrie 2011, intră în vigoare tipurile de evaluare propuse pentru clasa a II-a, a IV-a și a VI-a. Din nou eforturi puternice pe care le face sistemul. Ne-am întâlnit deja cu directorii Casei Corpului Didactic din fiecare județ. Am avut această întâlnire la Sibiu. Intenția ministerului și calea de urmat este aceea de a reuși formarea cadrelor didactice care au aceste clase, a II-a, a IV-a și a VI-a cu specificația că la nivelul clasei a IV-a vorbim de eșantion care va fi evaluat, nu de tot efectivul de elevi care va absolvi clasa a IV-a. În consecință, cadrele didactice nu trebuie să fie speriate, pregătirea se va face prin intermediul Casei Corpului Didactic care este în fiecare județ, care se poate deplasa acolo unde sunt cadrele didactice de fapt și absolut nimic nu ar putea ridica vreo problemă.
O corecție... printr-un ordin celebru, 387
De asemenea, intră în funcțiune un alt articol, de altfel, foarte drag mie, o îndreptare, o corecție care se aduce unei legi ce a fost pusă în aplicare printr-un ordin celebru, 387. Așa cum știți, absolvenții de licee pedagogice care își completaseră studiile prin licență la un profil pedagogic erau plătiți deja în sistem ca fiind profesori pentru învățământul preșcolar sau primar. Și, totodată, absolvenții de PIPP, așa cum erau știuți. De la 1 septembrie 2011, sistemul va permite - și ministerul face acest efort! - salarizarea în calitatea de profesor în învățământul preșcolar și primar și pentru absolvenții de profiluri nepedagogice, aflați în această situație, pentru că aceștia nu fuseseră cuprinși în ordin. Mai rămâne o categorie de educatori și învățători, aceea care, pe baza recunoașterii evoluției didactice, pe baza unor mecanisme de certificare a educației formale, non-formale și informale, vor deveni și ei profesori pentru învățământul preșcolar și primar, și ca atare estimăm că în anul 2012 întreg corpul de educatori și învățători din sistemul preuniversitar va fi încadrat ca profesor pentru învățământul preșcolar și primar și va fi pe o altă treaptă de salarizare. Pasul unu este, așa cum, am spus 1 septembrie 2011.
Acestea erau explicațiile pe care voiam să le aduc și, de fapt, lămuririle cu privire la noutățile pe care deja le punem în aplicare. Totodată, încerc să vă familiarizez cu o procedură care, pe această perioadă de tranziție, va fi destul de uzitată. Și anume, emiterea de către minister, sub semnătura domnului ministru, a unor instrucțiuni.
Trei instrucțiuni... in M.O.
Astăzi vor fi publicate în Monitorul Oficial trei instrucțiuni. Prima aduce lămuriri explicite cu privire la decontul navetei cadrelor didactice. Era o problemă în dezbaterea publică, nu în realitate. Instrucțiunea nu face altceva decât să uniformizeze atitudinea față de prevederea legală din textul noii legi. A doua instrucțiune este cea privitoare la aplicarea articolului 253 din lege, și anume titularizarea la nivelul unității de învățământ a cadrelor didactice care, în ultimii trei ani, au luat o notă egală sau mai mare decât șapte la concursul național unic de titularizare. Astăzi va fi publicată și această instrucțiune în Monitorul Oficial. Școlile vor lua la cunoștință de astăzi care este calendarul și procedura de înscriere și punem în aplicare un articol ce va stabiliza resursa umană în sistem și va recunoaște resursa umană de calitate. Pentru că, așa cum știți, de foarte multe ori profesori care obțineau la concursul național unic de titularizare note de opt, note de nouă, poate chiar și de 10, eu știu o astfel de situație, nu au reușit să devină mai mult decât suplinitori calificați. În acest moment, credem că îndreptăm o stare de fapt și asigurăm, dincolo de stabilitate, calitate în sistem. A treia instrucțiune este cea care se referă la statutul cadrelor didactice care au solicitat păstrarea la catedră peste vârsta standard de pensionare. De ce a fost necesară emiterea unei instrucțiuni și în această situație. Pentru că, intervalul în care s-a produs, conform calendarului care este în funcțiune în acest moment, calendarul de mobilitate de personal, intervalul cuprinde data de 9 februarie. În calendar, între 7 și 15 februarie, trebuiau să se pronunțe consiliile de administrație cu privire la păstrarea peste vârsta standard de pensionare și, în consecință, era utilă o reglementare unitară pentru întreg teritoriul. Pe de altă parte, există mai multe categorii de pensionari în acest moment și acest lucru trebuia explicitat și prin această instrucțiune. În concluzie, toți cei care, în perioada prevăzută în calendar, au obținut acordul Consiliului de Administrație de a rămâne peste vârsta de pensionare beneficiază de acest acord și în anul școlar 2011-2012.
Cazul din Ialomița
În final, aș vrea să vă aduc tot ca informație faptul că, în cursul zilei de ieri, spre seară, am primit din partea inspectorului școlar general din Ialomița o decizie care elibera din funcție directorul unei unități de învățământ implicat într-o declarație nefericită cu privire la ținerea timp de 8 ore a profesorilor în cancelarie pentru că legea ar prevedea acest lucru. Aduc din nou precizarea: nu e nevoie să legăm cadrele didactice de scaunul cancelariei pentru a justifica pregătirea necesară actului educațional. Acestea erau lucrurile pe care doream să vi le transmit, aștept trei întrebări. Vă rog!
Jurnalist:
În acest moment, finanțarea per elev funcționează?
Secretar de stat Oana Badea:
Costul este aplicat, finanțarea urmează elevul este principiul care urmează să fie aplicat potrivit dispozițiilor finale și tranzitorii. Deci, anul acesta, funcționăm pe un cost standard stabilit pe un cost istoric, dar nu este conceptul prevăzut de lege.
Jurnalist:
Ați spus că așteptați 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial să decidă cadrele didactice care sunt și președinți de partid. Cum se va face numirea în cazul în care unii renunță? Cum se va face numirea următorului cadru didactic?
Secretar de stat Oana Badea: Pe procedurile existente, pentru a fi director...
Jurnalist: Adică tot inspectoratul școlar va avea un cuvânt de spus?
Secretar de stat Oana Badea: Categoric! Aceasta este o reglementare. Este numit pe o perioadă temporară până la organizarea concursului și vă asigurăm că de la momentul la care vom avea metodologia privind funcționarea Consiliului de Administrație și metodologia organizării concursului - și vă mulțumesc pentru întrebare - noua formulă de angajare se va realiza începând cu anul școlar 2011-2012. Deci, în vara lui 2012, nu veți mai vedea un concurs unic de titularizare, ci forma de angajare la nivelul unității de învățământ va fi cea care se va desfășura, pentru că vom avea și Consilii de Administrație noi și procedura deja în practică.
Jurnalist: Ministerul Educației are o estimare câți directori de școli sau directori adjuncți au și funcții în partide?
Secretar de stat Oana Badea: Nu, nu avem o astfel de estimare.
Jurnalist: În București, de exemplu, există unul și acela e fostul inspector general Fedorca...
Secretar de stat Oana Badea: Nu avem o astfel de estimare. Cred că e decent să nu intri în viața unui cetățean într-o astfel de formă. Până la urmă, e și un test de moralitate.
Jurnalist: Dar, până la urmă, pentru câțiva oameni la nivel național nu se rezolvă problema depolitizării. Și, ca membru de partid sau secretar general de partid mai sunt și alte funcții de conducere în afară de vice și președinte.
Secretar de stat Oana Badea: Ministerul Educației pune în aplicare un text de lege. Acesta prevede explicit care sunt funcțiile incompatibile în preuniversitar cu statutul de președinte sau vicepreședinte. În ceea ce privește opțiunea unui cadru didactic de a fi membru de partid aceasta este reglementată de altă lege decât Legea Educației și dreptul unui cadru didactic de a se înscrie într-un partid este necontestat, din câte știu eu, până în acest moment în România.
Jurnalist: În București întotdeauna a existat o problemă: grădinița nu este obligatorie. Dar ce soluții vom putea oferi părinților care nu au cum să-și angajeze o bonă până la toamnă?
Secretar de stat Oana Badea: Așa cum ați specificat și dumneavoastră, opțiunea - și a fost o opțiune dezbătută și este consens - Legii Educației este aceea de a generaliza învățământul preșcolar. Este pentru prima dată când avem o opțiune pe tot parcursul învățământului preșcolar. Până acum era vorba de generalizare a grupei pregătitoare. Acum, vorbim în lege de generalizarea învățământului preșcolar. Efortul ministerului este constant, în sensul în care derulăm în acest moment un program de construire de a 500 de grădinițe la nivel național. Acestea trebuie, practic, construite de la temelie. Alte 250 sunt în reabilitare și extindere tocmai pentru a aduna mai mulți copii și mai există un program special pentru zone dezavantajate, respectiv grădinițe pentru grupuri dezavantajate. Dintre acestea, pot să vă spun că în mai-iunie, 18 vor fi gata, 24 fiind numărul total al acestor grădinițe. Totuși, eforturile Ministerului Educației trebuie să fie sprijinite de eforturile autorităților publice locale.
Jurnalist: Deci, noi mai avem nevoie de 500 de grădinițe noi care să acopere deficitul actual...
Secretar de stat Oana Badea: Acesta este programul pe care-l desfășoară ministerul. Cu siguranță, autoritățile publice locale vor pune umărul astfel încât acolo unde este nevoie de mai multe grădinițe, acestea să existe, însă Ministerul Educației astăzi, nu poate aduce peste noapte, ceea ce nu au gândit alții în urmă cu zece ani. Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună în continuare. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:49:05 Ora de vară a Europei de Est